Как да подготвим мансардата за хладните есенни дни

 

Утрините стават все по-хладни, слънчевите лъчи по-рядко се прокрадват зад облаците и природата се преобразява в нежни цветове. Лятото си отива и отстъпва своето място на новия сезон, който омайва със своята красота и разкош. Есента вече настъпи, а с нея и последните топли и слънчеви дни, на които можем да се любуваме. Освен за разходки сред природата, в началото на този сезон е препоръчително да подготвим мансардата за по-хладното време, което предстои. Така ще бъдем спокойни, че домът ни е напълно готов за предизвикателствата, които носи есента.

В края на септември сме подготвили няколко полезни съвети, свързани с всички приоритетни задачи, които предстоят за собствениците на мансардни жилища. Несъмнено, изпълнението им ще намали риска от непредвидени разходи през студените дни на есенно-зимния сезон и ще ви позволи да се наслаждавате на уюта на своя дом независимо от капризите на времето.

 
как да подготвим мансардата, мансарда, есенни дни

Почистете отоплителните тела у дома, за да подготвите мансардата 

Мансардният етаж предоставя страхотни възможности за лесно и икономично отопление през по-студените месеци. Независимо дали сте избрали да затопляте своето жилище чрез климатици, централно парно или камина, трябва да сте сигурни, че отоплителните тела са добре почистени и ще осигурите здравословна и свежа атмосфера в помещенията.

Още преди началото на отоплителния сезон проверете клапаните на радиаторите, тъй като могат да пропускат вода или да не работят. След това отстранете праха от вътрешната част на радиаторите, като за тази цел можете да използвате кръгла четка или влажна кърпа. Почистването на климатиците се извършва чрез премахване на филтъра и отстраняване на праха и вредните частици с вода или почистващ препарат. Камината най-трудно се почиства и обикновено изисква най-много време, защото процесът е свързан с предварително изчистване на комина. Ако сте наводомци в мансардното жилище, задължително се консултирайте със специалист, за да провери вътрешната повърхност на комина. Важно е да бъдат премахнати всички сажди и остатъци от смола, които са се натрупали след изгарянето на дърва през отоплителния сезон.

как да подготвим мансардата за есенните дни

Направете проверка на покрива и отводнителната система

Независимо дали живеете в къща с тавански етаж или в мансарден апартамент е препоръчително да подготвите жилището за по-тежките атмосферни условия още в началото на есента. Започнете с грижите за покрива и покривните аксесоари. Проблеми с евентуалните течове от покрива могат да се предотвратят след внимателна проверка за счупени или разместени керемиди. Много често отводнителната система на покрива бива запушена заради паднали листа или попаднали предмети и прах, донесени от вятъра.

Често през студените дни улуците замръзват или се спукват, а жителите на мансардните етажи са първите потърпевши от тези проблеми. Затова ви съветваме след като проверите здравината на керемидите, да преминете към почистване на всички отпадъци, блокиращи улуците. Ако не се чувствате сигурни, че можете да се справите сами с поправките, потърсете услугите на специалисти, които да извършат бърза и обстойна проверка.

Научете всичко най-важно за покрива!

как да подготвим мансардата

Подгответе мансардата като замените старите прозорци с нови 

През есента студеният въздух нахлува директно в помещенията през прозорците и вратите, когато те са не добре уплатнени. Можете да използвате прозрачно фолио за допълнителна изолация, но това е само временно решение, което често не води до ефективни резултати. За да запазите топлината и уюта в мансардата и да намалите разходите за електроенергия през студените дни, заменете старите прозорци с нови.

Покривните прозорци с уплътнение против течение създават по-добра въздухоплътност, енергийна ефективност и комфорт в мансардата. Качествените материали, вложени в производството, гарантират издръжливост при всякакви метеорологични условия, а допълнителната изолация на прозореца запазва топлината и увеличава енергийната ефективност в мансардата. Монтирането на покривни прозорци гарантира повече светлина и навлизане на повече слънчеви лъчи в помещенията, които естествено затоплят жилището през хладните есенни дни.

Научете как да постигнете енергийна ефективост и здравословен климат в мансардата!

как да подготвим мансардата за хладните есенни дни

Погрижете се за температурния комфорт у дома

В края на лятото температурите навън са все още високи, а атмосферата в мансардата е уютна и приятна. Настъпят ли студените есенни дни обаче, е все по-трудно да се отопляват помещенията под покрива, особено ако липсва добра топлоизолация.

Недостатъчно добре изолираното жилище губи енергия в най-голям процент именно през покрива. Затова, без съмнение, един от най-ефективните начини за съхраняване на топлината в мансардата е поставянето на изолация. Естествените негорими паропропускливи изолационни материали като минералната вата с Ecose® Technology осигуряват едновременно постигане на отличен топлинен комфорт, по-добро качество на въздуха и пожарозащита. В допълнение много важен е и правилният избор на система от изолационен материал и подходящите за конкретната покривна конструкция подпокривни мембрани, защото това би допринесло за още по-добро задържане на топлината в помещенията и намаляване значително на разходите за отопление през студените месеци. Общата дебелина на изолационния слой в мансардата също е от съществено значение за създаване на уютна обстановка, като се препоръчва дебелината да бъде най-малко 20-25 см (в зависимост от коефициента на топлинна проводимост на изолацията).

Научете 7 причини защо покривът трябва да бъде топлоизолиран с минерална вата!

Подредете вещите в мазето и гаража

През лятото обикновено изваждаме на преден план в гаража или мазето велосипеда, хилките за федербал и тенис, плувния пояс и плажната топка. Всички тези така любими летни уреди и принадлежности трябва да бъдат опаковани или прибрани навътре в помещението и на тяхно място да се сортират онези вещи, които ще бъдат използвани през есенния сезон.

Цялостното пренареждане на съдържанието на мазето и гаража отнема известно време, но значително улеснява намирането на предметите, които са ни необходими за студените дни като например зимни гуми, кутии с обувки за есенно-зимния сезон, лопата за сняг, ски оборудване. Приоритизирайте вещите, които според вас ще се използват активно през следващите хладни месеци.

как да подготвим мансардата, подготовка, мансарда, есенни дни, хладни дни

Приберете на топло цветята от терасата

Есента несъмнено е най-красивият сезон от годината, защото природата напълно променя своя облик и внася цвят и романтика в сивите и често мрачни есенни дни. Колкото и да харесваме аранжираната с пъстри цветя тераса в мансардния апартамент, температурните амплитуди в началото на есента могат да изложат на опасност от измръзване цветята. Затова е най-подходящо растенията на терасата да бъдат прибрани на топло у дома преди времето да започне да се променя драстично.

За да не се налага в последния момент да справяте с всички дейности по подготовката на мансардния апартамент за есента, започнете още сега с разпределянето на задачите. Така през най-хладните есенни дни ще бъдете на топло вкъщи и ще се наслаждавате на комфорт и здравословна среда под покрива.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram