БАНЯТА, КОРИДОРЪТ И КУХНЯТА СА ВАЖНИ ПОМЕЩЕНИЯ В ЖИЛИЩЕТО. ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СВЕТЛИНАТА В ТЯХ

Практически съвети от VELUX за всеки вид стая

Всяка стая във Вашия дом има свое предназначение и уникален стил. За да си осигурите комфорт и подходящ климат, трябва да можете да контролирате светлината и топлината във всяко помещение.

VELUX Ви предлага подходящи решения за всеки вид стая.

Банята

Вземете вана, облени в светлина

Дневната светлина е светлината, която най-добре и най-естествено отразява цветовете, а един прозорец позволява и ефективното проветряване на стаята. Прозорец, който можете да отворите, за да предотвратите влагата и да създадете уютна и свежа атмосфера, е задължителен.

Добра светлина в банята 

Дневната светлина придава комфорт и уют на Вашите стаи. Тенът на кожата и нейния цвят, формата на тялото и лицето имат мек и естествен вид.

 • Прозорците осигуряват добро проветряване и намаляват до минимум проблемите с влагата. С покривните прозорци вече не трябва да се притеснявате от любопитни съседи, а само да се наслаждавате на природата около Вашия дом.
 • Използвайте светлината по най-добрия начин: Повече стъклени елементи и преградни стени ще запазят светлината в цялото помещение.
 • Комбинирайте дневната светлина с ефикасно изкуствено осветление, за да гарантирате, че винаги има достатъчно светлина в банята, например, за да поставите своя грим, да свалите контактните си лещи или да почистите.
 • Изберете светли цветове за плочките, тавана и стените. Отразяват добре дневната светлина и засилват чувството за простор.

Кухнята

Днес кухнята е една от стаите, в които семейството прекарва голяма част от времето си. Това се отнася за съвременните домове, в който кухнята и дневната често са едно помещение. Освен, че готвим, също така играем, работим и си почиваме в кухнята, която често се превръща и се преименува в „семейна стая“. Това означава, че ни е нужна правилната светлина за всички функции на стаята – като готвенето е само една от тях.

Добра светлина в кухнята

 • Използвайте дневната светлина заради всичките и предимства, сред които и това, че придава естествени цветове на храните, които приготвяте.
 • Използвайте светлината да направите кухнята си безопасно и приятно място, в което да работите и живеете. Когато работите на кухненската маса, трябва да не закривате светлината и не трябва тя да Ви заслепява.
 • Разбира се, колкото повече функции има Вашата кухня, толкова по-важно е за нея да е добре осветена. Аранжирайте осветлението според всичките дейности, които се извършват в кухнята: готвене, хранене, домакинска работа, почивка и т.н.
 • Поставете лампи в отделни зони: над печката, над повърхностите и близо до кухненската маса, ако има такава.
 • Погрижете се и за проветряването – дневната светлина и свежият въздух са важни за кухнята, особено, ако използвате стаята и за други цели освен готвенето.

Стълбището и коридора

Светлината сама си проправя път

В някои случаи обаче, разположението на стаята или на покривната конструкция не позволява да се инсталират покривни прозорци или това излиза доста скъпо. Светлинният тунел VELUX е най-доброто решение в такъв случай.

Тунелът представлява хоризонтална стъклена инсталация върху покрива. Призма улавя светлината и я канализира през телескопична тръба с рефлекторно покритие направо към тъмните ъгли на къщата, където преди, единственият източник на светлина е било изкуственото осветление.
Очевидно светлинният тунел е най-добрият избор за стаи, където не можете да монтирате прозорци. Но той предоставя и вълнуващи нови възможности за дневната светлина, например във вградени шкафове или тъмни антрета.

Добро осветление на тъмните места

Светлинният тунел позволява на дневната светлина да проникне в стаи и места, които са без прозорци и са тъмни.

 • Открийте тъмните стаи и неизползваните ъгли – и се опитайте да ги осветите и мебелирате. Така те ще станат обитаеми!
 • Комбинирайте естествената светлина от светлинния тунел заедно с друго осветление – например няколко електрически лампи, поставени близо една до друга. Това ще Ви даде по-добро осветление навсякъде и повече възможност за интериорни решения.
 • Използвайте светли цветове за стената и тавана, за да засилите усещането за пространство и да „повдигнете” тавана. Подчертайте ефекта с тъмен килим на пода или с два цвята на стената (боядисайте с по-тъмен нюанс в горната част).
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram