Дневна и кухня в мансардата – идеи за планиране на общо помещение под покрива

Днес, все по-често в архитектурата е заложено строителството тип „отворен план“, което да обединяват отделни функционални зони в едно, като например дневна и кухня. От една страна, това позволява ефективно оползотворяване на жилищното пространство и създаване на усещането за повече простор. А от друга, възможност по-малките по площ жилища да бъдат превърнати в уютни, удобни и функционални домове. 

Отвореният план позволява да внесете повече светлина в домовете, защото няма стени или прегради, които да затъмняват обособените пространства. Също така съчетаването на различни дейности на едно място е допълнително удобство за домакинството. 

Във всекидневната и кухнята прекараме най-много време у дома. А когато са обединени под едно общо помещение, e необходимо правилно да планираме тяхното усвояване и обзавеждане. 

 

дневна и кухня - Моята Мансарда

Най-сериозни предизвикателства пред създаването на функционална кухня и всекидневна срещат собствениците на мансардни жилища. Скосените тавани изискват внимателно планиране на обзавеждането и разпределяне на двете зони в общото пространство. Затова нашите специалисти са готови да ви съдействат с идеи за преустройството на дома и безплатна консултация по всяко време. А част от нашите предложения за обща всекидневна и кухня под покрива ще откриете в следващите редове. 

Визуално разпределяне на зоните

Важно е дневната и кухнята да създават уют и да изглеждат приветливи. Това се постига, когато двете зони са визуално разделени. Така получавате свое лично пространство, когато решите да чете книга или да гледате любимия филм. А в кухнята – кът за готвене и хранене, без да се налага да се натрупват прибори върху холната маса. 

 

дневна и кухня - Моята Мансарда

Обикновено по-голяма част от общото пространство заема всекидневната. За да разширите визуално пространството, използвайте по-светли цветове за стените и мебелите като бежово, розово, светлозелено и небесносиньо. Нюансите на бялото отразяват повече светлината и създават илюзията за по-голямо разстояние между стените. Използвайте светлината от покривните прозорци, за да озарите дивана, трапезната маса или креслото, в зависимост от това къде прекарвате най-много време у дома. 

Как да организирате кухня в мансардата

дневна и кухня - Моята Мансарда

Кухненската зона може да бъде по-малка като площ, но трябва да бъде добре осветена. Прозорците не само ще внесат свежест и чист въздух, но и ще помогнат за по-бързото премахване на неприятните миризми след готвене. Можете да отделите кухнята от дневната като монтирате кухненски остров или кухненски плот. Освен функционално, това разделение ще бъде и естетически красиво, ако комбинирате цветовете на всички мебели в кухнята. Друга възможност да обособяване на зони в общото помещение е чрез монтиране на декоративна преграда, плъзгаща се врата или с поставяне на цветарник. 

дневна и кухня - Моята Мансарда
Планирайте разположението на мебелите

Как да подредим всекидневната е тема, която определено вълнува собствениците на мансардни жилища. А когато дневна и кухня се поделят, вариантите за обзавеждане са още по-ограничени. Затова първо трябва да започнете с по-обемните мебели. Масите, холните секции и обемните електроуреди не трябва да разполагате под скосените стени. В кътовете, където ще се движете изправени, можете да поставите мека мебел или удобни възглавници, за да създадете уютна обстановка. 

дневна и кухня - Моята Мансарда

Идеи за дневна в мансардния етаж? 

За кухнята е подходящо да изберете вградени мебели и открити рафтове, на които да подредите подправки или различни бурканчета с мед и сладка. Използвайте по-ниски секции и смело се възползвайте от стените, на които можете да окачите различни кухненски принадлежности. 

дневна и кухня - Моята Мансарда
Идеи за осветление на всекидневна с кухня

Осветлението е един от най-важните фактори, на който трябва да обърнете внимание при планиране на вашето основно помещение. Необходимо във всяка зона да има достатъчно количество дневна светлина. 

Дневната, освен за почивка, много често използваме и като домашен офис или като място за забавление със семейството. Затова в тази част от стаята е подходящо да се монтират поне няколко покривни прозореца. Светлината, която навлиза от тях, ще придаде красив вид на цялото помещение и ще спомогне за цялостното усещане за комфорт и стил. Ако се чудите какви осветителни тела да изберете за всекидневната, най-подходящи са лампионите, поставени до стените на стаята или дългите полилеи, ако разполагате с висок таван.

дневна и кухня - Моята Мансарда

В зоната, където е позиционирана вашата кухня, също е препоръчително да има поне един покривен прозорец, който ще улесни проветряването след готвене и ще разпръсне достатъчно светлина около пространството за хранене. Подходящите осветителни тела за кухнята са вградените лампи на тавана, които да допълват основното осветление от прозорците и същевременно избягват усещането за „претрупан“ интериор. 

дневна и кухня - Моята Мансарда
Отопление и охлаждане на основното помещение

Друга важна тема, която ще бъде на дневен ред при планиране на обща дневна и кухня, е как да поддържате регулярна целогодишна температура. За целта, първо обърнете внимание на интериора. Поставете мек килим на пода, който да не покрива цялата площ, а само частта около меката мебел. Така ще внесете повече комфорт в мансардата, а през по-студените месеци ще запазите топлия въздух в помещението за по-дълго. Заложете на леки и ефирни завеси за дневната, а през лятото използвайте затъмнителни щори, за да ограничите топлината. 

През горещите месеци от годината проветрявайте колкото се може по-често, за да създадете комфортна среда и  отлична вентилация в мансардата. Един от най-ефективните методи за постигане на благоприятен вътрешен климат в основното помещение е изолация на подпокривното пространство. 

 

дневна и кухня - Моята Мансарда

Препоръчваме ви използването на енергийно-ефективната система LDS, която представлява комбинация от каменна, – стъклена минерална вата и подпокривни мембрани, които допринасят за постигане на максимален комфорт и здравословен микроклимат у дома. Освен това системата гарантира отлична топлинна защита на мансардата. 

Идеи за подобрения у дома

Когато планирате изграждането на общи хол с кухня, не е необходимо да закупувате изцяло ново обзавеждане. Ако разполагате с по-стари и захабени мебели, винаги можете да ги претапицирате или да лакирате столовете, за да се освежат. Често старите вещи, които наричаме антики, могат да внесат стилен облик в интериора, ако са правилно съчетани с останалите мебели. 

Когато говорим за подобрения, нямаме предвид само интериорни такива. Всяко семейство се стреми да оптимизира сметките за електроенергия. Например нашите специалисти споделят, че средно консумацията на топла вода на един човек от домакинство е около 50 литра на ден, което означава, че едно четиричленно семейство се нуждае от 3400 kWh за подгряване на топла вода. 

дневна и кухня - Моята Мансарда

Един от начините за оптимизиране на месечните разходи е използването на енергия от собствения покрив. Соларните инсталации дават възможност за производство на енергия, без да се налагат допълнителни разходи и същевременно тяхното използване подпомага отоплението на мансардата. 

Присъединяването на всекидневната към кухнята е един от най-добрите начини да преустроите наличното пространство и оптимално да използвате наличната площ. Ако търсите още вдъхновения за вашия мансарден дом, разгледайте нашите предложения тук. 

ремонт или преустройство
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram