5 СЪВЕТА КАК ДА ПОСТИГНЕТЕ МЕЧТАНАТА СПАЛНЯ ПОД ПОКРИВА

Мансардата е мястото, което позволява да развихрите въображението си. Многото кътчета, скосените тавани, светлината, струяща от покривните прозорци, разчупеността и нестандарността на помещенията под тавана, създават предпоставки да оформите единствената и неповторима спалня на мечтите си – със свой стил и индивидуалност. Ако искате обаче да превърнете спалнята си под тавана в свое уникално светилище, ще трябва да се подготвите добре за това, да потърсите идеи и да се посъветвате със специалисти по вътрешен дизайн. Все пак помнете, че вашето усещане, емоция и страст ще бъдат водещи в приключението по преобразяване. И не забравяйте – декорът преди всичко трябва да бъде както практичен, така и естетически приятен.

 

Запазете топлината и уюта

За да бъде уютна вашата спалня, като начало трябва да помислите за осигуряване на комфортна температура в помещенията. Всеизвестен факт е, че главният път на загубата на топлина е през покрива. Според изчисленията до 30% от генерираната в дома ви топлина може да „избяга“ през покрива, ако той не е добре изолиран. Изборът на използваната изолация обаче е сравнително труден и трябва да се определя според особеностите на помещението, неговата конструкция и климата на региона, в който живеете, затова е добре, предприемайки тази първа стъпка, да се консултирате със специалист.

 
идеи за спалнята -  Моята Мансарда

Заложете на естествената светлина

Когато кажем спалня под покрива, във въображението ни изниква помещение, залято от сияйна или приглушена дневна светлина или от Луна и звезди, надничащи любопитно към нас от великолепното нощно небе. За да реализирате тази мечта обаче, ще трябва да оборудвате тавана на вашата спалня със съвременни покривни прозорци. Да ги разположите така, че да постигнете максимален простор, светлина и уют. Светлината от тях ще допринесе изключително много за привлекателността на вашето кътче под небето. Добро решение е да разположите леглото точно под прозорците. Един покривен прозорец, разположен на скосения таван точно над вас, ще ви зарежда с гледката на безкрая през нощта. Ще ви спести и нуждата от будилник сутринта, когато милувката на слънчевите лъчи директно върху лицето ви ще ви буди нежно и ненатрапчиво.

идеи за спалнята -  Моята Мансарда

Възползвайте се максимално от нестандартната архитектура

Мансардните апартаменти предлагат по-голяма раздвиженост и разчупеност на вътрешното оформление, отколкото стандартните апартаменти. Развихряйки въображението си и давайки размах на идеите си, можете да превърнете този неоспорим факт в свой помощник в декорацията и мебелирането на вашето „свещено“ място.

Можете да организирате пространството под скосените тавани, като вградите там шкафове за съхранение на вещи. Това ще увеличи простора на вашата стая и ще ви помогне да оползотворите максимално неизбежните кътчета под скосения таван.

Възможно е също да оформите светло и уютно местенце под прозореца. Да разположите бюро за писане и четене, възползвайки се максимално от светлината, струяща директно над вас.

идеи за спалнята -  Моята Мансарда

Печелете пространство

Сигурно си спомняте с носталгия дните от вашето детство, когато паркетът във вашата детска стая или в дневната, застлан само с едно дебело одеяло, се е превръщал в удобно легло, на което да играете или подремвате. Или дните на усилен ремонт в жилището, когато сте обожавали да спите на матрака, поставен директно върху пода в някоя от стаите.

Защо да не пренесете тези чувства и във вашето лично местенце под тавана? Лесно е – просто изберете удобно ниско легло, което ще ви върне детските спомени и емоции, ще направи стаята ви много по-просторна, а и ще придаде артистичен и малко бохемски вид на спалнята ви.

идеи за спалнята -  Моята Мансарда

Избирайте подходящите цветове

Боядисването е следващата важна стъпка, която трябва да обмислите внимателно, когато черпите идеи за спалнята. Придържайте се към два допълващи се цвята. По-светлите цветове ще отворят по-тесните пространства и затова е по-добре да ги използвате. Можете да експериментирате, като боядисате тавана с различен цвят от стените. Както и да заложите на артистичен тапет или флорална декорация, които ще придадат уникалност и дух на спалнята ви. Ако пък предпочитате да заложите на сигурно, използвайте по-неутрален, но все пак светъл тон като например чисто бяло, като боядисате всичко с този цвят. Определено, ако изберете класическото бяло, няма да сгрешите. Това ще освежи стаята, а и ще ви позволи да изберете всякакви други цветове за аксесоарите и мебелите във вашата спалня.

спалня -  Моята Мансарда

На каквито и идеи да се спрете обаче, опитайте се да запазите практичността във всяко едно отношение. И имайте предвид, че декорацията и подредбата на всяка една стая е силно индивидуално. То трябва да бъде добре обмислено и изпълнено с усет към детайла. Вероятно това ще ви отнеме доста време и усилия, но пък резултатът със сигурност си заслужава.

ИЗОЛАЦИЯ
изолация Кнауф - Моята Мансарда
0800 15 551 | 02 489 90 53
изолация Кнауф - Моята Мансарда
ПРОЗОРЦИ
прозорци Велукс - Моята Мансарда
02 955 99 30 | 0885 00 20 32
прозорци Велукс - Моята Мансарда
ПОКРИВИ
покриви Брамак  - Моята Мансарда
0700 119 20
покриви Брамак  - Моята Мансарда