Вдъхновяващи идеи и полезни съвети как да използвате малките мансардни помещения

В началото на новата година е подходящо да помислите за всички строително-ремонтни дейности, които желаете да осъществите, както и за малки промени в мансардата, които ще внесат повече уют и хармония в помещенията под покрива. Ако разполагате с необитаемото подпокривно пространство у дома и сте решили, че e време да го преобразите в жилищно помещение, прочетете нашите практични съвети и вдъхновяващи идеи как да го осъществите.

Здравословна и функционална мансарда в няколко стъпки

Много хора пренебрегват малките тавански помещения, а в действителност те имат страхотен потенциал да се превърнат в светли, уютни и функционални пространства. Затова бързаме да ви напомним за едни от най-важните детайли, които превръщат малкото подпокривно пространство в добре защитено и приветливо място. Ще започнем с външното оформление на жилището и здравината на покрива, преминавайки през изолацията на стените отвътре и отвън и монтирането на покривните прозорци като перфектен завършек на тези изключителни помещения.

В началото на зимата покривът е едно от първите неща, за които трябва да се погрижите, за да предпазите подпокривното пространство от влага, студ и външни влияния като дъжд, сняг и вятър. Изборът на качествени керемиди и аксесоари е гаранция за надеждност и сигурност, че домът ще ви защитава от непредсказуемите капризи на времето години наред. Знаете ли, например, че в сравнение с други покривни материали, бетоновите керемиди увеличават здравината си всяка година и са устойчиви на студ, бури и силен вятър. Това се дължи на високата им плътност и по-малкото количество влага, която поемат при дъждове и топенето на снеговете. Изборът на подходящо покривно покритие не е лека задача, защото ви препоръчваме предварително да се консултирате с професионалист, който да ви даде насоки на база вашия имот и климатичните особености на района, в който се намирате.

Тъй като покривната конструкция е изложена в най-голяма степен на атмосферни влияния е изключително важно да разполагате с качествена изолация. За да не отнемате светлата височина в малките помещението и таванските стаи да бъдат добре защитени през всички сезони можете да поставите топлоизолация между и над покривните греди. Не е тайна, че идеалната, здравословна и уютна мансарда е тази, в която са вложени максимално много естествени материали като каменна и стъклена минерални вати. Те притежават отлични топлоизолационни свойства и подобряват вътрешния микроклимат в помещенията благодарение на тяхната паропропускливост и дълготрайност. Да не забравяме, че тези изолационните материали отговарят и на всички високи стандарти на безопасност при пожар, а влакнестата им структура възпрепятства разпространението на шум за спокойствие и почивка по всяко време на деня.

Ако сте щастливи собственици на мансарда, имате  прекрасната възможност да монтирате покривни прозорци във всички помещения на вашия дом. Изобилието от свежест и светлина, което внасят в стаите под покрива, създава здравословна среда и подобрява настроението и чувството за комфорт. С колкото и малко пространство да разполагате естествената светлина съживява вътрешните пространства и създава усещане за височина и простор. Комбинацията от скатен и вертикален прозорец добавя повече пространство към таванското ви помещение, а оттам и към жилищната ви площ. Тъй като прозорците се спускат почти до пода те ще създадат и елегантен вид на вашето помещение, а освен това ще ви позволят да се радвате на прекрасна гледка.

След като сме уверени, че ще се погрижите за сигурността и защитата на мансардата, пристъпваме и към нашите 5 вдъхновяващи идеи как да използвате малките тавански стаи във вашето жилище.

  1. Дрешник на тавана 

Скосеният таван не е пречка да усвоите оптимално наличното подпокривно пространство. Една чудесна идея е да превърнете малката таванска стая в дрешник, където да съхранявате дрехи и обувки за всички сезони. Това определено ще освободи място в препълнените шкафове, ще премахне част от натрупаните връхни дрехи в коридора или огромното количество обувки пред входната врата. За да създадете дрешник на тавана не е необходимо да разполагате със специални мебели или да купувате такива по поръчка. Достатъчно е да поставите с органайзер или щендер за дрехи и няколко кутии за обувки.

Превръщането на мансардната стая в дрешник ще ви помогне да запълните цялото наличното пространство и дори да обособите специални зони за съхранение на дрехи за цялото семейство. Дрехите могат да бъдат подредени според сезоните, зимните обувки могат да се съхраняват в кутии, докато пролетните и летните да бъдат поставени върху рафтове с наклон. Ако сте любители на модните аксесоари, за вас е подходящо да обособите място за съхранение на шапки, колани, вратовръзки и шалове. И не забравяйте – с вдъхновяващи идеи и полезни съвети можете да създадете страхотен дрешник под покрива.

2. Домашна библиотека

Четенето на книги несъмнено остава едни от най-добрите начини да се откъснем от ежедневието и да се пренесем в един прекрасен нов свят, далеч от въздействието на новите технологии. Не всеки от нас разполага с голямо жилище, което да обособи в библиотека. Но късметлиите с малки неизползваеми мансардни помещения, могат да се вдъхновят да създадат мечтания кът за четене. Нужно ви е само малко въображение, практични мебели и голямо желание.

Според разположението и големината на помещението трябва да изберете подходящи рафтове, стелажи или шкафове, където да съхранявате своите ценни колекции. Някои от книгите могат да бъдат поставени на пода, ако сте напълно уверени, че липсва влага в помещението. Обикновено върху книгите се събира голямо количество прах затова редовното проветряване на стаята ще бъде задължително.

 

Нестандартни предложения за използване на мансардното помещение

 

3. Студио за красота у дома

Търсите още въдхновяващи идеи и полезни съвети за малките мансарди? Е, не всички дами могат да се похвалят със собствено разкрасително студио у дома, където да се наслаждават на любимите си процедури и занимания. Ако в спалнята или в банята няма достатъчно място, което да обособите като като кът за красота, преобразете малкото таванско помещение. Купете голямо огледало и задължително осигурете дълга маса, на която да подредите любимата си козметика. Използвайте наличното пространство,  за да разположите най-важните вещи. Задължително се погрижете и за доброто осветление в помещението, особено ако го използвате като гримьорно студио. За да освежите стаята, можете да украсите огледалото с изкуствени цветя или да добавите ароматни срещи, които да създадат приятна атмосфера..

4. Мечтан кабинет под покрива

Често работите през уикендите? Имате творческа професия, която изисква много концентрация и спокойствие? Или просто обичате да имате собствено местенце, където да вършите всички задачи за деня,  необезпокоявани от никого. Е, не всеки таван може да бъде пригоден за домашен кабинет, но ако помещението, с което разполагате, позволява поставяне на маса или бюро и удобен стол, значи сте все по-близо до постигането на тази цел.

.

Разчупените тавански помещения предлагат редица интересни решения за създаване на творческа атмосфера, а светлината и свежият въздух подобряват настроението и умствените способности. Ако таванското помещение има подходяща изолация, без никакви проблеми бихте могли да го използвате целогодишно. В кабинетите на висок етаж винаги цари тишината и спокойствието, така че несъмнено ще успявате да свършите всички задачи с лекота.

5. Място за забавления

За семействата с деца е истинско предизвикателство да осигурят кът за игра и забавления у дома или да намерят увлекателно занимание за своите малчуганите докато работят от вкъщи. В такива случаи неизползваемото мансардно помещение може да се използва като стая за забавления. Настолни игри, дартс на стената, конструктори на пода или телескоп за наблюдение на звездното небе. Вариантите са различни, а децата ще бъдат много щастливи, че имат специална стая за игри.

Каквито и идеи да ви хрумнат бъдете сигурни, че малките мансардните помещения разкриват страхотни възможности за оползотворяване на наличното пространство. Екипът на Моята мансарда винаги е насреща за още практични решения за всеки дом.

Потърсите ни за безплатна консултация по всяко време, както и за вдъхновяващи идеи и полезни съвети и не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.