Как да внесем природата у дома в няколко лесни стъпки

Сред най-големите недостатъци на живота в големия град е липсата на лично пространство навън – особено през студената зима, когато сме по-малко склонни да се разхождаме сред природата. Знаете ли, че прекарваме 90 процента от живота си между четири стени и домовете ни са толкова добре изолирани, че в тях не влизат достатъчно светлина и чист въздух? 

Когато сме сред природата, ние се чувстваме по-малко стресирани и продуктивността ни се увеличава, наред с творческите ни способности. Затова и най-доброто, което можем да направим, е да прекарваме повече време навън! Но можем да се погрижим за физическото и психическото си здраве, като се върнем към корените си и внесем природата у дома си, тъй като естествените елементи създават спокойна атмосфера, която ни отпуска и ощастливява. Научете как бихте могли да върнете природата вкъщи с няколко съвета.

Изберете естествени елементи 

Камък, дърво, памук, вълна или коприна – тези материали са част от природата. Според експертите можем да изберем ръчно изработени мебели, прозорци от естествена борова дървесина или декоративни аксесоари от коприна или вълна. Например, ако облицоваме с камъни всекидневната, със сигурност ще се почувстваме по-близо до нашата Земя. Когато търсим мебели или елементи за декориране, е подходящо да подберем антикварни комплекти със старинен чар, за да придадем на дома си по-органичен вид.

Как да внесем природата у дома в няколко лесни стъпки

Пуснете светлината

Един от най-лесните начини да се доближите до природата, е, като се възползвате максимално от естественото осветление. За да освежите дадено помещение, е необходимо първо да добавите светлината в него. Дневната светлина може да увеличи продуктивността, да окаже голямо въздействие върху настроението ви и да подобри творческите ви способности. Ако желаете у дома ви да влизат повече дневна светлина и свеж въздух, можете да монтирате покривни прозорци – така ще се радвате и на небето през целия ден. Допълнително предимство на слънчевата светлина е, че спомага за създаването и запазването на здрав биоритъм и по-добра регулация на хормоните на съня.

Новото значение на свободата

Как да внесем природата у дома в няколко лесни стъпки

Създайте оазис с растения

С много цветя и зелени растения бихте могли по най-лесния и ефективен начин да пренесете природата у дома си. Ако градинарството не е ваша страст, бихте могли да поставите само няколко растения, за които е лесно да се грижите, като например кактуси, сансевиера, палми юка. Но ако обичате растенията, бихте могли да импровизирате с разнообразни видове и размери, за да създадете чудесна закрита джунгла. Помислете къде бихте могли да разположите растенията у дома си и какво количество светлина и влага ще могат да получават. 

Също така, ако желаете да имате зелени пространства и свежи билки през цялата година, бихте могли да направите малка билкова градина у дома! Билките не само изглеждат добре, те ухаят прекрасно и могат да бъдат поставени в малки саксийки из цялата кухня.

природата у дома

Използвайте естествени цветове

Ако харесвате естествените цветове, логично е да декорирате дома си в земната цветова палитра, като използвате например разнообразни отенъци на зеленото, синьото и кафявото. Черното, бялото и сивото също са чудесен избор, но е важно внимателно да се планират цветовете, за да не прекалите с тях.

Ако използвате повече цвят, отколкото е необходимо, на дома ви ще му липсва хармония и цветовете ще ви натоварват, вместо да ви успокояват – ще създадете напълно различно усещане от онова, което сте искали да постигнете. Тапетите с флорални или палмови мотиви също са чудесна идея.

Освежете дома си според водещите тенденции за 2022г. 

природата у дома

Декорирайте дома си с вдъхновени от природата снимки

Има ли нещо по-лесно от това да закачите на стената си красива пейзажна снимка? Доказано е, че наблюдаването на природни сцени успокоява и намалява гнева, страха и стреса и увеличава приятните чувства. Може да закачите свои снимки на гора, езеро или планина, които сте посетили. Наред с приятните усещания, снимката ще ви вдъхновява да си спомните и красивите моменти, което пък увеличава нивата на ендорфините в кръвта.

Повече креативни идея за обзавеждането на мансардата и доближаване на природата до вашия дом, можете да прочетете тук. 

природата у дома