Мансардатата на мечтите е с адрес в Панагюрище

Запознайте се с победителите в конкурса “Мансардата на Моите Мечти”

Пътят към Панагюрище предлага пленителни планински пейзажи и заразява с вдъхновение за живот в мансарда с такава прекрасна гледка. На прага на дома на Стефан Илчев и Соня Караджова окончателно се убедихме, че да имаш дом в китното Панагюрище,  особено в мансарда с поглед към гората, е чудесен избор.

Дипломирани в София, двамата единодушно избират да се върнат в Панагюрище и да се установят на мансардния етаж в семейната къща на Стефан. Заредени с много търпение и ентусиазъм те тръгват по дългия път на ремонта. Работят упорито всеки ден и се радват на малкия, но постоянен напредък.

Посрещнаха ни с усмивка и с вълнение получиха наградата, която им връчихме. Ваучерът на стойност 2 000 лева ще използват, за да защитят дома си от влагата, студа и жегата като облицоват и изолират с продуктите на Knauf и Knauf Insulation. Ще пуснат светлина, благодарение на покривните прозорци Velux, а целият този уют ще се сгуши под покрива, завършен с продукти на Tondach.

За нас беше истинско удоволствие да поговорим с тях и да разберем, че мисията на проекта Моята Мансарда – да носи вдъхновение и положителни емоции на хората, е изпълнена успешно.

Ето какво споделиха Стефан и Соня с нас.

Как научихте за проекта Моята Мансарда?

Стефан: Когато започнахме да правим ремонта попаднахме на страницата във  Facebook и веднага я харесахме. След по-малко от месец видяхме съобщението за конкурса и тъй като имах много работа по това време, помолих Соня да се ангажира с участието и да се запознае с условията. Направи снимките, подготви текст и ги изпрати.

Соня: Стефан видя страницата във Facebook, след това разгледахме и сайта. Следя материалите, които излизат и черпя вдъхновение от тях. Дори си създадох папка в която запазвам нещата, които ми харесват.

Каква беше мотивацията да участвате в конкурса?

Стефан: Наградата си е награда, но за нас е и удоволствие да споделяме снимки от ремонта и да показваме как се развива проектът. Правим всичко сами и искаме да покажем на хората, че това е възможно. Ако някой има интерес или нужда, можем да разменим идеи. Ще бъде много полезно, ако можем да обменяме опит.

Можете ли да опишете как ще изглежда Мансардата на вашите мечти след като приключи ремонтът?

Стефан: Ще бъде светла и просторна и сигурно ще е пълна с много хора. (смеят се)

Соня: Искаме да стане много уютно и с удоволствие да си пием кафето всяка сутрин.

Много хора смятат, че мансардата не е достатъчно практична от гледна точка на разпределение. Какви са предимсвата на мансардата, според Вас?

 Соня: Хората, които смятат, че мансардите не са достатъчно практични, имат погрешна представа. Вероятно си представят таван, а всъщност има много места, които на пръв поглед изглеждат неизползваеми, а имат потенциал да бъдат практични по много интересен начин. Много повече идеи ти идват, ако живееш на такъв етаж. Имаш размах и поле за изява.

Стефан: Гледката е един огромен плюс за всички, които живеят в мансарди. Мансардатата позволява да запазиш някои детайли, които създават много уют, например дървените греди. Мансардатата е най-готиният етаж. Най-големият плюс е дневната светлина. Нямаме търпение да сложим покривните прозорци и да пуснем цялата тази светлина. Практически почти няма да ни се налага да включваме лампите.  Много се впечатлихме от продуктите на Велукс, механизмите за отваряне и затваряне. Ходихме и на изложението в Пловдив и ги разгледахме лично.

По-трудно ли е да усвоиш мансарда от гледна точка на усилия и средства?

 Стефан: Всеки ремонт струва скъпо, ако искаш да работиш с качествени материали.

Какво ще кажете за опаснтността от прекомерна жега през лятото и студ през зимата?

 Стефан: Всичко зависи от изолацията. Бил съм на етажи без изолация и жегата беше ужасна. Знам какво е къщата да не е добре изолирана и облицована и как разхода за отопление се вдига двойно. Ще инвестираме колкото е необходимо за изолация, за да бъдем защитени от студа през зимата, а през лятото да е прохладно.

Соня: Това е нещо, което правиш един път и в дългосрочен план ще работи за нас, така че ни е важно да бъде качествено.

Водите ли се от тенденцията за енергийно ефективен дом?

Стефан: Да, искаме да опазваме природата и да не похабяваме енергията излишно. Това, което си спестяваш е не само пари.

Соня: Мисля, че все повече се обръща внимание на този въпрос. Има развитие по темата, но не всеки може да си го позволи. Положително е, че в последните години темата става все по-актуална.

Какво знаехте за продуктите на четирите компании преди да започнете ремонта?

Стефан: Знаехме общи неща от приятели, но когато възникна нуждата, естествено започнахме да се интересуваме в детайли. Ще купим качествени материали и ще вложим колкото е необходимо. Знаем, че това ще бъде дълготрайна инвестиция и няма да съжаляваме.

Соня: Качеството е важно за нас. Тръгнали сме да го правим и определено искаме да стане по най-добрия начин и да бъде дълготрайно.

Важна ли е за Вас естетиката на покрива?
Стефан: Да, определено. Когото отворихме покрива се откри страхотна гледка и решихме да го повдигнем малко. Соня си мислеше, че няма да стане добре и се притесняваше да не бъде грозно. Затова първо го обсъдихме, нарисувахме, а аз даже направих макет, за да видим как ще стане. Не искаме да загрозяваме покрива, затова внимателно преценихме и сме доволни от резултата.

Соня и Стефан си мечтаят да реализират ремонта до края на годината, за да посрещнат Коледа в новия си дом – мансарда, сгушена в сърцето на Стара планина. Обичат родния си град и дават своя личен пример със завръщането си в Панагюрище, където ще продължат да работят и да финансират ремонта на мансардата на техните мечти. Споделят, че едно от любимото им занимание е да се разхождат в гората, към която гледат прозорците на бъдещия им дом.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram