Здравето и комфорта на хората в техните домове са най-важни

За мансардите, прозорците и още нещо – интервю с Николай Захариев, управител на ВЕЛУКС България

Каква е мотивацията Ви да се включите в проекта Моята Мансарда?

Краткият отговор е, че искаме да вдъхновим повече хора да открият неповторимото усещане за живот под покрива. Независимо дали живеем на последния етаж в големите градове или в еднофамилна къща, мансардните жилища и помещения могат да бъдат най-красивите, най-светлите и с най-добра гледка към заобикалящата ни среда. Специфичният интериорен дизайн, обусловен от наклоните на покрива, създава неповторима атмосфера и уют в тези жилища. Това също дава безброй опции за обособяване на различни помещения и кътове, с възможността за позиционирането на покривни прозорци точно там, където е необходима  повече дневна светлина. От моя опит, всеки захванал се с такъв проект винаги е удивен и щастлив с резултата.

Как допринасяте за проекта и най – вече каква е добавената стойност за обикновения краен потребител?

Най-важното нещо, което правим е да споделяме истинските истории на хора, реализирали подобни проекти най-вече в България, а също и интересни решения от Европа. Така всеки може да намери вдъхновение и идеи за собствената си ситуация, а и да разбере реалностите за различните предизвикателства и важни и специфични въпроси, които не трябва да се подценяват.

Разбира се, в Моята Мансарда ние представяме нашите разнообразни продуктови решения по начин, който да помогне на хората да открият най-доброто за тях. Споделяме много информация за ползите от дневната светлина и свежия въздух, и как да се планират прозорците в едно помещение за оптимален комфорт и гледка. Височината на позициониране и типа функционалност на покривния прозорец са важни неща, за които информираме потребителите в Моята мансарда. Много хора се притесняват от горещината през лятото и затова представяме информация за гамата си от слънцезащитни аксесоари, които могат да ограничат горещината през прозореца от 70 до 94% в зависимост от продуктите. В същото време продуктите с троен стъклопакет имат уникални топлоизолационни характеристики, за да не се притесняват хората от зимните студове и високи сметки за отопление.

Освен това, предоставяме безплатна консултация на място, за да може да се разгледат всички опции и възможни решения във всеки конкретен случай и много от посетителите на Моята Мансарда се възползват от тази възможност.

Разкажете ни повече за философията на компания ВЕЛУКС?

Компанията е основана преди повече от 75 години в Дания и все още е собственост на фамилията на своя основател Вилум Кан Расмусен. Мисията ѝ да трансформира традиционно неизползваемите и неуютни тавански помещения в най-доброто място за живеене и учене. От тогава през всичките тези години VELUX работи и е начело на развитието на по-добра жизнена среда. Това се постига чрез животворна дневна светлина и свеж въздух през покрива не само в домовете ни, а и в училища, библиотеки, детски градини и други обществени сгради. В сърцето на ценностите ни е да бъдем лидер в технологичното развитие и да сме оценявани като най-добри в очите на нашите клиенти. Без много да се шуми, компанията подпомага много социални проекти в редица страни от Европа, включително и България от много години, като всеки може да види тези проекти на http://veluxfoundations.dk

Покривните прозорци са уникални продукти и основна, и неделима част от една завършена мансарда. Разкажете ни малко повече за тях и изобщо за предимството да имаш прозорци на покрива?

Покривните прозорци ВЕЛУКС са специализиран продукт и системно решение, проектирани и изработени да издържат всички неблагоприятни метеорологични условия, на които е изложен покрива на сградата. Притесненията, че прозорец на покрива може да протече и да създава проблеми, категорично отпадат при използването на системите ВЕЛУКС и коректно изпълнение на конструкцията на самия покрив.  Уникалното при покривните прозорци ВЕЛУКС е, че доставят в помещението между 2 и 3 пъти повече дневна светлина от стандартен вертикален прозорец (в зависимост от наклона на покрива и позиционирането). Така много лесно се постигат стандартите за дневна светлина и се създава уникална атмосфера.

Друга характеристика на ВЕЛУКС покривни прозорци, която не всички знаят и могат да си представят, е че всеки прозорец има вградена вентилационна клапа, която дори и при заключен прозорец може да доставя свеж въздух в помещенията от 40 до 80 м3 на час,  в зависимост от размера на  прозореца. Така се осигурява естествена вентилация и свеж въздух, която е много важен фактор за здравето ни. Много научни изследвания доказват, че при условия с повече дневна светлина и свеж въздух, способностите на децата и възрастните да учат и изпълняват различни задачи нараства значително. Някои от тези изследвания и изводите от тях може да намерите в Моята Мансарда.

Искам да споделя и че освен познатите прозорци за скатен (наклонен) порив, ВЕЛУКС предлага и  решения за плоски покриви, които намират все по-широко приложение и в България.

Предлагате инструмент за автоматизация на покривните прозорци в дома. Какви са предимствата на автоматизираното управление?

Всички покривни прозорци ВЕЛУКС и слънцезащитни аксесоари могат да бъдат с електрическо управление като захранването може да бъде соларно, без нужда от окабеляване. Допълнително удобство е, че такъв тип управление на прозорците за скатен покрив, може да се избере и след като продуктът е монтиран, а не само предварително. Всички продукти могат да се управляват с едно дистанционно управление тип таблет с размер 10Х10см., което е много удобно, в случаите когато са повече продукти. Интересна възможност за любителите на автоматизацията и комфорта е, че може да се зададат програми за автоматично отваряне и затваряне на прозорците в определен час, например да се проветри помещението ½ час преди пристигане и т.н. И всичко това е без притеснение, че може да завали и намокри интериора, защото всеки прозорец е оборудван със сензор за дъжд, който при първите капки автоматично затваря прозорците.

Щорите и сенниците също могат да се програмират за пускане и прибиране – например в месеците от юни до август да се пускат в 8:30 сутринта и да се прибират 19:45 вечерта, за да могат да предпазват през деня от топлината на силното лятно слънце. Следващата година ще представим уникална система за автоматизация на дома, съвместно с водещи технологични компании, която е  оборудвана с разнообразни сензори измерващи различни параметри от вътрешния климат – температура, влажност на въздуха, концентрация на CO2 и т.н. Така ще може да се заложат желаните параметри и системата автоматично ще отваря и затваря всички продукти при нужда от корекция – свеж въздух в стаята, нужда от охлаждане и т.н. Очевидно е, че автоматизацията в домовете ни е на прага на нов бум и ни чакат вълнуващи времена.

Кои според Вас са най – важните принципи, към които фирмите в бранша трябва да се придържат?

Здравето и комфорта на хората в техните домове са най-важни, затова всички компании и строителни продукти трябва категорично да предлагат качество и характеристики на продуктите, които не застрашават здравето на обитателите за целия период на експлоатация и допринасят положително за комфорта в сградите, като в същото време щадят и подобряват околната среда.

Друга наша задача е да информираме потребителите за новите технологии и по-добри продукти, които година след година дават по-добри възможности при строителство и ремонти.  Обучаването на търговците – консултанти и специалистите инсталатори (избягвам термина „Майсторите“) остава наша важна задача, за да получат потребителите най-подходящия за техните нужди продукт, инсталиран по единствения правилен начин.

Социалната отговорност на всяка компания към обществото и към служителите си е също много важна и белег за развитието на компаниите.

Как си представяте бъдещето на проекта или какво развитие предвиждате за него?

Вярвам, че все повече хора ще намират интересна и важна за тях информация в Моята мансарда. Надявам се хората все повече да споделят техния опит и предизвикателства и да се получи активен форум за дискусии.

От друга страна, бъдещето е в предоставяне на повече услуги като консултации, архитектурни съвети и проектиране, различни калкулации и свързването на хората с нужните им специалисти – архитекти, строително-монтажни фирми и бригади и др.

Какви са хората, които седят зад компания ВЕЛУКС в България?

Близо 20 години във ВЕЛУКС България ЕООД със страхотен позитивизъм работим ежедневно в уникален екип. В момента сме 13 човека изключителни млади хора като всеки е средно 7-8 години в компанията. Имаме четирима служители, на които празнувахме 10 годишни юбилеи в последните две години. В последната година добавихме Архитект и Маркетинг мениджър към екипа ни от Регионални мениджъри и отдел обслужване на клиенти. Много радостно и показателно за екипа ни е, че в последните 5-6 години направихме две сватби и се родиха 6 бебета, като и тази година ни предстои сватба и в края на годината очакваме още едно бебе. Какво по-хубаво от това?

Вие лично имате ли покривни прозорци?

След като започнах във ВЕЛУКС България през 2010 година, осъзнах че мансардното жилище е това, което съм търсил цял живот за семейството си. Така смених стандартния си апартамент в София на първи етаж с апартамент под покрива в квартал Борово с няколко покривни прозореца и огромен потенциал. Направихме сериозен ремонт и инсталирахме 16 покривни прозореца ВЕЛУКС и се получиха уникални пространства и страхотна дневна светлина. Някои от прозорците са високо разположени поради особеностите на архитектурата с висок надзид и осигуряват отлична светлина, простор и свеж въздух в помещенията, а една комбинация от вертикални елементи и скатни прозорци създаде уникален кът с изглед навън. Инсталирах впоследствие електрическо управление със соларно захранване на някои от прозорците и на южния скат външни соларни ролетни щори, които лятото спират топлината от слънцето.

Така мога да се похваля, че през всички лета досега много рядко се налага да ползвам климатик и като отворя прозорци на две различни страни и нива, вентилацията сериозно охлажда жилището дори и в най-горещите месеци. В същото време, през зимата слънцето през покривните прозорци от юг значително затопля дневната. Дори и в банята, която нямаше никаква светлина, а само отдушник, поставихме един прозорец, което промени страхотно помещението. Така променихме едно добро жилище в дом с неповторим чар и уют. За мен това е най-добрия дом на света и се наслаждавам всеки ден на красотата и комфорта тук.