Мансарда в скандинавски стил  ̶  история за реновирането на един неизползваем таван

Складово помещение за някои, за други мечтан мансарден дом

Някога най-старите сгради в скандинавските страни са строени с тавански етажи. Тогава хората са ги използвани единствено и само като помещения за складиране на вещи. Години по-късно обаче на таванските помещения се гледа по коренно различен начин. Те се превръщат в чаровни жилищни пространства с изобилие от естествена светлина и красив дизайн.

Подобна тенденция се набюдава и у нас. Именно това ни вдъхнови да споделим с вас една прекрасна трансформация на неизползваемо пространство в стилно мансардно жилище под покрива.

Как един прашен и поизоставен таван с площ от 61,7 м2 може да бъде реновиран и да се превърне в мезонет с покривна тераса? Всъщност собствениците имат модерна визия за това и го правят с размах. Те усвояват пространството по брилянтен начин като организират жилището в няколко отделни помещения на две нива – дневната, кухнята, спалнята, банята и терасата са в изцяло скандинавски стил, който наистина ни очарова със своята красота и функционалност.

мансара в скандинавски стил -  Моята Мансарда

Цялостният интериорен дизайн е изчистен, цветовете са в светли и в земни тонове. Мебелите са предимно бели с малко орнаменти, като това позволява да изпъкнат детайлите и декорацията. Подовете са от естествен паркет, избрани отново в светлата гама, за да създадат едновременно уют, простор и усещане за модерен градски дом. Цветовете на стените са приятно хармонизирани с естетиката на пространството, като отново се залага на белия цвят.

мансарда в скандинавски стил - Моята Мансарда

Прочетете още статията „Декорирайте дома си според водещите тенденции в интериорния дизайн за 2022 година“.

Естествената светлина също е една от отличителните характеристики на скандинавския стил, а наличието й дава огромен брой предимства и ползи за живущите в мансардния дом. Затова проектирането на покривните прозорци, значително подобрява вътрешния микроклимат на мансардата.

Да започнем обиколката

Кухнята и дневната са с практично обзавеждане, подчинено на стила, което значи лесно за поддържане и по възможност многофункционално. Дървените рафтове и мебелите са боядисани в бяло или са оставени в естествен вид. И в двете стаи текстилът залага на текстури, приятни на допир. Ефирност и стил придават леките завеси, а одеялата от памучни материи са задължителен аксесоар, както и изобилието от меки възглавници. Интериорът се допълва от разпознаваемите за скандинавския стил кресла, ниските масички за кафе и керамичните вази. 

мансарда в скандинавски стил -  Моята Мансарда

Интересен акцент са вратите в масардата – отново изработени от дърво, този път боядисани в пастелно зелено в блед нюанс. Дали заради изобилието от дневна светлина или заради хоби на собствениците, тя е декорирана с множество живи растения. Още един детайл, който доближава до природата и зарежда с енергия и добро настроение.

мансарда в скандинавски стил -  Моята Мансарда
Спалнята уют и комфорт на първо място

Практичната красота се усеща и в спалнята. Тук не може да откриете нищо излишно, което да натоварва съзнанието и да попречи на пълноценната почивка. Цветът на стените е с по-различен избор, но отново в мек и релаксиращ цвят, който отпуска и дава усещане за спокойствие.

мансарда в скандинавски стил - Моята Мансарда
Баня под покрива

Помещението е малко, но за сметка на това практично и оптимално разпределено. Отново не липсват детайли, които създават елегантност и стил. Акцентите са нестандартни кранчета и мивка, семпла декорация с растения и малки вази. За пореден тъп се потапяме в бялото и неговия разкош, което създава усещане за повече пространство и чистота.

Вижте още коя е идеалната система за изолация на мансарда и какво включва тя.

Да излезем на покрива

Не всеки има лукса да се наслади на гледка от тераса на покрива. За финал бихме искали да насочим вниманието ви именно към кокетната тераса на жилището, която споменахме вече няколко пъти. Заслужава си да видите колко практично и удобно е организирана. Ако някога имате нужда от идея как да използвате малко открито пространство и дори да извлечете максимума от него, спомене си този пример. 😊

мансарда в скандинавски стил - Моята Мансарда

Прочете още съвети от нашите специалисти как да превърнете необитаемия таван във функционално помещение.

А планирате ли да реновирате таванското си помещение, възползвайте се от професионална безплатната консултация. Направете първата крачка и превърнете стария таван в модерно пространство.

Източник: Nekom renoviran tavan, nekom potkrovlje zlata vredno.