КЪЩА С ТАВАНСКИ ЕТАЖ: ПРЕДИМСТВАТА НА СТАИТЕ ПОД ПОКРИВА

 

Традиционната архитектура на къщите, разпространени масово у нас, включва наличие на необитаем таван, или т.нар. студен таван, под дву- или четирискатен покрив. Модерните строителни технологии обаче позволяват да се използва изцяло пространството под покрива. И все повече къщи или крайградски вили вече се строят в мансарден стил с тавански етаж с висок таван.

Всъщност, какви са предимствата на тези решения и защо да се спрем на този модерен, но и функционален вариант?

Усвояването на тавански етаж е един отличен начин да се увеличи общата площ на вилата или къщата. В този случай не е необходимо да харчите сериозни суми за строежа на носещи стени на таванския жилищен етаж. По-скоро ще трябва да изолирате и стегнете покрива и да разпределите пространството под него в жилищни и санитарни помещения. Натоварването на конструкцията обикновено не е критично и доста къщи с неизползвани „студени“ тавани биха могли да бъдат реконструирани в къщи с удобен и пълнофункционален мансарден етаж, при това с не толкова големи разходи.

 
тавански етаж- Моята Мансарда

Тавански етаж: какви са ползите?

Сред ползите от строежа на мансарден тип къща (с един пълнофункционален и един мансарден етаж например) в сравнение с пълнофункционална двуетажна къща е по-малкият труд и усилия, вложени в строителство на подобна къща или в реконструкцията на тавана в мансарден етаж, отколкото за надстройка на  къщата с пълнофункционален втори етаж. Всъщност, преустройството на тавана в мансарда във всяка една къща, дори и в тухлена, която няма носещи стени, не натоварва конструкцията. Единственият допълнителен товар в случая идва от подсилената изолация на покрива и изграждането на преградни стени.

Друг ключов аргумент в полза на таванското жилищно пространство е по-високата енергийна ефективност на тези помещения. Отоплението на пространството под наклонените покривни скатове е по-евтино от отоплението на цял един етаж.

 

Допълнително използваемо пространство

В сравнение със стандартния покрив, мансардният предлага значително по-голямо таванско пространство поради почти вертикалния скат на покрива. В него спокойно можете да поместите основната си спалня например. Използването на покривни прозорци по цялата дължина на долния скат на покрива позволява проникването в помещенията на естествената светлина. Също така и допълнително увеличава усещането за пространство.

 
тавански етаж- Моята Мансарда

Така че, ако планирате да добавите стаи към съществуващия си дом – сега или в бъдеще, перфектният избор е мансарден покрив. Той ще ви даде необходимото допълнително пространство. Така ще разполагате с гъвкавост за разширение в бъдеще, което можете да постигнете със сравнително малък бюджет.

 

Естетика и елегантност

Не може да се отрече също фактът, че мансардните покриви имат елегантен външен вид. Неслучайно финесът, класиката и практичността на тези конструкции са ги направили важна част от френската архитектура по времето на Ренесанса. А пък в области като България, където такива покриви не се срещат често, този стил определено изглежда по-изтънчен.Той ще гарантира, че вашата мансардна къща със сигурност ще грабва погледа на минувача.

Не е маловажен и фактът, че се използват качествени изолации и покривни покрития, които правят мансардния покрив издръжлив. Спокойно ще можете да се насладите на красотата и удобството на вашата мансарда, без да се притеснявате за ръжда или за падащи от покрива части.

 

Подходящ стил и за селски, и за градски райони

Мансардата е подходящ стил както за селските, така и за градските райони, тъй като създава допълнително полезно пространство. Стилът е силно предпочитан в градовете, тъй като дава възможност за разрастване на вътрешното пространство. Така не е необходимо да разширявате сградата отвън.

 
тавански етаж- Моята Мансарда

Спестяване на средства

Покривът тип мансарда, освен че помага за намаляване на разходите от изграждането на допълнителен пълнофункционален жилищен етаж, също така намалява разходите за отопление, тъй като разпределя топлината равномерно и ефективно в сградата благодарение на подходящата за целта форма и допълнителна изолация, включително топлинна изолация.

 

С какво да се съобразявате, като проектирате мансарда

Имайте предвид, че полезната площ на мансардния етаж във всички случаи е по-малка от площта на жилищния етаж под него. Това е така, защото площите, където покривът граничи с ниските външни стени на тавана, определено не могат да бъдат характеризирани като пълноценно жилищно пространство.

При наличие на стръмен покрив с наклон 40–45 градуса и отсъствие на тавански стени, само около 50 процента от пода на таванското пространство може да се ползва като жилищна площ. Затова най-лесният начин да се организира таванският етаж, разположен под такъв доста стръмен покрив, е като се изгради таванска стена с височина 100-110 см. Това ще позволи да се увеличи използваемата площ до 80% от общата площ на тавана. Останалите 20 на сто могат да бъдат организирани в шкафове, рафтове или за други домакински нужди.

Най-ефективно обаче може да се организира площта под специален тип мансарден покрив, който е с „начупен скат“, състоящ се от почти хоризонтална част с наклон 15–25 градуса и почти вертикална част с наклон 65–75 градуса. Таванското пространство в този случай представлява почти реален пълнофункционален втори етаж, а неговата полезна площ надхвърля 90%.

Разбира се, вариантите и решенията за конструкцията на мансарден покрив са много и от вас зависи кое от тях ще предпочетете и как точно ще оформите допълнителния тавански етаж в своето жилище. Но каквото и решение да вземете, животът в мансардата със сигурност ще ви донесе много свобода, много светлина, много уют и несравнима с нищо друго близост с природата.

 
ИЗОЛАЦИЯ
изолация Кнауф - Моята Мансарда
0800 15 551 | 02 489 90 53
изолация Кнауф - Моята Мансарда
ПРОЗОРЦИ
прозорци Велукс - Моята Мансарда
02 955 99 30 | 0885 00 20 32
прозорци Велукс - Моята Мансарда
ПОКРИВИ
покриви Брамак  - Моята Мансарда
0700 119 20
покриви Брамак  - Моята Мансарда