Как да победим жегата у дома?

Прохлада в мансардата с ниска консумация на електоенергия

Любимият ви дом лесно се нагорещява през лятото? Не се тревожете, не сте единствени! Развълнувани от безбройните дългоочаквани преживявания често пропускаме един ефект. Температурата в домовете ни значително се повишава и това неизменно се отразява на нашето физическо и психическо здраве. А за да можете да се съсредоточите или пък да запазите обичайния си баланс, днес споделяме с вас доказани домашни средства и трикове, които могат да създадат здравословен вътрешен климат в дома ви, без да натоварват допълнително бюджета.

Когато жегата навън продължава с дни, отчаяно започваме да търсим идеи как да осигурим комфорт, за да охладим апартамента си. Определено си струва да опитате работещи съвети, които могат да бъдат открити в интернет. Според някои препоръки можете да приготвите предварително храната си за повече дни и по този начин да избегнете ежедневното използването на фурната и печката. Друг вариант предлага да окачите мокър чаршаф пред прозореца си и така да се насладите на охлаждащия ефект на изпаряващата се вода. 

Как да се наслаждавате на така желаната прохлада по-дълго, след като стените на вашия апартамент са се нагорещили? Притаете дъх в очакване, отговорът предстои….

Открийте ефекта на естествената вентилация 

Всички знаем, че спането в топло помещение може да доведе до лош сън и повишени нива на стреса. Именно вентилацията на жилището е безценен помощник в тази посока. С нейна помощ можете да охладите стаята си до идеална температура и да си осигурите спокоен сън на чист въздух. Ако искате обаче да постигнете наистина добър ефект, отворете два срещуположни прозореца през нощта! Вентилацията в този период има добър резултат и върху дневната температура, тъй като сутрин денят ви започва в сравнително охладено жилище, което ще прегрее по-трудно.

как да преборим жегата

Правилната температура в жилището е още по-важна, ако и вие, както повечето хора в наши дни, работите от вкъщи. Ако прекарвате у дома продължителен период от време през деня, е добра идея да помислите за закупуване на енергоспестяваща съвременна климатична система. Новите модели могат да сравняват разликата между текущата и зададената температура и да избират подходящия режим на работа отново и отново, стремейки се към най-ниска консумация на енергия. Но наличието на добра и модерна климатична система не означава, че тя трябва да е включена непрекъснато. С използването на хладния нощен въздух отвън, можете да намалите консумацията на енергия. Освен всичко това, най-здравословното решение през летните месеци е да се опитате да постигнете комфортна вътрешна температура чрез вентилация, в съчетание с използването на висококачествени строителни материали. 

Наслаждавайте се на прохладно лято в мансардата

Ако живеете в мансарда, препоръчваме ви внимателно да изберете прозорците на тавана, за да се наслаждавате на прохладни помещения и чист въздух. Едно от най-добрите решения за ефективна защита от топлината е поставянето на покривен прозорец VELUX Стандарт Плюс с горна дръжка и външен сенник, който е страхотен топлинен протектор. Съчетанието от тези два продукта е много ефективно, тъй като прозорецът има термично остъкляване с ниска U-стойност. Тази функционалност изключва топлината и не й позволява да навлезе в помещението. Така, дори когато слънцето грее силно навън, ще се радвате на комфортна вътрешна температура отвътре.

“…изберете прозорците на тавана, за да се наслаждавате на прохладни помещения и чист въздух.”

Несъмнено си струва да планирате поставянето на външни щори или сенници на вашите покривни прозорци, защото те значително намаляват притока на топлина. Външните алуминиеви ролетни щори VELUX предпазват помещенията от топлина, а също така ви осигуряват възможност напълно да блокирате дневната светлина по всяко време на деня.

Друг добър съвет е да затворите всички прозорци през най-топлите часове на деня. Освен това използването на щори може значително да намали вътрешната температура, като не позволява на дома ви да се нагрява прекомерно. В допълнение те могат да се превърнат в чудесен декоративен акцент, помагайки за създаването на стилен дом.

Прочетете още Какво влияние оказват цветовете в мансардата

Един последен трик, който е наистина актуална тема в социалните медии. Поставете чаршафите си във фризера в торбичка за замръзяване, а когато се охладят, сложете ги на леглото и се насладете на освежаващия им ефект. Дали това е мит или животоспасяващ трик? Никога няма да разберете, освен ако не пробвате.

Непременно разгледайте още полезни съвети от нашите експерти или поискайте безплатна консултация за ремонта или преустройството на мансардата. Създайте светъл и уютен дом с наша помощ!

ИЗОЛАЦИЯ
0800 15 551 | 02 489 90 53
ПРОЗОРЦИ
02 955 99 30 | 0885 00 20 32
ПОКРИВИ
0700 119 20
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram