Домът, който носи усещането за свобода и простор

Покривните прозорци VELUX озаряват вътрешните пространства в апартамента и допринасят за по-доброто настроение на семейството под покрива

Да живееш нависоко, сред изобилие от светлина и свеж въздух. Звучи трудно постижимо в големия град, където силният шум, презастрояването и замърсеният въздух превръщат ежедневието в истинско предизвикателство. В търсене на ново жилище едно софийско семейство се спира на последния етаж на новострояща се сграда. Изборът не е случаен. В продължение на повече от 10 години семейството е живяло в друга мансарда и има много свежи идеи как да проектира своя бъдещ дом, така че да осигури уютна и здравословна среда, простор и свобода под покрива.

дом, усещане за свобода и простор, мансарда, дом

Създаване на мечтаното мансардно жилище

По план в сградата, в която в момента се намира апартаментът, е трябвало да има 2 малки ателиета на последния етаж. Когато започнало търсенето на нов дом, собственичката, която е и глава на семейството, е имала основно изискване апартаментът да бъде достатъчно светъл и просторен, за да може тя и синът й да се чувстват уютно и приятно, далеч от градската суматоха и шумните съседи. По тази причина подпокривното пространство е проектирано наново и двете ателиета са превърнати в един цял апартамент.

За да се реализира мечтата за перфектен дом, в реконструкцията участва архитект от фирма VELUX. Той се включва във всички етапи от проектирането на мансардния апартамент за максимално оползотворяване на пространството и включване на колкото се може повече покривни прозорци в апартамента с цел озаряване на помещенията под покрива. „Още когато видях двете малки ателиета ми хрумна, че могат да се обединят в един голям и светъл мансарден апартамент с 360 градусова панорамна гледка“ – споделя собственичката. „В строежа на сградата беше заложено монтиране на вертикални прозорци, което не съвпадаше с моето виждане. За мен беше изключително важно подпокривното пространство да бъде проектирано, така че да се поставят покривни прозорци. В стария ни апартамент например, имаше общо 16 прозореца VELUX, които пропускаха слънчевите лъчи през по-голямата част от деня и създаваха отпускаща и ведра атмосфера у дома.“

дом, усещане, свобода и простор

Изобилие от светлина във всяко помещение

В мансардата са вградени почти всички покривни прозорци от портфолиото на VELUX. Те са разположени във всички помещения в апартамента и превръщат първоначалното мрачното подпокривно пространство в светъл и модерен дом. Дневната е функционално разделена на две зони. В едната попада трапезарията. Там е разположен прозорец за плосък покрив, който служи за естествена вентилация на парата и миризмите при готвене. Той се отваря и затваря с помощта на удобно дистанционно управление и осигурява отлично осветление на цялата кухня. В трапезарията има два прозореца-балкон VELUX CABRIO®, които се отварят за секунди и добавят много светлина към апартамента. Собственичката разказва, че обича да застава на балкона и да се любува на страхотната гледка към планината, която определено я откъсва от ежедневието. В дневната са монтирани покривни прозорци, два от които с горно управление и троен стъклопакет. Благодарение на вградената изолационна система Thermo Technology® целогодишно се постига здравословна и комфортна обстановка в помещението. Според собственичката сметките за електроенергия са и много по-ниски от очакваното. Вентилационната клапа на прозореца допринася за естествено проветрение, а филтърът на покривният прозорец предпазва от навлизане на прах и насекоми в стаята.

дом, усещане за свобода и простор, мансарда

Спалнята в мансардата изобилства от естествена светлина, благодарение на системата VELUX Капандура.Тя дава възможност за допълнително разширяване на подпокривното помещение и създава удивително усещане за отворено пространство. В дрешника в спалнята е поставен още един прозорец за плосък покрив, който вечер заменя нуждата от  изкуственото осветление. 

дом, усещане за свобода и простор, мансарда, дом

В съседство на спалнята е детската стая. Там е монтирана системата VELUX Капандура в комбинация от 6 прозореца с цел осигуряване на обилно количество естествена светлина, която е така жизненоважна за здравето, тонуса и концентрацията на малкия член на семейството. Под покривните прозорци е разположено бюро, така че ученикът да има непрекъснат достъп до естествена светлина и свеж въздух по време на учебния и творчески процес. В детската стая е поставен още един прозорец-балкон VELUX CABRIO®, който се отваря по няколко пъти на ден за проветрение на цялото помещение.

домът, който носи усещането за свобода и простор, дом, мансарда

В банята е поставен покривен прозорец с бяло полиуретаново покритие, което е водоустойчиво и подходящо за помещения, в които има влага и изпарения. Освен светлината и красотата, които този прозорец осигурява, той създава и усещането за свобода и простор в малката по площ баня.

новото значение, свобода, свободата, покривно пространство

Покривните прозорци VELUX като фактор за постигане на енергийна ефективност

През най-студените месеци от годината жилището се отоплява с климатици. Семейството е доволно, че въпреки квадратурата на апартамента сметките за електроенергия не са високи. То отдават този факт на отличните топлоизолационни свойства на прозорците.

Още със закупуване на мансардния апартамент собственичката оборудва спалните помещения с щори VELUX, за да се наслаждава на блажена почивка и спокойствие през тъмните часове от денонощието. Във всекидневната са монтирани външни сенници, които намаляват притока на топлина през летните горещини, но същевременно пропускат светлината в помещението и запазват прелестната панорамна гледка.

дом, усещане за свобода и простор, мансарда, дом

Освен слънчевите лъчи, които покривните прозорци пускат в жилището, собственичката е избрала и стъклени врати за всички помещения. „Съществен елемент в нашият апартамент е светлината. Вратите само допълват усещане за прозрачност, въздушност и лекота. Разбира се, благодарение на щорите във всяка стая, успяваме да постигнем усамотението и чувството за самостоятелност, винаги когато пожелаем.“ – допълва тя.

Всички материали, вложени в обзавеждането на жилището, са естествени. Апартаментът изобилства от интересни интериорни решения, които истински вдъхновяват семейството. Белият цвят на стените създава усещане за повече пространство и светлина, а мебелите и личните вещи носят неповторим облик във всяко помещение. Щорите за покривните прозорци се предлагат в различни десени и цветове, което допълнително улеснява избора на цветове и материи в мансардния апартамент и допълват усещането за свобода и простор.

дом, усещане за свобода и простор, мансарда, дом

Голямото предимство на мансардите – невероятна панорамна гледка

Собственичката споделя, че обича да прекарва свободното си време на дивана в дневната, наблюдавайки прелестната гледка, която се разкрива към Витоша, от едната страна и към Стара планина, от другата. „За бъдеще планирам да създам кът с малка лежанка или люлеещ се стол в спалнята, понеже помещението е доста просторно. Това ще бъде моето прекрасно кътче за медитация, защото изобилства от слънчева светлина.“ – споделя домакинята.

Да живееш в големия град има своите големи предимства. Презастроената градска среда обаче създава дискомфорт и възпрепятства чувството за уединение, дори в собствения дом. Затова истинските късметлии са жителите на мансарди, които разполагат със свобода да живеят сред висините и близо до небето. А животът нависоко им дава възможност да наслаждават и на изобилие от така ценните и жизненоважни слънчева светлина и чист въздух и не на последно място – красива гледка.

Уверете се сами от ВИДЕОТО!