Какво да подобрите в мансардата докато прекарвате повече време у дома

Обикновено в края на месец ноември сме заети с трескава подготовка за предстоящите празници. Започваме с ранните пазарувания за Коледа, купуваме нови играчки за елхата, обикаляме из търговските центрове и следим за страхотни предложения. 

Тази година обаче онлайн покупките определено взимат превес, а ние все по-рядко излизаме навън.  За повечето хора домът се превърна в работно място, класна стая и занималня за най-малките. Тъй като прекарваме по-голямата част от деня в затворени пространства, за всеки един от нас е важно да постигне приятна обстановка, здравословен климат и спокойна среда, както за живеене, така и за работа и учене. Специална реорганизация на мансардата и някои малки подобрения могат да внесат повече свежест и уют в пространствата под покрива. Затова ние от Моята мансарда решихме да ви споделим няколко практични съвета за преустройство на мансардния дом докато прекарвате повече време в него.  

Промени в интериора на мансардата 

Прекрасният и уютен мансарден дом се нуждае от малка промяна в декорацията, която да го освежи и озари. Пребоядисването на стените или промяна на тапетите в жилището е първата стъпка към преобразяването на дома. Изборът на подходящи цветове зависи от личните предпочитания, а с правилно съчетание на различни нюанси можете да постигнете модерна визия и стилен интериор. Светлите цветове обичайно изразяват нежност, спокойствие и хармония докато тъмните носят усещането за елегантност. Водещи цветове в интериора през тази и следващата година ще бъдат зеленият и синият цвят, защото символизират спокойствие и позитивност в пространството. Затова не се колебайте да експериментирате именно с тях.  Освен освежаване на стените, помислете и за онези мебели, които са надраскани или са загубили ярките си цветове. Вместо да купувате нови по-добре да претапицирате стария фотьойл или диван и да облепите с цветно фолио масите, столовете и шкафовете, които не ви допадат. Създайте още цветно настроение с нови възглавници на дивана, меко одеало на канапето в хола и нова покривка за кухненската маса.

вдъхновяващи проекти
Реорганизация на пространството

Възползвайте се от усамотението, което предлагат подпокривните помещения и създайте неповторимо кътче за почивка и отмора. Поставете малките шкафове под скосения таван, за да разширите визуално пространството в стаята. Сложете повече цветя в спалнята, за да се доближите до природа и да внесете зеленина и уют в най-съкровеното кътче на вашия дом. Преместете фотьойла под покривния прозорец, за да имате пряк достъп до естествена светлина и свеж въздух през целия ден. Свалете тежките и тъмни пердета, за да озарите пространството. Изчистете балкона и ако сте натрупали ненужни вещи там, ги премахнете. 

Терасата у дома е чудесно място за работа или разтоварване с книга в ръка през топлите есенни дни. Ако не разполагате с обособено външно пространство в мансардата, има лесен и иновативен начин за разширяване на подпокривното помещение навън. VELUX CABRIO® е прозорец, който се трансформира в балкон за секунди. Елементите се отварят навън и по този начин се осигурява допълнително пространство към мансардата и уникална панорамна гледка.

Вижте как да осигурите уют и здравословна среда на цялото семейство под покрива във видеото.

Подобряване на вътрешния климат 

Лошото качество на въздуха в мансардата може да доведе до главоболие и липса на тонус и енергия. Затова се препоръчва помещенията за учене и работа да се проветряват поне 3 пъти на ден. Това е изключително важно особено в сезона на вирусите, за да се избегне тяхното разпространение. Ако в помещението липсва и подходяща вентилация, разпространението на микроорганизми може да се увеличи многократно. Както знаете през студените месеци влагата в помещенията се увеличава. В най-големи количества тя се натрупва от готвенето в кухнята и от банята и може да застраши добрия микроклимат в мансардата. В такъв случай подходящо решение е поставянето на подпокривно фолио. То разделя външната среда и тавана на сграда, помага за създаване на естествена вентилация и извеждане на влагата извън жилището. 

Повече за поставяне на подпокривното фолио научете във видеото.

Организиране на здравословно пространство за работа и учене

Пространствата под покрива са изключително подходящи за обособяване на кът за работа или учене. Всичко, от което се нуждаете, е бюро и удобен стол с подходяща височина за работа пред компютър и писане. Колкото по-близо сте до прозорец сте се разположили, толкова по-добре ще се чувствате по време на творческия процес. Доказано е, че добрата осветеност намалява напрежението и умората в очите и подобрява мисловната дейност и качеството на работа.

Ако работите или учите от вкъщи, несъмнено трябва да се погрижите за комфортната температура в помещенията. Един от начините да запазите помещенията топли през есента и зимата и прохладни през горещите месеци е с поставянето на изолация от минерална вата. Освен че спомага за уютната среда в жилището, топлоизолацията повишава енергийната ефективност на сградите и допринася за намаляване на разходите за отопление и охлаждане, в полза на домакинството. А едно от най-големите преимущества на изолацията с минерална вата е редуцирането на шума и различни външни шумовите замърсявания. Така определено ще се концентрирате много повече върху работата и задълженията в училище. 

Всичко най-важно за изолацията с минерална вата научете във видеото.

Освобождаване от излишните вещи 

Колкото повече време прекарваме у дома, толкова повече забелязваме някои вещи, които никога досега не сме използвали или такива, които отдавна са непотребни и трябва да се изхвърлят. Със сигурност има поне един шкаф във вашия дом, който е запълнен догоре с купища предмети и има нужда от реорганизиране. Разчистете и детското бюро и го почистете внимателно от прах и други замърсители. 

Почистването преди предстоящите коледни празници е добра идея, за да освободите място за декорация, подаръци под елхата и вещи, които да ви носят радост и настроение. Стартирайте и с подреждането от кухнята и спалнята. Помислете още какво да подобрите в мансардата и дали не можете да подарите част от предметите, които не използвате. Разбира се, ако са в добро състояние.

Домашната среда играе изключително важна роля за здравето и благосъстоянието ни. Затова е важно докато прекарваме повече време у дома да се опитаме да подобрим обстановката в помещенията под покрива.

Поискайте БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ от специалисти

Ако имате въпроси, свързан с ремонта на жилището или какво да подобрите в мансардата, попитайте специалистите от Моята мансарда и направете информиран избор. 

За още съвети, полезни съдържание и доза вдъхновение, ни последвайте във Facebook и Instagram. 

ИЗОЛАЦИЯ

0800 15 551 | 02 489 90 53

ПРОЗОРЦИ

02 955 99 30 | 0885 00 20 32

ПОКРИВИ

0700 119 20

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram