ТЕНДЕНЦИИ ПРИ ОФОРМЯНЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ЕТАЖИ НА ЕДНОФАМИЛНИ КЪЩИ

ТЕНДЕНЦИИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРИ ОФОРМЯНЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ЕТАЖИ НА ЕДНОФАМИЛНИ КЪЩИ

Ако трябва да очертаем няколко основни тенденции при оформянето на последните етажи на еднофамилните къщи, то те могат да се сведат до няколко думи: енергийна ефективност, естествени и висококачествени материали, ефективност при изпълнението и разбира се, стремеж към здравословен климат, повече светлина и уют в пространството.

С течение на времето и вероятно придобит лош опит от ползване на евтини и некачествени материали, потребителите са възпитали вкус към по-качествените продукти, както и знание как да ги проучват и избират. Осъзнатата полза от енергийно ефективните домове, вероятно е една от най-положителните тенденции, тъй като работи едновременно в две посоки – опазване на околната среда и спестяване на средствата от пропиляната енергия.

Бъдете енергийно ефективни

Изолацията на дома е особено важна когато става дума за последните етажи, тъй като те са изложени на влиянието на много външни фактори с неблагоприятно влияние. Като вземем предвид и редуването на изключително студени сезони и горещи такива, влажността и всички специфики породени от географската ни ширина, имаме още един сериозен аргумент в полза на по-скъпа, но качествена и дълготрайна изолация.
 

Постоянна температура в дома

Една от основните задачи на качествената изолация е да поддържа постоянна температура в дома, независимо от сезона. Най-добрите топлоизолационни материали са именно естествените, като те се използват от дълбокото минало досега. Разбира се, благодарение на модерните производствени технологии, днес те са изключително стабилни и устойчиви във времето.

Естествен материал, с широко приложение в строителството е камъкът. Каменната минерална вата е изолационен материал, който освен за запазването и поддържането на вътрешната температура, спомага и за звукоизолацията и пожарозащитата на дома.  Тази вата има широко приложение при покривите от смола, външните и вътрешни преградни стени, подовата изолация и др. Тя е още непромокаема, пропускаща пара, издръжлива на химикали и микроорганизми трайна изолация, която ограничава развитието на бактерии и задържането на прах, а освен това може да бъде рециклирана. Това е един естествен щит за сградата.

Друг вид изолация е стъклената вата, която също има своите предимства. Като нейни плюсове могат да се посочат още фактът, че е еластична и пригодна за всякакви повърхности, без да нарушава съществуващия дизайн на конструкцията. Още повече, тя е компактна и лесна за транспортиране и поставяне.

Цената на загубената енергия

Това е стойност, която не подлежи на изчисление, тъй като тук губещите са минимум двама. От една страна домакинствата които губят енергията и парите си заради лошо изолирани жилища, и от друга страна – околната среда, която едновременно увреждаме и похабяваме със свръх консумация.

 

Тенденции в облицовките

Когато става дума за инвестиция, облицовката под покрива, тавана и стените е не по-маловажна. Съвременните методи за облицовка позволяват реализиране на всякакви нестандартни идеи за разпределение на жилищното пространство, като едновременно с това гипсовите плоскости предлагат възможност за подобрение на акустика в помещенията, подобряват качеството на въздуха, чрез въздухопречистващите си свойства и не на последно място са екологичен продукт, който е напълно безопасен за обитателите.

Съвременните решения, които се предлагат на пазара, елиминират проблема с подбора на облицовка спрямо повърхността, на която трябва да се поставя. Отличават се и с редица други предимства, като най-отличаващите са: кратките срокове за изграждане и възможност за лесно и бързо преустройство на помещението, висока удароустойчивост, както на подовите, така и на стенните елементи, нямат вредни емисии при пожар, дават възможност за различни завършващи покрития и дизайнерски решения и др. Всичките тези свойства удължават живота на сградите и повишаване на стойността им.  На пазара съществува богата гама от продукти и системи с най-различно приложение, но това са най-основните тенденции, които следва да бъдат водещи при избора на облицовка.

Стремежът към повече дневна светлина

Все по-предпочитани стават помещенията с повече дневна светлина. Едва ли съществува спор по отношение на уюта, който създава и здравословният й ефект.

 

Прозорците, очите на дома

Затова покривните прозорци са отлично решение и задължителен елемент за едно мансардно помещение. Любопитен факт от историята и развитието на прозореца като  архитектурно явление е, че в миналото по вида, големината и броя на прозорците се е съдело за статута на сградата в социалната йерархия, както и за положението на жителите й.  Макар в наши дни да не е точно така, покривните прозорци остават една незаменима привилегия. Към тях, разбира се има най-различни аксесоари, като например щорите, които служат за регулиране на потока от светлина и допринасят по свой начин за уюта.

 

Видовете покривни прозорци

Спрямо вида на покрива съществуват разнообразни модели прозорци. Независимо дали разполагате с плосък покрив или скатен покрив, не се лишавайте от лукса и удоволствието да прелеете повече дневна светлина в помещението. Съществуват и така наречените светлинни тунели, които също пропускат светлина, независимо от вида на покрива, така че преди да се замислите за повече осветителни тела, проверете вариантите да пуснете дневната светлина в дома си.

Черешката на тортата в дома са керемидите

Покривът над главите ни, именно той носи така незаменимата сигурност, към която всеки човек се стреми. И да, той трябва да е надежден. Затова керемидите и цялостното изпълнение на покривното пространство играят съществена роля за всеки дом и с особен акцент за мансардите.

Исторически погледнато – покривите са отличителен белег на различните архитектурни направления през годините, именно защото са важен завършек на сградата, който допринася за цялостното естетическо усещане, което носи тя.

 

Цялостни решения за покривите

Съществуват цялостни решения за изграждането на покрива. Подобни системи предвиждат всичко, от което той се нуждае, включително: вентилационната система и отдушниците, безопасния излаз на покрива, завършващите елементи, снегозадържащите системи и подпокривното пространство. Тенденцията към избор на комплексно решение е по-сигурният и надежден вариант, в сравнение с подбор на различни материали и изпълнители.

 

Естествени материали и при керемидите

Преди да се загубите в морето от видове керемиди и аксесоари за покрив е хубаво да се вземе предвид, че тенденцията към продукти изработени от качествени материали с гарантирана дълготрайност е налице и тук.

Печената природна глина или керамиката доказано е най-подходящият материал за покривно покритие, което има своето съвсем логично обяснение. Керамичните са изработени от напълно естествени материали, без химически примеси. Друго съществено предимство е голямата им маса и механизмът им за съединяване една с друга, което освен че предпазва от дъждовете и снега,  подпомага акумулирането на топлина. По този начин се постига постоянна температура в подпокривните пространства и в стаите от последния етаж, което означава, че температурните пикове през зимата и лятото няма да оказват негативно влияние. И като става дума за климатичните влияния трябва да вземем предвид и, че керамичните керемиди са устойчиви на ултравиолетови лъчи и са пожароустойчиви.