Как да съчетаем цветовете на щорите с тенденции и функционалност?

 

VELUX пусна нова колекция щори в 70 нови модерни цветове. Вижте седем практически съвета как да комбинирате функционалност и естетика и да създадете пространство, което носи удоволствие и радост.

Цветовете имат значително психологическо въздействие върху хората, така че е важно да ги съчетаете добре с функционалността на пространството. VELUX създаде нова колекция щори в 70 обновени цвята, в съответствие с предстоящите тенденции. Pej Gruppen, водещият скандинавски институт за цветове и дизайн, разработи цветовата палитра с тенденциите за следващите няколко години. Новата палитра е вдъхновена от скандинавската простота и включва елегантни семпли цветове, които ще са подходящи както за модерен, така и за традиционен интериор.

как да съчетаем цветовете на щорите - Моята Мансарда

Това, което прави тази колекция още по-специална, са различните опции за пропускливост на светлината и широк спектър от ефекти за затъмняване на светлината, от пълно затъмняване до полупрозрачност. Освен това, в допълнение към класическите странични лайстни от алуминий в сребрист цвят, вече се предлагат и в бял цвят за по-голяма естетика с белите покривни прозорци VELUX. Всички щори са сертифицирани по OEKO-TEX® (Стандарт 100 1076-184 DTI) и с гаранция, че не съдържат вредни вещества.

Но как да съчетаем цвета и модела на щорите с функционалността на стаята? Имахме възможност да оборудваме таванско помещение и седемте му отделни зони, които изпълняват обичайните функции на дома, с нова колекция щори VELUX. Нека да разгледаме как комбинирахме естетика и функционалности и как да подберем правилния цвят и модел, които могат да повлияят на вашето настроение, производителност или дори сън.

как да съчетаем цветовете на щорите - Моята Мансарда

Ето нашите съвети:

1.За всекидневна зона, където ще има много аксесоари, препоръчваме неутрални тонове, които лесно ще паснат на различните аксесоари. За нашата мансарда, избрахме щори в тъмносиви цветове, съвпадащи с големите мебели, които доминират- дивани, фотьойли или килими. Също така, за пространства, където четете, гледате телевизия и общувате, е добре да предвидите всички сценарии на използване и да изберете модел щора, който позволява разнообразни опции за затъмняване и засенчване.

Ето защо използвахме затъмнителни ролетни щори „Ден и нощ“, които се състоят от два вида щори – полупрозрачните ролетни щори, осигуряващи основен контрол на светлината и дискретност, а затъмняващите ролетни щори блокират цялата светлина денем и нощем.

7 съвета за всекидневна на мансардния етаж

как да съчетаем цветовете на щорите - Моята Мансарда

2. В пространства, където прекарвате предимно време в четене или където искате да си починете и да имате някои моменти само за себе си, имате нужда от гъвкав контрол на светлината. Налични с пропускащи и затъмнителни модели, плисираните щори могат да се управляват както отгоре, така и отдолу и да се поставят навсякъде по височината на прозореца. Перфектното решение за тази стая е полупрозрачната плисирана щора в пясъчен тон, която създава прекрасна мека светлина.

как да съчетаем цветовете на щорите - Моята Мансарда

3. За работните пространства винаги е добре да избираме по-студени тонове, които ни подтикват към работа и концентрация. Ако бюрото е поставено до прозорец, добре е да имате щори, които засенчват и предотвратяват отраженията на светлината на екрана на компютъра. За тази област използвахме затъмнителна плисирана щори в пясъчен зелен цвят. Може да използвате и плисирана термо щора, която осигурява термоизолация.

 

как да съчетаем цветовете на щорите - Моята Мансарда

4. За електрически покривни прозорци VELUX INTEGRA®, на височина която е трудна за достигане, VELUX ACTIVE с NETATMO е една чудесна възможност. Можете да управлявате прозореца и щората с докосване на вашия смартфон. Сензорите VELUX ACTIVE непрекъснато измерват стайната температура, влажност и нивото на CO2 и отварят VELUX прозорци, щори и сенници. За това открито пространство избрахме цветът на щорите да е в тон с цвета на кухнята, но в петролен нюанс от новата цветова палитра.

Как да организирате кухня в мансардата

 

как да съчетаем цветовете на щорите - Моята Мансарда

5. Тъй като по този проект имахме открито пространство, където зоните за живеене, хранене, готвене и работа са директно свързани, цветовете и нюансите на щорите трябва да се съчетаят. Много е важно да се съчетаят цветовете, но очевидно това не означава, че всички щори трябва да са еднакви. Играйте с различни текстури, нюанси, тонове.

В зоната за хранене избрахме дискретно пунктирани полупрозрачни ролетни щори в лек естествен тон. Като цяло за трапезарията винаги е удобно да се избират естествени тонове, защото те осигуряват по-естествена светлина и сянка, така че да направят престоя приятен. Използвайте външни сенници за защита от топлина през летните месеци.

7 причини да поставите външни сенници на прозорците на мансардата

как да съчетаем цветовете на щорите - Моята Мансарда

6. В спалните е важно да имате възможност за пълно затъмняване. За спалнята в този тавански апартамент избрахме оранжева затъмнителна ролетна щора , която ще затъмни пространството. Оранжевият цвят придава спокойствие и има добър психологически ефект при сутрешно събуждане.

как да съчетаем цветовете на щорите - Моята Мансарда

7. Банята е зона на интимност и е важно да изберете щора, която осигурява затъмняване на светлината и уединение. Венецианската щора е перфектно решение, устойчиво на влага. Важно предимство е възможността за регулиране на ъгъла на ламелите и количеството входяща светлина в зависимост от времето на деня.

как да съчетаем цветовете на щорите - Моята Мансарда

След като ви споделихме как да съчетаем цветовете на щорите, разгледайте новите VELUX щори тук.

Насладете се и на богатата палитра от цветове и нюанси, които VELUX предлагат.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram