Как да изберете подходящи цветове и декорация на мансарда?

Прекрасният и уютен мансарден дом се нуждае от щипка въображение и добра реализация на всяка идея. Цветовете и декорацията на любимото пространство под покрива са важен елемент от обзавеждането и начина, по който ще се чувствате. Често изборът на подходящи нюанси или правилната декорация на мансарда, съобразени с пространствените особеностите и изложението на помещението, се оказва предизвикателство. Следващите съвети ще ви помогнат да откриете чудесни възможности за модерен интериор на мансардата.

 

Посланието на цветовете

Изборът на подходящи нюанси за жилището е много важен за създаването на комфортно пространство и уют. Той е основен елемент от цялостното усещане, което вашата мансарда изразява. Затова вижте как цветовете могат да въздействат на атмосферата и настроението ви.

Светлите тонове асоциират нежност, свежест, успокоение и романтика, като насърчават вашето вдъхновение и баланс. Комбинацията с покривни прозорци ви гарантира повече слънчеви лъчи и по-добро усвояване на пространството. Такова решение може да използвате за детска стая, дневна или офис кът.

 

Пълна трансформация на интериора

Обзавеждането на тесни помещения е истинско предизвикателство, защото изисква съчетание на подходящи по големина, размери и предназначение мебели. Ключът към създаване на уют и комфорт в малките помещения е изборът на мебели, които имат възможност да се трансформират. Превръщането на дивана в удобна спалня или използването на легла, които се прибират към стената, са изключително подходящи. Предимствата са оптимизация на жилищното пространство, създаване на работна зона през деня или уютен ъгъл за отдих. Също така и визуално разширяване на свободното пространство в помещението.  Двойното легло не просто изчезва в декора, но се трансформира с минимални усилия. Ако все пак сте решени да закупите стандартна спалня за мансардата, разположете я под скосения таван, за да освободите място за допълнителни мебели.

 

Избор на компактни и кокетни мебели

Често най-незабележимите мебели могат да се превърнат в истинско бижу за вашия дом. В зависимост от предназначението на помещението, има няколко типа мебели, които може да използвате при декорация на мансарда. Ако обзавеждате кухня в мансардата, изберете барплот и високи столове, които  лесно да придвижвате от едно помещение в друго. Можете и да ги поставяте под масата, за да освободите пространство в стаята. Помислете и за мивката в кухнята. Колкото по-дълга е, толкова по-удобна би била за използване от няколко души едновременно.

За всекидневната е подходящо да приложите трик, с който визуално да разширите пространството. Ако мансардното помещение е прекалено малко, най-добре да заложите на голям и цветен килим, както и завесите, окачени на прозорците, за да придават освен елегатност – височина на малката стая. За спалнята в мансардата използвайте завеса, с която да отделите леглото от бюрото или гардероба. Можете да ги разделете и с етажерки, на които да поставите използвани от вас вещи. Добра идея е поставянето на голямо и дълго бюро под скосения таван, за да използвате ефективно намаленото пространство. В банята е нужно голямо количество светлина. Малко помещение с покривни прозорци и голямо огледало ще засили визуалното възприятие за пространство.

декорация на мансарда- Моята Мансарда

Изборът на тъмни цветове за интериора е по-рядко срещан и погрешно се асоциира с тъмнина и усещане за хлад. Това би могло да се получи заради неправилно съчетаване на цветовете с мебелите и подовите настилки. Благодарение на покривните прозорци в мансардните помещения, които осигуряват повече естествена светлина и топлина, ефектът, който ще постигнете на практика, е съвсем различен. Правилно комбинирани, нюансите в синьо, сиво или лилаво, са идеални да постигнете модерна визия и усещане за лукс и елегантност.

 

 
декорация на мансарда- Моята Мансарда
“обзавеждане изцяло в бяло”

Твърдението, че противоположностите се привличат, е общовалидно и при интериора и декорация на мансарда. Цветовете на повечето стени в нея трябва да са светли или тъмни и съответно подът и таванът да са в противоположен тон.

За да постигнете стилно обзавеждане на помещенията и хармонично усещане, важно е да съчетавате светли цветове с наситени тъмни нюанси. Например може да заложите на топли цветове на стените и контраст с тъмни мебели или детайли.

Друга подходяща комбинация, когато помещението под покрива разполага с дървен под и таван, е обзавеждане изцяло в бяло, което ще придаде усещане за близост до природата и ще засили визуалното възприятие за пространство.

Каквито и цветове да изберете, за да се чувствате преди всичко комфортно, несъмнено трябва да обърнете внимание на оптималната температура в помещенията. В основата на процеса е изборът на подходящата изолация, което е една от задължителните стъпки за изграждането или реконструирането на мансардата.

 

Декорацията

Декорирането на мансардата е още един начин да покажете личния си стил и да подчертаете красотата и уюта във вашето жилище.

Текстилните изделия като възглавници, покривки за маса и одеяла носят усещане за топлота и уют. Свещите са друг прекрасен елемент, който създава мекота и релаксираща атмосфера и може да се впише във всяка стая – от класическият свещник на масата за хранене до интимна атмосфера в банята или спалнята.

 
 
декорация на мансарда- Моята Мансарда

Всяко мансардно помещение има нужда от отделено място за рафтове с книги и любими вещи, което да бъде практично и стилно. И тук обаче е важно е да се съобразите с конструктивните особености на скосените пространства.

Прекрасен акцент са и растенията, които допринасят за свежестта и усещането за природа. Тяхното присъствие създава не само хармония, но е добър помощник за намаляването на вредното въздействие на битовата техника и синтетичните материали.

 

декорация на мансарда- Моята Мансарда

Когато не разполагате с голямо пространства, достатъчно е да поставите няколко саксии с билки в кухненския кът или цветя на нощното шкафче. Декорирането на растение в ъгъл на малко помещение допълнително създава усещане за простор. Можете да използвате саксии в еднакъв стил, а ръчно изработен акцент с естествени елементи като коноп и дантела към всяка от тях, ще придаде още повече индивидуалност и стил.

Големите пространства позволяват да експериментирате с жива стена с цветя и мъх, като подобно усещане може да съдадете с живо пано за стена.

 

Магията на винтидж стила

Любителите на винтидж стила могат да опитат подобно обзавеждането в своя дом. Старият дървен гардероб и малките нощни шкафчета пренасят духа на една отминала. Изборът на ретро мебели и свежи декорации ще създаде уютна и едновременно романтична обстановка. Ако не разполагате със запазени стари вещи, обърнете се към мебелни специалисти, за да ви насочат към най-подходящия дизайн.

Каквито и идеи да ви дойдат наум, мансардните помещения предлагат изобилие от креативни възможности. Чарът на този тип жилища е в скосените покрив, изобилието от светлина и гледката, която несъмнено е идеалното допълнение за красив интериор. В очакване на лятото, сега е идеалното време за промени и интересни хрумвания за освежаване на мансардата.

Проектът Моята мансарда е създаден, за да ви помага да преминете с удоволствие през процеса на преобразуването или изграждането на вашия мансарден дом или офис.

Много от таванските помещения са изоставени или пренебрегвани и вие невинаги си давате сметка, че могат да се превърнат в светли, просторни и здравословни места за живеене. Без значение дали обмисляте реконструкция или планирате изграждане на подпокривно пространство, Моята мансарда ще ви предложи вдъхновяващи идеи, експертни съвети и правилни решения в съответствие с най-модерните тенденции и технологии в строителството и интериора.