5 най-чести грешки при избора и монтажа на покривни прозорци

За да се насладите на Вашия дом и за да имате винаги достатъчно естествена светлина и свеж въздух във Вашето таванско помещение, необходимо е да избегнете няколко много често допускани грешки. С помощта на професионалния екип на VELUX ще Ви покажем как да го направите.

 
 

1. Височина на монтаж на покривния прозорец

За покривните прозорци с долно управление препоръчваме оптимална височина за монтаж: долният ръб да е на 150-170 см от пода, централната ос да е над главата, за да се избегне нараняване.За

Поставянето на мебели под покривния прозорец с долно управление ще затруднява достъпа до дръжката. Препоръчваме да оставите свободно пространство за оптимално използване на покривния прозорец.

За покривните прозорци с горно управление препоръчваме оптимална височина за монтаж: долният ръб да е на 90-100 см от пода, а горният – 180-220 см от пода.

Горното управление Ви позволява да поставите маса или диван под прозореца и все пак да можете да отваряте прозореца комфортно.

2. Размер на прозорците

Размерът на покривния прозорец се определя от няколко фактора: предназначение и ориентация на помещението, околна среда, вашите лични предпочитания и навици и впечатлението, което желаете да създадете.

В дневната, както и в работните помещения, трябва да се внесе по възможност повече дневна светлина, затова можем да помислим за по-големи остъклени площи. Общата препоръка е остъклените повърхности да представляват минимум 10% от подовата повърхност на определено пространство.

3. Неправилна вътрешна облицовка

За да получите максимален ефект от Вашия покривен прозорец, важно е правилно да направите обръщането около него. Горната и долната част на облицовката трябва да бъдат колкото е възможно по-отворени, за да се постигне най-доброто осветление.

Необходимо е да се постигне плъзгане на въздушната струя по цялата повърхност на стъклото, така през зимата ще се намали появата на конденз.

Енергийната ефективност е най-добра, когато се използват покривни прозорци, обшивки и монтажни елементи от един и същ производител, тъй като така ще се избегнат прокапването и енергийните загуби.

4. Тип и модел на прозореца

Да се избере най-подходящият тип покривен прозорец, като модел и вътрешно покритие – това е много важно за по-нататъшната поддръжка и дълготрайност на прозореца.

Дървените прозорци с лаково покритие ще придадат на подпокривното помещение естествен вид, но пък ще трябва лакирането да се повтаря на всеки три-четири години. Не се препоръчват за помещения с висока степен на влажност на въздуха.

За бани и кухни се препоръчват също дървени прозорци, но покрити със слой бял полиуретан, който им придава висока устойчивост и позволява лесна поддръжка.

Оста на отваряне на прозореца също е важна. Ако изберем прозорец с горна ос на отваряне, ще разширим гледката към външния свят, докато изборът на прозорец с централна ос ще ни даде възможност да поставим мебели и под самия прозорец.

Новото поколение покривни прозорци позволява разширяване на покривното пространство към екстериора, дори когато няма възможност за излизане на тераса – с помощта на покривен прозорец, който се превръща същевременно и в балкон (модел VELUX Cabrio).

5. Импровизация с щори

Често допускана грешка при обзавеждането на мансардата е недостатъчното внимание, което се отделя на защитата от топлината и светлината от слънцето и импровизирането с тези елементи.

Във VELUX съветват вместо завеси да използвате различни типове щори за всеки модел прозорци.

В зависимост от предназначението на помещението, а също така и от неговата ориентация, можем да изберем щори, които позволяват пълно затъмнение, венециански щори или полупрозрачни щори за леко приглушаване на светлината.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram