Малките промени могат да носят голямо удовлетворение.

Начинът, по които изглежда пространството, което обитаваме, издава много за характера ни. Полиците с книги – за интелигентността ни и темите, които ни интересуват, мебелите и подредбата на пространството – за нашите вкусове и хобита, кухнята – за това колко сме старателни и гостоприемни като домакини.

Разбира се, както дрехите, така и интериорът може да омръзне. Човек има нужда от нови неща, на които да се радва и, от които да черпи естетическа наслада. Промяната, дори на малък детайл, винаги е положителна. Понякога желанието за нещо различно е налице, но не може да бъде формулирано в конкретика. А може би просто е необходима капка вдъхновение, която да подпомогне раждането на нова идея.

Тенденциите в архитектурата и интериорния дизайн понякога са двигател на промените. Тези свежи идеи настъпват с пълна сила през 2019 г.

МОДЕРНА АРХИТЕКТУРА С МИСЪЛ ЗА ПРИРОДАТА

Несъмнено една от най-популярните тенденции в момента – всичко в съвременната архитектура и интериорния дизайн се прави с мисъл за природата и човека. Темата за енергийната ефективност достигна и до най-малката клетка на обществения организъм – частния дом и навлиза в него посредством технологиите. Вече да управляваш микроклимата у дома от разстояние е нещо съвсем естествено. ‘Умните жилища’ вече не са толкова лукс, колкото необходимост за едно поколение, прекарващо по-голямата част от живота си на закрито.

Управлението на уредите за отопление, както и на количеството на дневната светлина и свеж въздух, и изобщо честотата на проветрение – може да се контролира с мобилно приложение, така че да спестява енергия и да осигурява една здравословна среда за обитателите на дома. Дори детайли като щорите и прозорците вече подлежат на автоматизация, а сензори следят влагата в помещението и я регулират.

 
модерен дом- Моята Мансарда

ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ

Наблюдава се още една положителна и устойчива тенденция – използването на естествени материали в интериора и дори в строителството. Освен, че са по-качествени, те носят естетическа наслада и до известна степен създават усещането за близост с природата. В комбинация със стайни цветя, помещенията тотално се преобразяват и придобиват свеж и уютен вид, което е от изключително значение за времето, прекарано там.

Флоралните елементи по стените също са изключително актуални, а вариантите, които се предлагат на пазара са толкова разнообразни, че могат да задоволят и най-претенциозния вкус.

модерен дом- Моята Мансарда

ФОРМИ

Заострените форми отстъпват място на заоблените. Класическите правоъгълни и квадратни мебели са изместени от неправилните форми до такава степен, че правият ъгъл вече се намира в графа ‘демоде’. Меката мебел – дивани и табуретки, както и плотовете и декоративните елементи също следват неправилните извити линии.

Самите помещения, които трябва да бъдат обзаведени, също се отдалечават от нормалното. Модерният човек вече живее в нестандартни домове с разчупени покриви, на които могат да се поставят прозорци, така че да се вижда небето, дъждът и най-вече слънцето.

Минимализмът, който драматично смени посоката на тенденциите в дизайна, сега отстъпва място на пищните декоративни елементи и акценти. Силните цветове и отворените рафтове с богата украса са актуални в момента. Те запълват със своето разнообразие иначе отворените пространства, които остават на мода, пък и са изключително функционални.

модерен дом- Моята Мансарда

КОЛКОТО ПО-СВЕТЛО, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ

Независимо от подредбата и декорацията на жилището, времето, прекарано в него, би било непълноценно, ако липсва свтлина. Проучванията доказват, че дневната светлина подобрява значително цялостната енергия и трудоспособност на човека и, ако трябва домът на бъдещето да бъде описан максимално кратко, то ще е нужда само една дума и тя ще е – ‘светъл’. Прозорците на покриваса един от най-преките източници на повече естествена светлина в дома, а и са едно чудесно допълнение към архитектурата на всяка къща, мансарда и обществена сграда.

модерен дом- Моята Мансарда

Вкусовете и предпочитанията на хората варират и но без съмнение най-устойчивата тенденция е свързана с чистотата и здравословната среда в помещенията, които обитаваме ежедневно. След като тези условия са налице, всичко е въпрос на въображение и размах. Така че – ако чувствате, че е настъпило време за промяна или усещате, че нещо ви липсва – преди да се се обърнете към аксесоарите и декорацията, проверете дали просто нямате нужда от повече светлина и свежест у дома.