Мансарден етаж:  5 идеи за създаване на функционални тавански  помещения

Днес все повече нараства търсенето на мансардни жилища, както и къщи с обособено подпокривно пространство. Причината е, че усвояването на таванските помещения е една чудесна възможност за разширяване на жилищната площ и създаване на светла, просторна и уютна мансарда. За щастие, днес всяко пространство под покрива може да бъде превърнато във функционално място, където да почивате, работите, учите и да се забавлявате. Преди да започнете с плановете как да създадете ефективна жилищна площ, е важно да обърнете внимание на някои основни изисквания за осигуряване на здравословна среда на мансарден етаж. 

За да се чувствате еднакво комфортно както през лятото, така и през зимата, трябва да поддържате регулярна температура в мансардата. С подходяща топлоизолация ще допринесете за постигане на максимален комфорт на обитаване на подпокривното пространство и здравословен микроклимат в помещенията. 

 

мансарден етаж - Моята Мансарда

За да увеличите усещането за пространство във всяко помещение и да позволите проникването на жизненоважната естествена светлина и чист въздух, се нуждаете от покривни прозорци. Те могат да се монтират по цялата дължина на долния скат на покрива, така че да озаряват всяка стая. Изборът на подходящи покривни прозорци и отлични материали за топлоизолация спомага за увеличаване на енергийната ефективност във вашия дом и осигуряване на комфортна вътрешна среда.

Ако сте избрали да живеете в помещенията под покрива, трябва да бъдете сигурни в здравината и издръжливостта на керемидите. Фасадата на вашия дом играе не по-малко значима роля за цялостно усещане за уютен и приветлив дом. Затова комбинирайте цвета на керемидите с облицовката на стените. Можете да почерпите вдъхновение от нашите вече завършени проекти

мансарден етаж - Моята Мансарда

Стигнахме до същинската част от планирането на площта под покрива – разпределението на помещенията. За всяка стая ще ви дадем полезни съвети, за да ви насочим как да създадете функционални стаи, изразяващи свобода, вдъхновение и комфорт. 

 

Как да подредите всекидневната?

Всекидневната обикновено е мястото у дома, където прекарваме най-много време. Затова помещението трябва да изразява спокойствие и хармония. Светлите цветове на стените помагат за постигането на тези усещания, защото правят помещението озарено и просторно. Ако мансардата е със силно скосени стени, можете да поставите най-малките мебели под скосенията, а в центъра на стаята да разположите дивана или холната секция. Големите по площ всекидневни позволяват разделяне на няколко зони, така че да имате кътче за релакс в дневната, място за работа и дори пространство за готвене, ако не разполагате с отделна кухня.

мансарден етаж - Моята Мансарда
мансарден етаж - Моята Мансарда
Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

Във всяка всекидневна обикновено има голяма библиотека, така че помислете за удобни и същевременно стилни кресла. И тъй като ще живеете на най-високия етаж от жилището, ще имате възможност да се любувате на прелестни гледки – особено ако жилището ви е разположено в извънградски район. Ако пространството позволява, монтирайте няколко на брой покривни прозорци в дневната или комбинирайте вертикален и хоризонтален прозорец. Запазете дървените греди като акцент в помещението. Те дори могат да се използват за закачане на люлка, монтиране на лампички с разноцветни светлини или закачане на различни саксии с растения. 

 

Още креативни идеи и снимки на дневна в мансарден етаж можете да откриете тук. 

 

Как да създадете спалня под звездите?

Като най-съкровеното помещение в дома, спалнята трябва да бъде максимално удобна и уютна, за да ви предразполага към сън и почивка по всяко време на деня. Интериорът трябва да бъде модерен, но и практичен, за да има достатъчно място за поставяне на голям гардероб и шкафове за всички любими аксесоари. Стръмният наклон на покрива в един мансарден етаж прави възможно монтирането на покривни прозорци, които осигуряват страхотен панорамен изглед. Разположени на високо, прозорците допринасят за постигане на здравословен вътрешен климат чрез добавяне на дневна светлина и естествена вентилация. А през нощта през тях се разкрива красива гледка към звездното небе. 

мансарден етаж - Моята Мансарда
мансарден етаж - Моята Мансарда

Как да обзаведете таванското помещение, използвано като кухня?

 

В много от новите жилища кухнята и всекидневната са комбинирани в едно помещение, което дава възможност за оползотворяване на допълнително пространство у дома. Големият проблем на това разпределение са миризмите, които се отделят при готвене и неприятното усещане, което се създава в стаята. Затова отделната кухня е практично и удобно решение за всяко домакинство, особено ако имате малки деца и желаете да ги държите далеч от кухненските уреди. Както знаете по време на готвене се отделя голямо количество влага и водни пари. Те трябва да се извеждат извън помещението иначе създават неблагоприятна среда за живот и могат да навредят на вашето здраве. Нашето дългосрочно решение за пропускане на влагата навън и поддържане на сух и здрав потрив е подпокривно фолио.

А за незабавно отвеждане на дима и кухненските миризми извън помещението, може да използвате покривни прозорци с полиуретаново покритие на дограмата, което е водоустойчиво и подходящо за помещения, в които има пари При обзавеждането на кухнята ви препоръчваме да заложите на компактни мебели в по-тъмни цветове. Използвайте всяко свободно пространство, за да добавите шкафове за съхранение на домакински принадлежности. Ако разполагате с малка кухня, изберете по-дълъг кухненски плот, на който да разположите всички по-малки електроуреди и същевременно да имате свободно пространство за готвене. Можете да вземете сгъваема маса и стол за кухнята, така че да освободите достатъчно място докато готвите.

Как да обзаведете таванско помещение като кухня -Моята Мансарда
Комфортна среда в мансардата независимо от времето през есента

При обзавеждането на кухнята ви препоръчваме да заложите на компактни мебели в по-тъмни цветове. Използвайте всяко свободно пространство, за да добавите шкафове за съхранение на домакински принадлежности. Ако разполагате с малка кухня, изберете по-дълъг кухненски плот, на който да разположите всички по-малки електроуреди и същевременно да имате свободно пространство за готвене. Можете да вземете сгъваема маса и стол за кухнята, така че да освободите достатъчно място докато готвите. 

 

Вижте още предложения как да организирате кухня в мансарден етаж?

 

Какви идеи за баня в мансардата да приложите?

Вероятно банята е най-трудна за изпълнение, когато усвоявате таванско помещение. Скосените стени предполагат внимателно планиране на всички интериорни решения при обзавеждане ѝ. Като помещение с най-много влага, банята трябва да бъде добре изолирана, за да е защитена от мухъл и поява на мокри петна. За всяка мансардна баня е много важно да се прецени каква е покривната конструкция и как ще се вентилира помещението. Така то винаги ще бъде сухо и няма да се задържа неприятна миризма. Топлоизолацията на банята е следващата важна стъпка, която да предприемете при организирането на функционална стая. Така гарантира запазване на топлината през студените месеци от годината и защита от прегряване на помещението през лятото. Ако живеете в къща с тавански етаж, най-добре би било да позиционирате банята точно над кухнята или банята на долния етаж, за да прекарате водопровода директно над тях. 

мансарден етаж - Моята Мансарда
мансарден етаж - Моята Мансарда

Мечтата на всички собствениците с мансардна баня е да имат вана точно под покривния прозорец. Големият прозорец създава усещане за повече светлина и простор, а гледката навън носи вдъхновение и уют в помещението. Белите мебели в банята озаряват интериора и помагат на слънцето да изпълни цялото помещение. 

 

Каква да бъде детската стая?

 

Много родители се притесняват, когато трябва да планират детската стая. Причината е в избора на обзавеждане, пространството, което трябва да бъде отделено за спане, но също така за учене и разбира се, забавления. Затова всяка детска стая трябва да разполага с няколко основни къта, от които детето се нуждае. Леглото трябва да бъде достатъчно просторно и удобно, а ако е по-високо под него можете да съхранявате кутии с обувки или куфар с дрехи.  Ако се налага да спестите място в помещението, ви съветваме да се ориентирате към двуетажно легло. Съвременните конструкции са достатъчно добре обезопасени, за да не се притеснявате за сигурността на вашите мъници. 

 

мансарден етаж - Моята Мансарда

Когато детето порасне и тръгне на училище, ще му е нужно удобно бюро. Тъй като ученикът ще прекарва голяма част от времето си на него, е необходимо да го разположите близо до прозореца за пряк достъп до слънчева светлина и чист въздух. Топлите цветове в стаята действат ободряващо и подобряват концентрацията. При избора на дизайн за детската стая се ориентирайте към светлата гама. Често на тавана има дървени греди, които можете да използвате за създаване на развлекателна зона за детето. Люлка или хамак, привързан към гредите, ще бъде голяма атракция за най-малките. На скосената стена можете да монтирате халки или хватки за катерене. За да обезопасите падането, поставите дюшек на пода. 

мансарден етаж - Моята Мансарда

7 идеи за планиране на детска стая в мансарден етаж

 

Кои от нашите идеи за усвояване на таванския етаж ви допадат най-много? Ние можем да ви помогнем да ги реализирате. Екипът на проекта Моята мансарда разполага с препоръчани монтажници, които да ви консултират и извършат всички ремонтно-строителни дейности по вашето жилище. Затова не се колебайте, а ни потърсете за безплатна консултация по всички въпроси, свързани с вашата мансарда. 

 

мансарден етаж - Моята Мансарда
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram