За прозорците и дневната светлина

ИМА НЯКОЛКО АСПЕКТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, АКО РЕШИТЕ ДА ПОСТАВИТЕ ПРОЗОРЦИ НА ВАШАТА ФАСАДА ИЛИ ПОКРИВ:

Вид на прозореца: Например, от големи или от малки прозорци имате нужда? И трябва ли стъклото да е обикновено, двупластово или да има специално термоизолационно покрити 
 

Разположение на прозореца: Трябва ли прозореца да се постави ниско долу или точно под горния ръб на покрива? От едната или от двете страни на стаята искате прозорци?

Постоянна защита от слънцето: Кое е по-добре за вас – да имате щори от вътрешната страна или от външната страна на прозореца? Или и двете?

Околните сгради и дървета: Какво има около дома Ви, което може да блокира светлината?

Вид на прозореца

Първо и най-важно, внимателно проучете многото различни видове фасадни и покривни прозорци. Най-добрата алтернатива за тъмни стаи и зачервени радиатори е доброто качество на прозорците, които притежават енергоспестяващи стъкла. Термоизолираните стъкла, например, са една добра инвестиция.

 

Обемът на дневната светлина, която преминава през стъклото, се намалява с всяко допълнително стъкло, през което светлината трябва да премине. Например, стъкло от два пласта, позволява на около 80 % от светлината да премине през тях. Това не означава, че ще забележите, че имате по-малко светлина вътре в къщата, но ако застанете директно под пряката слънчева светлина от прозореца, няма да Ви е толкова горещо. В същото време, многопластовото стъкло задържа топлината вътре в помещението. Като цяло, термоизолираните стъклопакети осигуряват по-приятен, по-практичен климат в къщата.

Повечето покривни прозорци са снабдени с енергоспестяващи стъкла като стандарт. Специалното покритие е проектирано да пропуска възможно най-много светлина и възможно най-малко топлина, което води до по-приятен вътрешен климат и достатъчно количество дневна светлина.

Разположение на прозореца 

Разположението на прозореца върху фасадата или върху покрива играе важна роля както за количеството, така и за качеството на дневната светлина, която ще пропускат Вашите прозорци. Колкото по-високо е поставен един прозорец, толкова повече светлина ще доставя той на стаята. А колкото повече дневна и слънчева светлина допуснете във Вашия дом, толкова по-малко изкуствена светлина ще Ви бъде необходима.

 

Покривните прозорци могат да се поставят навсякъде. Ако искате жилището Ви да бъде обляно в светлина през целия ден, чак до вечерта, югоизток е най-добрата посока за разположение на Вашите прозорци. Ако трябва да разположите Вашите покривни прозорци много високо, най добре е да се спрете на вариант с електрическо управление. В същото време, трябва да имате предвид едно правило от практиката – за всеки метър с който навлизате в помещението и се отдалечавате от прозореца, силата на естествената светлина намалява наполовина.

Защита срещу светлината и топлината

Кой е най-добрият вариант за Вас: щора от вътрешната страна на прозореца или пък сенник, поставен от външната страна? Поставените отвън сенници и щори са най-доброто решение за защита от топлината на слънцето.

 
 

Вътрешните щори пък осигуряват повече възможности за регулиране на светлината. За покривните прозорци се прилагат същите интериорни решения, както и за фасадните прозорци – щори, които обаче се отличават със специфичен дизайн и характеристики, специално разработени с оглед на тяхното приложение. VELUX разполага с решение за всяко едно Ваше желание – от затъмнителни щори за здрав и спокоен сън, до щори, които да разкрасят интериора Ви. Щорите на VELUX се предлагат и в електрически вариант и във вариант със соларно управление.

Дървета и сгради

Високите дървета и сгради ограничават притока на дневната светлина. Ако искате да поставите нов прозорец във Вашата къща, трябва да потърсите място, което не се засенчва от околната среда.

ИЗОЛАЦИЯ

0800 15 551 | 02 489 90 53

ПРОЗОРЦИ

02 955 99 30 | 0885 00 20 32

ПОКРИВИ

0700 119 20

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram