НОВОТО ЗНАЧЕНИЕ НА СВОБОДАТА

 

 

Естествената светлина е лукс. Чистият въздух е привилегия, красивата гледка – ексклузивна екстра, а свободното пространство – безценен ресурс.

В контекста на съвремието, моделирано от технологиите, концепцията за свобода се изменя постоянно. Несъмнено една от най-модерните форми на свобода е да се изключиш от мрежата – буквално и да бъдеш на място, откъснато от стреса на градската среда. Най-добре в къща на село сред природата. Уморени от тълпите, опашките, трафика, липсата на пространство и замърсяването, градските хора бягат все по-далеч и назад към природата. Ироничен е фактът, че тръгнал от дивото, човекът е еволюирал до степен, в която прекарва по-голямата част от живота си в затворени пространства. Начинът, по който те са устроени започва да има критично значение за здравословния и пълноценен начин на живот на обществото.

Новата дефиниция за свобода е да имаш небе над главата си. Естествената светлина е лукс, чистият въздух е привилегия, красивата гледка – ексклузивна екстра, а свободното пространство – безценен ресурс.

Хората, които живеят в непосредствена близост с природата се приближават в най-голяма степен до новото значение на свободата. Вдъхновени от техния пример, представяме няколко къщи от различни региони на страната, които са и окуражаващо доказателство, че тя е постижима.

 

Новото начало

Една история за новото начало разказва голямо българско семейство, което се мести в китна къща в покрайнините. Решени да променят изцяло начина си на живот, те се устройват извън града. Превръщат мястото, отредено да служи като лятна вила за отдих в постоянен и пълноценен дом.

“Направихме проект и за 9 месеца издигнахме къща за цялото ни 6-членно семейство – ние, 2 момичета и 2 момчета.” – споделя собственичката на имота. Разположена в покрайнините на град Перник, къщата разполага с механа, която да събира цялото семейство и гостите им. Първият етаж е  отворен от модерен тип – хол и кухня, слети в едно и втори етаж, където са разположени спалните и сервизните помещения.

къща на село - Моята Мансарда

Водени от доказаните ползи на живот при максимално много естествена светлина родителите изграждат подпокривното пространство така, че да бъде максимално светло и просторно. Монтираните 6 покривни прозореца осигуряват осветеност и добра вентилация. От чисто практическа гледна точка, те спестяват от нуждата от изкуствено осветление и спестяват електричество. Фактът, че дневната светлина се отразява по-благоприятно на хората, когато става дума за учене, работа, игра или просто по-пълноценна почивка.

 

С дъх на морска свежест

В срещуположния край на страната, в близост до Каварна е разположена къща – част от ансамблов паметник на архитектурата – каменни търговски складове от 19 век. Въпреки, че няколко десетилетия е била безстопанствена, тя е истинско доказателство за това, че няма невъзможни сюжети. Особено когато става дума за реновация и вдъхване на нов живот на стари сгради. Целта на проекта е била да се възстанови покрива и да се реставрират стените на оригиналната сграда. Да бъде пригодена за сезонно жилищно обитаване, без да се променя външния облик и габарити на сградата. За да бъде пригодено спрямо целта, еднообемното помещение се разделя с емпоре, така че да се обособят дневна с хол и кухня, трапезария и баня, а на второ ниво да се разположа уютни спални с две бани.

къща на село - Моята Мансарда

Красотата на изпълнението до голяма степен може да се открие в семплотата му и едновременно оригиналността с която в къща на село с такава архитектура е вкарана максимално много дневна светлина. Фасадата на къщата изцяло е запазила автентичния си вид. На покрива са поставени 5 покривни прозореца, които осветяват помещенията през деня. В комбинация с интериора и естествените материали вложени в него се получава усещането, че се намираш на брегове – по-далечни от тези на родното черноморие и сякаш напомня за вила в Тоскана. Ароматът на морския бриз може само да допълни до съвършенство усещането за свобода и спокойствие в това стилно помещение.

Да пуснеш прохладния морски бриз и соления дъх на морето през своя покривен прозорец

 

Дом в сърцето на Пирин планина

Близостта с природата и начина, по който хората й се наслаждават има различни нюанси, в зависимост от характера и предпочитанията. Ако трябва да се обобщят най-често срещаните типа то те биха били любители на планината и тези, които предпочитат морето. Няма как да се отрече, че свежестта в планината няма равна. Да се намираш в максимална близост до нея със сигурност е равностойно на здравословен и пълноценен начин на живот.

къща на село - Моята Мансарда

Тази къща на село, разположена в полите на Пирин е пример за дом, създаден с грижа за природата. „Къщата е изпълнена с екологични материали, основен от които е дървото, а благодарение на комбинацията от различни възобновяеми източници си гарантираме нискоенергиен дом чрез икономия от електричество и разходи за отопление.” – споделя собственикът, който се е разделил с апартамент в столицата, за да бъде близо до планината.

 

Красотата и свежестта на балкана

Балканът не е просто място, а цялостно усещане за нещо по-голямо от човека. Неговата свежест и непринудена красота са безценно богатство. С удоволствие представяме една история именно от това магично място – покрайнините на град – Велико Търново. В главната роля е къща на село с каменна фасада, която изобилства от дневна светлина и черпи от чистия въздух на планината. Освен всичко, тя е и чудесен пример за любопитни и нетрадиционни начини за използване на покривни прозорци. В спалнята е поставен покривен прозорец, който разкрива звездното небе в ясните нощи.

къща на село - Моята Мансарда

В коридора друг – благодарение на който има дневна светлина в това иначе тъмно пространство.

къща на село - Моята Мансарда
къща на село - Моята Мансарда

Нетрадиционно, но същевременно изключително практично – собствениците са поставили прозорец и в дрешника. Това определено е оригинална идея, защото там обикновено или липсва осветление или има изкуствено такова.

Моята Мансарда

Не на последно място уютът на дома се допълва чудесно от покривни прозорци в банята. Те гарантирано осигуряват добра вентилация в мокрото помещение.

 

Домът не е просто място, а емоция

“Слънцето действа благотворно на атмосферата в дома. Заради големия брой прозорци, се наблюдава любопитен светлинен ефект. Слънчевият сноп минава неуморно ден след ден, като метла, от единия до другия край на къщата. Това позволява да се намалят негативните мисли и настроения. Имаме повече енергия и всички сме щастливи, а и бизнесът върви по-добре, когато има слънце”. С тези думи, собственикът на еднофамилна къща в Банкя описва емоцията в дома му. Къщата е изградена спрямо последните архитектурни тенденции и пространството е оптимално разпределено. Има максимално много простор и свобода на движение, а обзавеждането е семпло, но достатъчно уютно и практично.

Моята Мансарда

Разбирането на собствениците за свободата определено е свързано с независимостта, която имат на това така лично място.

Моята Мансарда

Уютът и спокойствието са възможни и в града

Разбира се, има и хора, които искат да живеят в града и намират начин да постигнат така необходимата хармония в домовете си въпреки това. Пример за това е тази къща, която се намира в шумната столица, но е като малък оазис на уюта и спокойствието за нейните обитатели. Още по-окуражаващ е фактът, че къщата е изградена така, че с постепенни темпове да се обособи като енергийно независима. Собствениците уверяват, че дори в началния етап инвестицията да е по-сериозна, в последствие се изплаща и те вече са започнали да усещат това. За семейството прозорците Velux са от особено значение, защото имат вентилационна система, която ги предпазва от прекаленото задържане на влага и гарантира свеж въздух в помещенията. Чрез тях са решили и проблема с тъмнината, тъй като прекарват много време в дома си, защото той е и работното им място.

къща на село - Моята Мансарда

В заключение – свободата е различно проявление на човешкия дух и разбирането за нея е различно спрямо убежденията и индивидуалността на всеки човек. Българинът до голяма степен свързва свободата с архетипа за бащиното огнище и родината. Вероятно това е причината на това място да се чувства най-свободен и спокоен, което е и най-голямото доказателство, че винаги усилията и средствата вложени в дома са оправдани и си заслужават.

Почерпете вдъхновени и дайте свобода на въображението и мечтите си. Разгледайте още красиви проекти на мансарди тук.