Как да повишите енергийната ефективност в мансардата?

С настъпването на студените месеци от годината прекарваме все повече време у дома и това налага да се погрижим за създаването на температурен комфорт и здравословни условия в помещенията под покрива. Повишаването на енергийната ефективност в мансардата се превръща във все по-често дискутирана тема с постепенното увеличение на разходите за електроенергия през есента и зимата. Не е изненада, че за да осигурим сигурност, спокойствие и сравнително постоянна температура през цялата година е необходимо да вложим време и усилия в ремонта на мансардата.

Подобряването на енергийната ефективност в мансардата е процес, който не е свързан единствено с оптимизиране на разходите за домакинството, а още с намаляване на енергийния отпечатък върху околната среда. В днешната статия ще ви дадем някои полезни съвети как да създадете енергийно ефективен дом под покрива.

Поставете подходяща изолация

Без съмнение, създаването на комфортна температура както през лятото, така и през зимата е пряко свързано с качествената изолация на мансардния дом. Знаете ли, че ако живеете в неизолирана сграда, вие губите до 40% от топлината през външните стени и близо 30% през покрива? Това определено създава дискомфорт на обитателите под покрива и води до търсене на различни алтернативни източници за отопление на помещенията в жилищетo, което увеличава сметките за електроенергия. Санирането на сградите е решение, с което осезаемо се намалява консумираната енергия и води до подобряване на микроклимата в жилищата. Естествената фасадна изолация с каменна вата , в комбинация с изграждането на покривна изолационна система от минерална вата и подпокривни мембрани, създава висококачествена защитна обвивка на сградите, която допринася за осигуряване на уютна среда през цялата година.

Ако сте решили да топлоизолирате своята мансарда преди настъпането на най-студените месеци от година, е необходимо да знаете, че един от основните фактори за подобряване на енергийната ефективност в мансардата е качеството на използваните материали. Затова ние ви съветваме да изберете LDS системата за изолация на скатен покрив, която съчетава каменна и стъклена минерална вата. И двата материала притежават изключителни топлоизолационни, пожарозащитни и звукоизолационни характеристики, които ще осигурят приятна обстановка и истински домашен уют в подпокривните помещения.

Вижте инструкции как да поставите покривна изолация

За да повишите енергийната ефективност, използвайте максимално светлината от покривните прозорци

Количеството слънчева светлина, която навлиза през прозорците, значително подпомага осветеността и затоплянето на помещенията, особено през зимните месеци от годината. Ако сте щастливи собственици на мансарден етаж, вие имате прекрасната възможност да монтирате покривни прозорци във всички помещения на вашия дом. Освен че изпълват жилището с изобилие от свежест и светлина, покривните прозорци осигуряват по-добър енергиен баланс, отколкото този, постигнат чрез вертикалните прозорци и така се намаляват значително разходите за електроенергия. Каква е причината?

Енергийният баланс се изчислява спрямо слънчевата енергия, която постъпва в помещението, и енергията, която се губи от същото помещение. При покривните прозорци енергията, получавана директно от слънцето, е доста по-висока, защото слънчевите лъчи през по-голямата част от деня влизат в стаята почти под прав ъгъл, без допълнително отражение или разсейване на светлината. Сравнено с вертикалните прозорци по-голямата част от слънчевата енергия, преминаваща през тях и осветяваща дома, е резултат от отражение на светлината от заобикалящите жилището сгради и околните улици.

Получете вдъхновение за създаването на енергийно ефективен дом.

Изберете слънчевата енергия от собствения покрив

Покривът на мансардата има важна защитна роля. Години наред той осигурява сигурност и спокойствие на семействата независимо от атмосферните условия навън. Освен това покривът има и друга важна функция – той допринася за създаването на енергийно независим дом, с мисъл за околната среда. Днес с помощта на модерна соларна техника разходите за топла вода могат да бъдат сведени до минимум, а това намалява и годишното електропотребление за отопление. Тенденциите сочат, че все повече домакинства се насочват към производство на собствена енергия, която е доказано, че е напълно достатъчна за покриване на 85% от потребностите от топла вода в периода от месец март до октомври.

 

Инвестирането в най-екологичния и неизчерпаем източник на енергия позволява да се радваме на комфорт през всеки сезон, без притеснения за разходи, свързани с енергийната ефективност и сметки. За да направите информиран избор по темите за монтиране на соларна система и специални покривни принадлежности, можете да се обърнете към специалистите от Моята мансарда за безплатна консултация.

Научете повече за соларната система

Повишете нергийната ефективност като използвайте електроуреди от по-висок енергиен клас

Когато закупувате по-големи електроуреди за домакинството, обърнете внимание на класа на енергийната ефективност върху етикета на продукта. Там е записана информацията за техническите характеристики на уреда, която е кратка и лесно разбираема за потребителите.

Закупуването на уреди от по-висок клас несъмнено е свързано с отделянето на повече финансови средства, но използването им веднага се отразява върху сметките за електроенергия. Освен това колкото по-малко енергия консумират електроуредите във вашия дом, толкова по-малко вредни емисии се излъчват в атмосферата.

Всички изброени съвети без съмнение ще ви помогнат да приложите ефективни решения за намаляване на разходите за електроенергия в мансардата. А дори малките промените във вашия дом дома могат да го направят средата много по-уютна, приятна и здравословна.