ЗАЩО Е ВАЖНО ДА ИЗОЛИРАТЕ ПОДА НА ВАШАТА МАНСАРДА?

Връщате се от работа в уютния Ви и приятен мансарден апартамент. Изтощени сте от усилен труд и Ви се иска да се насладите на тишината и спокойствието във вашето жилище и точно когато сте си полегнали съседа от долния етаж решава да размества мебели, докато децата му превърнат нощта в безкраен караоке купон пред телевизора.

От този момент всички ежедневни проблеми стават по-незначителни от нежелания шум, който прониква в дома Ви и разбирате колко много внимание трябва да се обърне на структурата на подовата конструкция и нейната изолация, за да се гарантира пълния комфорт на обитаване на Вашата мансарда.

Междуетажната подова конструкция е изключително важен конструктивен елемент, който трябва да бъде проектиран и изграден по такъв начин, че по време на експлоатацията на сградата заедно с носещата конструкция да се осигурява следното:

 • Стабилна и гладка повърхност
 • Безопасност – натоварването трябва да бъде разпределено от пода към носещата конструкция
 • Топлинна защита– според техническите изисквания за топлоизолация на сградите и приетите стандарти
 • Противопожарна защита– съгласно предписанията в нормите за противопожарна защита. В случай на пожар или при декомпозиране на пода, материалите, от които е направен той не трябва да изпускат токсични газове, които могат да увеличат опасността и да затруднят спасяването на хората.
 • Звукова защита – в съответствие с приетите стандарти всяка междуетажна подова конструкция трябва да покрива минималните изисквания за звукоизолационна сила и максималната стойност на звуково натоварване. Нейната структура трябва да възпрепятства разпространението на ударния шум от плочата към вертикалните конструктивни елементи и съответно етажите под и над помещението, в което е източникът на шума.

Какво е ударен шум?

Звук, предизвикан от вибриращ обект в следствие на взаимодействие (сблъсък)  с друг обект, който се разпространява в твърда среда се нарича ударен шум.

Този тип звук е характерен за междуетажните подови конструкции, защото се получава в резултат на ходене, тътрене на столове, взаимодействие на работещи домакински уреди с пода и др. Това е много неприятен шум и е сред най-честите причини за конфликти между живеещите в една сграда. Затова добрата звукова изолация е един от значимите елементи, които превръщат всяка сграда в спокойно място за живеене и осигуряват „звуков комфорт” на нейните обитатели.

Покриването на всички изброени по-горе изисквания към междуетажната констукция и особено това за добра звукоизолация може да се постигне чрез изграждане на плаващи подове с каменна минерална вата.

Какво е плаващ под?

Плаващите подове не лягат директно върху носещата конструкция, а са отделени от нея чрез звукопоглъщата изолация, която приглушава звука. Този слой се нарича плаваща маса, звуков абсорбатор или заглушаващ слой. Степента на полезно действие на плаващата подова конструкция зависи преди всичко от гъвкавостта на този слой, като най-добри изолационни резултати се получават при използването на каменна минерална вата.

Топлинна изолация и защита от шума в един продукт – Каменна минерална вата NaturBoard POD EXTRA на Кнауф Инсулейшън!

Предимства:

 • Предлага най-високо ниво на звукова защита
 • Отлични топлоизолационни характеристики
 • Клас по реакция на огън А1 – огнеупорен материал с изключително висока температура на топене над 1000˚C,  осигуряващ  по-продължителна противопожарна защита
 • Отлична приспособимост към възможни минимални неравни участъци по основата– плочите са гъвкави, с устойчива форма
 • Няма опасност да се образуват звукови или термомостове– правилно наредените ъгли на плочите намаляват риска от образуване на луфтове между тях
 • Опростен и бърз монтаж
 • Възможност за изграждане на под върху монтажните канали – монтажните канали могат да се изведат през изолационния слой

Ако се интересувате от изграждане на плаваща подова конструкция, моля изпратете ни запитване.

ИЗОЛАЦИЯ

0800 15 551 | 02 489 90 53

ПРОЗОРЦИ

02 955 99 30 | 0885 00 20 32

ПОКРИВИ

0700 119 20

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram