Защо да изберете мансардата за свой дом

Строителството претърпя сериозни промени през последните години. Съвременната архитектура на жилищните сгради вече е изцяло съобразена с нуждите и очакванията на купувачите и всяко кътче от жилището е оптимално усвоено, така че да не се загуби полезна площ. Ако допреди години пространството под покрива се асоциираше с прах и тъмнина, в момента все повече семейства избират мансардата за свой дом. Причините са много. Презастрояването на големите градове увеличава търсенето на тишина и спокойствие, което е възможно единствено на по-високите жилищни етажи. Също така освобождаването на тавана от ненужни вещи създава допълнително ценно пространство, което може да се превърне във ваше любимо място под покрива. И въпреки че за много хора скосените тавани са най-голямото предизвикателство при планиране на интериора, с малко повече креативност и въображение може да се създаде един красив и функционален дом.

мансардата като дом

Привлякохме ли вече вашето внимание по темата? Ако отговорът е да, прочетете следващите редове, където ще ви разкажем за някои от големите предимства на живота в мансардата.

Усещане за свобода

Животът нависоко дава възможност за осигуряване на повече простор и постигане на така търсената хармония. Когато се намираш далеч от градската суматоха, откъснат от тълпите, прашните улици и претъпкани с коли булеварди, можеш да усетиш свободата, да виждаш единствено хоризонта пред себе си и да се любуваш на синьото небе над главата си. Всичко това е гарантирано от последните етажи на жилищните сгради. И това предимство е особено ценно в днешно време, когато чувството за свобода се усеща все по-рядко.

мансардата като дом

Спомняте ли си последния път, когато спахте на открито или брояхте звездите нощем? А усещането за безгрижие и замечтания поглед към изпълнения с хиляди светлини небосвод. През прозореца в мансардата лесно можете да се върнете към тези страхотни спомени и да се любувате на нощното небе от спалнята или от дивана в мансардната всекидневна. 

Копнеж към тишина и спокойствие

В разгара на пролетта и със затоплянето на времето сме свикнали да прекарваме все повече време на терасата у дома. А мансардите имат едно голямо преимущество в това отношение и то е уединението и тишината. На последните етажи ще чувате само песните на птиците и шума от лекото поклащане на клоните на дърветата. В следобедните часове, когато навън е най-спокойно, ще можете да се наслаждавате на любимата чаша с кафе в пълно усамотение. Разбира се, цялата тази хармония би могла да се наруши, ако имате твърде шумни съседи в близост. Затова ви трябва решение, което дългосрочно да намали страничните шумове и да ви осигури уютна и хармонична среда под покрива. 

мансардата като дом

С качествените изолационни материали като минералната вата можете да шумоизолирате мансардата и да елиминирате нежелания шум. Минералната вата притежава отлични звукоизолационни характеристики, а в нейния състав се включват изцяло негорими вещества. 

Създаване на здравословни условия за живеене

Животът в мансардата може да бъде истинско приключение в зависимост от това за какво ще използвате подпокривното пространство. Ако създадете детска стая или просто кът за игра, вашите малчугани със сигурност ще се забавляват. Таванските спални също са друго практично решение, ако търсите усамотение и спокойствие. А баня с покривен прозорец ще превърне помещението в същински спа център. Във всички мансардни помещения обаче, е необходимо да се създадат здравословни условия за живот. 

мансардата като дом - кухня с покривни прозорци, трапезна маса и бар плот

Тъй като повечето подпокривни пространства са със силно скосяване, това позволява монтиране на покривни прозорци. Освен че доставят жизненоважно количество слънчева светлина, те се грижат и за поддържането на здравословен микроклимат.  Вградената вентилационна система в прозорците позволява навлизане на свеж въздух дори при затворен прозорец. А според височината на тавана можете да изберете различен тип управление – горно или долно, ръчно или дистанционно. 

мансардата като дом -  триетажна къщ с ограда
Разкриване на страхотни гледки

Без съмнение, от мансардните жилища има възможност за разкриване на страхотни гледки към небесния простор, заснежените планински върхове или градската панорама.  Именно това е една от причините да бъдат толкова предпочитани места за живеене. Стръмният наклон на покрива в един мансардния етаж предполага монтирането на покривни прозорци, гарантиращи този прекрасен изглед. А изборът на удобен стол и канапе, откъдето да си почивате и да се наслаждавате на гледката, е задължителен, когато обзавеждате таванската всекидневна или спалня. 

мансардата като дом-спалня с розови стени, покривни прозорци, легло и люлеещ се стол

Много от таванските пространства разполагат с директен достъп до покрива на сградата, откъдето също можете да се любувате на чудесните гледки. А споменавайки покрива, е важно да ви припомним, че покривното покритие играе не по-малко важна роля за подобряване на интериора и вътрешния климат на вашия дом. Бетоновите керемиди, например, се отличават с гладка повърхност, модерна визия и невероятна здравина. Те са чудесен завършек на всеки дом, защото могат да заменят старите керемиди при ремонт на жилището, а също и да създадат чудесен облик на новите сгради.

мансардата като дом - едноетажна къща с градина
Допълнително използваемо пространство

Разполагате с къща с просторен тавански етаж? Значи сте големи късметлии, защото можете да превърнете необитаемото подпокривно пространство в светла и уютна мансарда. Ако винаги сте мечтали за собствена зала за тренировки у дома, именно таванът може да се ремонтира за целта. През последните години все повече компании се ориентират към дистанционна работа и това е добър повод да реализирате така желания домашен офис под покрива. Вижте още няколко идеи как да използвате наличното подпокривно пространство тук

мансарден дом - безплатна консултация

Животът в мансардата със сигурност носи много свобода, много уют, много свежест и светлина и ще ни доближава до природата, небето, птиците. Затова сме толкова щастливи, че голяма част от вас – нашите читатели – се свързват с нас за консултация относно ремонта, преустройството и обзавеждането на мансардата. А ние сме готови, по всяко време да съдействаме за реализирането на всяка ваша идея и осигуряването на по-добър живот под покрива. 

Припомнете си още веднъж с кои услуги можем да ви бъдем полезни!