ЗНАЧЕНИЕТО НА СВЕТЛИНАТА ВЪВ ВСЕКИДНЕВНАТА, ДЕТСКАТА И СПАЛНЯТА

Всекидневната

Всекидневната е основната стая в дома ни и има много различни функции. Тук, семейството и приятелите се събират, четат, гледат телевизия, играят, слушат музика и си почиват. Често, всекидневната е най-голямата стая в дома.

Използвайте максимално дневната светлина

Когато организирате стаята по отношение на светлината, естествената светлина трябва да е с приоритет. Пуснете дневната светлина възможно най-навътре във всекидневната, напр. като изберете прозорци, които пропускат много светлина. Високо разположените покривни прозорци осигурява най-добрата светлина в средата на стаята.

Добро осветление във всекидневната 

 • По-добре използвайте дневна светлина, отколкото изкуствено осветление. По-удобно е, а е и по-здравословно – и е по-екологично.
 • Подредете мебелите си според тяхната функция: Например, телевизорът трябва да стои в по-тъмна част, докато кътът за четене трябва да е светъл.
 • Осигурете си колкото се може повече дневна светлина във вътрешността на стаята и обърнете повече внимание на изкуственото осветление в ъгли, разположени далеч от прозореца.
 • Изберете прозорци, които пропускат много светлина, но и направете така, че да можете да контролирате дневната светлина с щори или сенници.
 • Изберете светли щори и рамки за прозорците, както и светли стени и тавани. Те отразяват добре светлината и помагат да се освети стаята.
 • Вдигайте щорите само тогава, когато слънчевата светлина започне да Ви дразни.
 • Тъмните стени, мебели и килими „попиват“ много светлина. Използвайте ги като елементи на контраста, за да придадете характер на Вашата стая.
 • Използвайте дневната светлина, за да създадете различни функционални места във всекидневната: кът за четене, диван за почивка, интериорна декорация, място за хранене и т.н

Детската стая

Стаите, предвидени за деца и тийнейджъри имат много функции през деня и нощта – особено, докато децата растат. Стаята се използва ден и нощ за игра, почивка, подготовка на уроци и сън. Нуждата от светлина – както дневна, така и изкуствена, варира – от добре осветена стая за игра и учене до напълно затъмнена стая за необезпокояван сън през нощта.

Добра светлина в стаята за игра

 • Слънчевата светлина разнообразява и прави по-приятна играта на децата. Малките деца често играят по пода и им е нужна добра осветеност на цялото помещение.
 • Щорите и сенниците Ви позволяват да контролирате притока на дневната светлина, за да създадете вълнуващи цветове и шарки в стаята на Вашето дете или да затъмните напълно помещението при сън.
 • Подходяща работна светлина е особено важна за по-големите деца, които прекарват времето си пред компютъра в писане на домашни или в игри.

Спалнята

Все повече и повече използваме спалнята като лично кътче за уединение, а не само като стая, в която прекарваме нощта. Тук намираме спокойствие да четем, да работим, да гледаме телевизия, да почиваме или да сме сами и да се наслаждаваме на тишината.

Добра светлина в спалнята

 • Дневната светлина и приятната гледка Ви карат да се чувствате добре във Вашата спалня. Няма нищо по-хубаво от това, да се събудиш и да почувстваш свежестта на новия ден.
 • Възможността да контролираш светлината и да проветриш стаята гарантира здравословен климат във Вашия дом през цялото денонощие. Външните ролетни щори Ви позволяват напълно да контролирате светлината и топлината. А с вътрешните щори VELUX можете да омекотите дневната светлина и да я регулирате както желаете.
 • Не забравяйте да обособите кът със светлина за работа и четене.
 • Много е важно как са разположени прозорците, както за осветлението, така и за отоплението на Вашата стая. В спалнята, най-добре е прозорците да гледат на североизток, тъй като могат да пропускат слънчевата светлина сутрин, но ограничават светлината и топлината, които влизат в стаята през останалата част от деня.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram