Отървете се от проблема с кондензацията в таванското помещение завинаги!

Проблем

Кондензацията и щетите, които тя причинява върху стените, мебелите, картините, е директен резултат от живота ни в модерни условия, в който се ръководим от желанието за по-топли и по-комфортни помещения, както и от нуждата да пестим енергия.

В много жилищни подпокривни пространства таваните и стените са добре изолирани, вратите и прозорците са монтирани добре и качествено, старите комини са затворени.

В резултат на всичко това помещенията са по-топли, но пък и вентилацията е много ограничена. Водната пара, която се произвежда в хода на обичайните ежедневни дейности, няма възможност да излезе от помещението. Това спомага за създаването на конденз.

 

Какво представлява кондензът?

Въздухът, който ни обкръжава, винаги съдържа определено количество пара, която е невидима, по същия начин както облакът пара от чайника изчезва, когато се абсорбира в атмосферата.

Колкото по-топъл е въздухът, толкова повече влага може да съдържа, но идва момент, когато при определена температура той не може да поеме повече влага и тогава го наричаме „наситен”.

Когато този въздух, наситен с водна пара, влезе в контакт със студени повърхности, той се охлажда и се освобождава от излишъка вода, който носи в себе си, под формата на фино замъгляване на студената повърхност или дори под формата на дребни капчици вода.

Примерът е същият както когато духнете или издишате въздух върху огледало – тогава също се появява конденз, тъй като издишаният въздух е наситен с водна пара и е по-топъл от повърхността на огледалото, което е на стайна температура.

 

Откъде се появява?

ДИШАНЕ За 8 часа сън двама възрастни произвеждат 0,64 л вода
ОТОПЛЕНИЕ Всеки изразходван литър газ за отопление може да произведе 1 л водна пара. Отоплителните тела на твърдо гориво произвеждат 0,8 л водна пара на 1 м3 гориво.
ГОТВЕНЕ Дневно при готвене се произвежда около 3 л водна пара
КЪПАНЕ / ПРАНЕ НА ДРЕХИ Къпането и прането на дрехи произвеждат средно 1,5 л вода, а ако прането се суши вътре, тогава количеството нараства на 5 л вода дневно
НОВИ ПОМЕЩЕНИЯ Ако помещението е реновирано наскоро, или ако е ново, строителните материали от типа на тухли, мазилки, вар и др. могат да абсорбират и до 7000 л вода в хода на дейностите, която по-късно се отделя в помещението
 

 

Кондензът и Вашият покривен прозорец VELUX

Когато имате покривен прозорец VELUX, който е с двоен или троен стъклопакет, проблемите с конденза ще бъдат много по-малко, отколкото в същата ситуация при еднослойно остъкляване.

В затоплено, добре изолирано помещение, вътрешната повърхност на стъклото ще бъде по-топла и то ще редуцира риска от поява на конденз.

Но дори и в добре изолирано помещение, стъклото ще продължава да бъде най-студената част от покрива, така че тук ще се появи конденз. Не бива да се забравя, че двойното остъкляване е отличен изолатор, но все пак не е източник на топлина.

Така при неправилно отоплявано помещение (което съдържа определено количество влага и водна пара, както и останалата част от къщата), вътрешното стъкло може да бъде с температура, подобна на външната, създавайки идеални условия за появата на конденз.

 

Стъпки за намаляване на кондензацията

 • Осигурете адекватна вентилация
  Проветрявайте помещението през деня, като използвате вентилационния отвор. Отваряйте прозореца за 5-10 минути всеки ден, за да създадете възможност за обмен на въздуха.
 • Ограничете производството на влага
  Поставете механични влагосъбиратели в близост до печката и готварските уреди. Не позволявайте непотребното изтичане на топла вода при къпане. Дръжте вратата на банята затворена, а след къпане отворете прозореца в банята за 10-15 мин. Проветрете основно спалното бельо.
 • Позиционирайте радиаторите, печките и др. под прозореца
  Осигурете непрекъснат проток на топъл въздух по дължината на стъклото на прозореца, поставяйки радиаторите непосредствено под него. През студените дни оставете определени източници на топлина за постоянно под прозореца.
 • Отопление и вентилация
  В нов или скоро ремонтиран жилищен обект обърнете специално внимание на това. Отворете прозорците през сухите, слънчеви дни и поддържайте температурата по-висока от обичайната.
 

 

Поддръжка на Вашия покривен прозорец VELUX

Придържайки се към горепосочените инструкции, би трябвало значително да намалите кондензацията във Вашето таванско помещение, но ако все пак тя се окаже проблем, правилното третиране на Вашия покривен прозорец VELUX би било следното:

1. Появата на гъбички и тяхното разпространение трябва да се спрат като се използват средства за стерилизация
2. Изплакнете добре с чиста вода и когато изсъхне напълно, почистете рамката със средно гъста шкурка
3. Накрая го лакирайте отново с лак на водна основа или с някаква друга защита за дърво

Не забравяйте винаги да се грижите за предотвратяване на кондензацията, защото в противен случай проблемът отново ще се появи. Не забравяйте също така, че е необходимо да смазвате пантите и механизмите на Вашия покривен прозорец VELUX, както и от време на време да сваляте и почиствате въздушния филтър с топла вода и сапун, поне два пъти в годината.

Веднъж в годината, най-добре есента, е необходимо обшивката около прозореца от външната страна да се почисти от листа и различни боклуци, които са се натрупали през годината, за да може водата от покрива и около прозореца да се оттича безпрепятствено.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram