Топлоизолацията - първа стъпка за подобряване на енергийната ефективност на външните стени

Защо да топлоизолираме?

Да изолираш мансардата, която обитаваш е най-ефикасното решение за повишаване на енергийната ѝ ефективност.

Поставянето на топлинна изолация на обитаемото подпокривно простанство има редица предимства, както за разходите, така и за комфорта на обитаване:

 • по-ниски сметки за отопление и охлаждане
 • по-топла мансарда през зимата и по-прохладна през лятото
 • повече тишина вкъщи

Как се губи топлината …

Топлинните загуби през външните стени на сградата достигат до 40% от общите топлинни загуби в една неизолирана сграда. По тази причина полагането на топлоизолация върху външните стени винаги е първата стъпка за подобряване на енергийната й ефективност.

Топлоизолиране на фасадата с Каменна минерална вата от Knauf Insulation:

Видео:

Предимства:

Каменната минерална вата е естествен топлоизолационен материал. Тя се произвежда от камъни с вулканичен произход – доломит и диабаз. Произходът на материалите и постоянният и прецизен контрол по време на производството гарантират отличното му качество, трайността и запазването на свойствата му във времето в системата на контактната фасада. Подобряването в годините на топлоизолационните (FKD-N Thermal с λ=0,034 W/mK) и механичните характеристики на каменната вата на Кнауф Инсулейшън й отреждат първенството за качествен фасаден изолационен продукт.

Допълнителни свойтва на каменната минерална вата:

 • Пожарозащита – Каменната вата е материал с най-висок клас по реакция на огън – А1. Тя издържа над 1000°C, преди да започне да се топи.
 • Звуков комфорт – нишковидната структура на каменната минерална вата  има много добри шумопоглъщащи свойства. Тя абсорбира шума както от околната среда, така и от различните помещения в мансардата, т.е. освен топлоизолация, се осигурява и шумоизолация при същата инвестиция.
 • Паропропускливост или т. нар. дишаща стена – съществена разлика в характеристиките на каменна минерална вата спрямо другите топлоизолационни материали е нейната паропропускливост – през стените се осигурява дифузия на водните пари, или както се казва – стените “дишат” и това предотвратява образуването на конденз.
 • Устойчивост на размерите и свойствата – плоскостите от каменна минерална вата не съдържат в себе си остатъчен производствен газ, който би могъл да причини загуба на обем и промяна на размери в течение на годините експлоатация на фасадата. Структурата, получена при топене на вулканични камъни е практически вечна, а това прави вечни свойствата на фасадната изолация с каменна вата.

Но най-голямото предимство на каменната вата Кнауф Инсулейшън пред всички други изолационни материали не е нито едно от изброените й по-горе качества. Това, което прави каменната вата уникален и предпочитан изолационен продукт е фактът, че тя притежава всички тези качества в едно, т.е. при еднократно полагане на изолация с каменна вата получаваме всички изброени свойства в едно, докато съществува сградата и ние живеем в нея.

Елементи на системата:

 1. Фасадна стена;
 2. Лепило за каменна вата;
 3. Топлоизолационен материал от каменна минерална вата Knauf Insulation – FKD-N Thermal / FKD-N Thermal 2 / FKD-S Thermal;
 4. Дюбели с метален пирон;
 5. Шпакловка за каменна минерална вата;
 6. Армираща стъклотекстилна мрежа;
 7. Шпакловка за каменна минерална вата;
 8. Грунд за мазилка
 9. Финишен слой – външна декоративна мазилка.

ИЗОЛАЦИЯ

0800 15 551 | 02 489 90 53

ПРОЗОРЦИ

02 955 99 30 | 0885 00 20 32

ПОКРИВИ

0700 119 20

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram