Светлината и влиянието на свежия въздух за здравето и тонуса

Дневната светлина и свежият въздух доказано се отразяват на общия тонус и здравето. Според проучване, проведено от VELUX Group, 90 % от времето ни преминава в затворени помещения. Това означава, че доброто ни здраве и енергичност зависят от климата в тези помещения. Какво още показва проучването? Фактите сочат, че изкуствената светлина постепенно е заменила естествената, а въздухът на закрито е с 5 % по-замърсен от този навън.

Съдържанието на въздуха, който дишаме на закрито има редица примеси – високи нива на CO2, влага от мокрите помещения, изпарения в следствие на готвене, прах, влакна и косми от домашни любимци и други. Последствията от този факт са свързани с различни леки неразположения, които в повечето случай могат да останат незабелязани, като хрема, главоболие, зачервяване и раздразнение на очите и др.

Разбира се има редица начини за освежаване на въздуха. Например – редовното проветряване на стаите ще редуцира риска от застояване на въздуха. Ето няколко съвета за влиянието на свежия въздух за здравето:

КОГАТО ПРОВЕТРЯВАТЕ ОТВАРЯЙТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ПРОЗОРЕЦ

Това е най-лесният начин да освежавате помещението. Независимо дали става дума за дома или офиса, проветряването по поне 3 – 4 пъти на ден, гарантирано ще доведе до по-голяма свежест. По-голям ефект ще се постигне ако проветрявате като отворите повече от един прозорец за около 10 минути и повтаряте тази процедура по няколко пъти на ден, съветват експертите.

ПОЧИСТВАЙТЕ И ПРОВЕТРЯВАЙТЕ КИЛИМИТЕ И ПРАХОЗАДЪРЖАЩИТЕ МЕБЕЛИ

Не е тайна, че килимите и меката мебел са любимо убежище за акарите и други видове бактерии. Редовното им почистване и проветрение са ключови за здравето, затова погрижете се за тях.

ОГРАНИЧЕТЕ ПАРАТА И ВЛАГАТА

Колкото по-минимално количество влага поддържате в дома си, толкова по-здравословна среда ще създадете. Домашната влага в предпоставка за пораждането на мухъл, който е изключително вреден. Да не сушите дрехите вътре е крачка към по-здравословна среда, както и добрата вентилация в мокрите помещения. Разбира се ако няма такава възможност не пропускайте да проветрявате след като сушите дрехите.

ПОСТАВЕТЕ СТАЙНИ РАСТЕНИЯ

Освен естетическа наслада и уют, растенията в стаята служат за пречистване на въздуха. Има растения, които не изискват прекалено специфична грижа, така че не се притеснявайте да украсите с тях и да им позволите да се грижат за вас и вашето семейство и близки.

СВЕТЛИНАТА КАТО ИЗТОЧНИК НА ЗДРАВЕ

Слънчевата светлина е важен източник на витамин D, който от своя страна води до повишаване на тонуса и концентрацията. През 2012 г. френско проучване, което взимат участие над 2 000 деца доказва неизменно този факт. С повишаването на дневната светлина в класните стаи са се повишили и резултатите на учениците на изпитите. Приложете теста върху себе си и се уверете сами.

ПУСНЕТЕ ДНЕВНАТА СВЕТЛИНА В СТАЯТА

Вдигнете щорите и пердетата и пуснете слънцето да влезе в дома. Факт е, че при подредбата на дома в добре да разположите бюрото на детето или работния кът до прозореца.

ПОДДЪРЖАЙТЕ БАЛАНСА СВЕТЛО/ТЪМНО

Подобно на тезата за разположението на бюрото, това на леглото също е от значение когато подреждате дома. За поддържането на баланса светло/тъмно, който осигурява тонус през деня, но и здрав сън през нощта е важно да можете да затъмните така, че да си осигурите спокоен и пълноценен сън. Уверете се, че сте избрали щори, които ще спират проникването на светлина докато спите.

ПРЕКАРВАЙТЕ ВРЕМЕ НАВЪН

Разбира се, колкото повече време навън прекарвате, толкова по-добре ще се чувствате и толкова по енергични и спокойни ще бъдете. Затова насърчавайте себе си и хората около вас да прекарват колкото могат повече време навън.

РЕШЕНИЯ ЗА УМНО ПОКОЛЕНИЕ

Ежедневието на закрито е толкова динамично, че често денят отлита без да усетим. Ето защо светът и развитието на технологиите вървят към автоматизиране на процесите, така че да останем фокусирани върху важните неща от деня. Системата ВЕЛУКС АКТИВ, е точно такова решение, което ще се погрижи за здравословния климат в помещенията, автоматично и съобразно вашите нужди.

КАК РАБОТИ ВЕЛУКС АКТИВ

Сензорът измерва трите основни показателя за здравословен вътрешен климат – температура, влажност и ниво на въглероден диоксид и управлява автоматично Вашите покривни прозорци.В зависимост от метеорологичните условия, ВЕЛУКС АКТИВ проветрява помещението три пъти на ден, за да Ви осигури здравословен вътрешен климат на обитаване. По този начин се увеличава способността за учене на Вашите децата, а Вие имате повече енергия, дишането става по-дълбоко и качеството на съня Ви се подобрява.

Системата ВЕЛУКС АКТИВ, освен здравословен вътрешен климат и по-качествен живот, Ви осигурява лесна „Направи си сам“ инсталация, съвместима е с епъл хоумкит, което дава възможност за гласови команди, и се свързва със станциите на Нетатмо и реагира своевременно на променящите се метеорологични условия.

Вижте това вдъхновяващо видео, истинска история за едно семейство, което управлява системата си за по-свеж въздух и повече светлина дори когато не се намира в дома.

ВЕЛУКС АКТИВ се състои от ВЕЛУКС АКТИВ сензор за измерване на вътрешен климат, ВЕЛУКС АКТИВ ключ за стена за бързо затваряне и ВЕЛУКС АКТИВ гейтуей, който се свързва с WIFI и задейства системата.

ИЗОЛАЦИЯ
изолация Кнауф - Моята Мансарда
0800 15 551 | 02 489 90 53
изолация Кнауф - Моята Мансарда
ПРОЗОРЦИ
прозорци Велукс  - Моята Мансарда
02 955 99 30 | 0885 00 20 32
прозорци Велукс  - Моята Мансарда
ПОКРИВИ
покриви Брамак   - Моята Мансарда

0700 119 20

покриви Брамак   - Моята Мансарда