Как къща на 120 години се преобрази в модерна слънчева мансарда

10 покривни прозореца и 3 светлинни тунела осигуряват светлина и уют и създават здравословен микроклимат в жилището

 

Ако сте посещавали Русе, несъмнено сте останали очаровани. Съчетанието на класика и модерен стил в сградите и архитектурата, което е една от характерните черти на града. Известен като „малката Виена“, Русе и до днес впечатлява с класическата си европейска визия, към която добавя силно модерно звучене. Това съчетание на минало и настояще е и част от съвременното мислене на жителите на дунавската перла на България.

Поводът да се отправим към Русе е именно един образец на успешно съчетание на класика и съвремие. Къща на повече от 120 години е превърната от своите собственици в модерна сграда с просторен и светъл мансарден жилищен етаж.

Трансформацията

Едноетажната фамилна къща с огромно таванско помещение е построена преди повече от 120 години от семейство зъболекари евреи. В размирните времена след Втората световна война семейството напуска Русе и заминава в новосъздадената държава Израел. Къщата им е национализирана, става част от жилфонд, а в първите години на демократичните промени у нас след 1989 г. е върната на законните й собственици. От тях с цел използването й за работни помещения я купува преди 20-ина години семейството, което живее днес в нея. Направихме ремонт на помещенията, но без да пипаме покрива“, обяснява съпругата.

Таванът обаче остава изцяло необитаем и с времето се налага ремонт на покрива. Така преди малко повече от 2 години семейството се заема с тази дейност. „Свързахме се с архитекти и конструктори – оказа се доста сложна задача, но се справихме – разказва собственичката. – Къщата е много стара, което наложи да се укрепва фундаментът и да се изграждат носещите греди, колоните и поясите.“ В резултат старият покрив е изцяло съборен и е изградена съвсем нова и различна многоскатна покривна конструкция. Решено е покривът да бъде многоскатен и да се оформи мансардно жилище, където семейството да живее. „Скатният тип покрив беше планиран с доста голяма височина и решихме да преустроим необитаемия таван в жилищен мансарден етаж. Решихме да живеем тук, под звездите“, връща спомените си назад домакинята.

 

 

къща на 120 години - Моята Мансарда
“Тяхна е и идеята за монтиране на светлинни тунели”

Напълно естествено при разговорите за преустройството идва и идеята мансардното жилище да бъде снабдено с покривни прозорци. Какво по-добро решение може да има за постигане на светлина и простор в дома? И така семейството се свързва с регионалния мениджър на VELUX за Североизточна България. Това е и един от важните моменти в процеса на трансформация на жилището. Експертите на компанията се включват с професионални съвети още на най-ранен етап от преустройството на тавана. Те предоставят решение за най-удачното разпределение на покривните прозорци, на база големината на съответните помещения. Тяхна е и идеята за монтиране на светлинни тунели с цел постигане на най-добра осветеност на дома.

къща на 120 години - Моята Мансарда

За поддържане на здравословния и приятен вътрешен микроклимат мансардното жилище е оборудвано с термопомпа за отопление и за охлаждане. Положена е много добра изолация на покрива и стените. Покривът е с олекотено покритие с цел гарантиране здравината на конструкцията.

Ремонтът на таванския етаж продължава 2 години, реконструкцията се оказва мащабна, но положените усилия си заслужават. Семейството вече няколко месеца живее в новия си дом под звездите и се наслаждава на неговия простор, уют и светлина. Почти всяка седмица възрастната двойка е посещавана от внуците – момче и момиче на 9 и 10 години. Те обожават да прекарват своето време в забавления и занимания в слънчевата и уютна мансарда.


Интериор, който предразполага към релакс и спокойствие

Тази къща на 120 години е с площ 180 кв.м и включва 3 спални, 2 бани и отделно хол, трапезария и кухня, съчетани удачно в едно голямо общо помещение. Две тераси, едната е отворена, а другата – закрита и оборудвана с покривен прозорец, завършват цялостния разчупен интериор на мансардното жилище. Няколкото нива на пода и преходът чрез 3-4 стъпала от кухнята към хола и трапезарията и още 2-3 към терасата допринасят за естественото разделение на голямото общо помещение и за артистичното обособяване на отделните негови кътчета.

Скосените подпокривни пространства в жилището са умело усвоени чрез вградени шкафове и гардероби, създавайки усещане за широта и оползотворявайки всяка част на мансардното жилище. В допълнение, обзавеждането и стените, издържани изцяло в бяло, в съчетание със сиво и бежово, също дават своя важен принос за светлината и простора в мансардата.

къща на 120 години - Моята Мансарда

Покривни прозорци и светлинни тунели – източник на светлина и уют

За цялостната визия, простор и светлина на жилището несъмнено водеща роля имат покривните прозорци и светлинните тунели VELUX. Жилището разполага общо с 10 покривни прозореца и 3 светлинни тунела.

„Изключително съм доволна от светлинните тунели – споделя собственичката. – Те дават обилна светлина и чрез тях по-закътаните места в дома са много добре осветени. Държах да има много светлина в жилището ни и бях силно притеснена да не се получат тъмни и схлупени пространства, но светлинните тунели се оказаха едно изключително удачно решение, което ми предложиха специалистите от VELUX. Изключително съм благодарна, че ми дадоха тази идея.“ Два светлинни тунела са разположени в хола, а един – в коридора. На практика това са и най-тъмните места в жилището, които са претворени в острови на светлината благодарение на светлинните тунели. „Ефектът е наистина поразителен! Тунелите дават достатъчно дневна светлина през деня, а вечер могат да се включват като лампи, осигурявайки ефективно и откъм осветеност, и откъм цена решение за най-тъмните части на дома по всяко време на денонощието“, допълва тя.

къща на 120 години - Моята Мансарда

Покривните прозорци VELUX са разпределени удачно в помещенията, така че да осигурят максимално количество светлина и простор в цялата къща на 120 години. Две от спалните са снабдени с по един покривен прозорец. В съчетание с малки странични прозорци, осигуряват много слънце и уют в помещенията. Третата спалня разполага с два покривни прозореца, разположени точно над леглото и предоставящи не само прекрасна гледка към небето и звездите, но и изобилие от светлина и простор.

къща на 120 години - Моята Мансарда
“Тези прозорци, освен че вкарват много светлина в помещението, се ползват и като отдушник”

Кухнята има три покривни прозореца, намиращи се точно над мивката и кухненските плотове, Това прави готвенето едно прекрасно удоволствие, с много светлина и с изглед към небесния свод. Тези прозорци, освен че вкарват много светлина в помещението, се ползват и като отдушник, тъй като са разположени непосредствено над плота за готвене. Те имат специални вентили за проветрение, което улеснява вентилацията и не позволява миризмата от готвенето да се разпространява и в другите части на жилището. На практика вградената вентилация на всички покривни прозорци в дома подпомага проветрението на цялото жилище, което осигурява здравословен микроклимат в помещенията. В същото време запазването и поддържането на вътрешния климат се постига и благодарение на високата степен на уплътнение на покривните прозорци.

Моята Мансарда

Останалите 3 покривни прозореца са разположени по един в трапезарията, в закритата тераса и в банята. Едно от любимите места, където домакинята обича да прекарва свободното си време, е именно закритата тераса на тази къща на 120 години. Покривният прозорец, монтиран там, позволява терасата да се превърне в разкошна зимна градина за релакс и отмора. „Цветята са голяма моя страст – споделя собственичката. – Наличието на толкова много покривни прозорци у дома, включително и на закритата тераса, създават прекрасни условия да поддържам много зеленина и да отглеждам много цветя в дома си. Това е моето безкрайно удоволствие и моето спасение от натовареното ежедневие в града. Глътката кафе сред зеленината и аромата на моята малка, уютна градина на терасата е нещото, което ме зарежда”, споделя домакинята.

Моята Мансарда
“Дори и не съм предполагала колко хубаво може да бъде жилището с покривни прозорци”

Трите прозореца в кухнята и единият прозорец в едната спалня са разположени на по-голяма височина, което затруднява тяхното ръчно управление. Това е причината те да бъдат снабдени с дистанционно управление за отваряне. Едно общо устройство за дистанционно управление служи за отваряне и затваряне на всеки един от 4-те прозореца поотделно или заедно. Тези прозорци са снабдени и с вградена защита против дъжд, поради което те автоматично се затварят още при първата капка. Останалите 6 покривни прозореца в жилището са на височина, удобна за ръчно управление, и се отварят и затварят ръчно.

„Дори и не съм предполагала колко хубаво може да бъде жилището с покривни прозорци. Сега е толкова светло и просторно и никога няма да ми омръзне да се наслаждавам на слънцето и уюта на нашия дом”, споделя домакинята.

Като първа и най-близка във времето стъпка, семейството планира монтиране на сенници към покривните прозорци. Реализирането на идеята ще стане факт до дни, след което аксесоарите към прозорците предстои да бъдат надграждани. Предвиден е монтаж на външни щори, които да спират топлината, а впоследствие и на комарници.


Домът на мечтите

Красота, светлина, постигане на здравословен микроклимат в жилището чрез подходяща вентилация и почистване на въздуха. Това са само част от предимствата от използването на покривни прозорци, за които споделя собственичката.

„За мен едно от най-важните неща е да има изобилие от светлина в дома. Вентилацията също определям като много важен елемент и съществено предимство от използването на покривните прозорци. И заедно с това не искам да пропусна да спомена за красотата и прекрасната гледка! Да можеш да гледаш звездите вечер или да слушаш как ромоли дъждът по стъклата на покрива, е нещо безценно, което не бих заменила”, споделя собственичката.

Моята Мансарда

„Дори не бих могла да направя сравнение между двустайния апартамент в блока, където живеехме преди, и сегашното ни просторно, уютно и светло мансардно жилище. Обичам дома си под небето заради простора, светлината и заради изгледа към безкрая над нас, на които се наслаждавам всеки ден”, допълва тя.

„Трансформацията и промяната на таванското помещение бяха невероятни и днес никой не може да повярва какво е било преди и в какво се е превърнало то днес. От един стар забравен таван, потънал в паяжини, се „роди” нашето светло и просторно мансардно жилище, нашият уютен пристан, в който намирам спокойствие и щастие”, казва в заключение домакинята.

Повече за този удивителен дом вижте от ВИДЕОТО: