Монтиране на гипсокартон

Вече повече от 6 години проектът Моята мансарда предлага на вас – читатели и потребители на платформата експертни съвети и решения за ремонта на подпокривните пространства.  Щастливи сме да ви споделим, че през тази година към проекта се присъедини още един партньор – безспорният лидер по отношение на качеството на своите продукти Bosch електроинструменти. Компанията разработва редица технологии и услуги за подобряване на средата на живот и предлага иновативни продукти и надеждни решения за дома и градината. Днес заедно с Bosch електроинструменти ще разгледаме една от ключовите теми в строителството, а именно процесът по монтиране на гипсокартон. 

„възможността за монтаж на термоизолация“

При реновирането на стени и тавани в апартамент, офис или къща често прибягваме до използването на гипсокартон и системи за сухо строителство. Чрез тях лесно можем да постигнем гладки повърхности и прави ъгли. Друго предимство е възможността за монтаж на термоизолация в пространството между съществуващите стени и тавани, и гипсокартона. 

Благодарение на системите за сухо строителство и качествената изолация, всяко помещение може да стане уютно и функционално.

Разбира се, процесът  за монтиране на системите за сухо строителство има своята технологична последователност и тънкости, които са лесно изпълними с помощта на подходящите инструменти и консумативи.

Нека разгледаме процеса

С помощта на лазерен нивелир BOSCH GLL 3-80 CG PROFESSIONAL определяме  нивата и позицията за монтаж на металните профили за изграждане на конструкцията. Този линеен лазер просто се свързва и прожектира ясно очертани 3 x 360° линии за максимална видимост. Широките зелени лазерни линии предлагат до 4 пъти по-добра видимост в сравнение с червените линии. Иновационното CAL Guard следене и Bluetooth® свързаният смартфон чрез приложение позволяват използване с дистанционно управление, както и безконтактни настройки и голяма точност. 3 x 360° линии на този инструмент позволяват едновременно хоризонтални и вертикални приложения с нивелиране за високоефективна работа.  

монтиеане на гипсокартон

При монтажа на гипсокартон използваме окантващи, носещи и монтажни профили. Разстоянието от съществуващите стени и тавани, на което се поставя носещия профил, се определя от дебелината на ватата, която ще използваме за изолация. Окантващите профили монтираме за стените и таваните с подходящите крепежни елементи: рапидни винтове или съответните видове дюбели. Носещите профили фиксираме с окачвачи и съответните дюбели. Монтажните профили фиксираме към носещите чрез т.нар. анкер винкел тип котва. Всеки окачвач се фиксира с по 2 дюбела в стената или тавана.

монтиране на гипсокартон

За пробиването на дупките за дюбели използваме акумулаторен перфоратор BOSCH GBH 18V-28 DC PROFESSIONAL. Той ни осигурява мощна производителност без кабел. Безчетковият мотор предоставя 3,4 J енергия на удара, съотношение мощност – тегло 1,1 J/kg. Съвместим е с допълнителния и изключително лек прахоуловител GDE 28 D с механизъм за почистване на филтъра за пробиване без прах. KickBack Control, който намалява до минимум травмите на ръката и рамото чрез незабавно изключване на перфоратора и Vibration Control за повишена защита на потребителя

монтиране на гипсокартон

Носещите профили се нивелират отново с помощта на линеен лазер BOSCH GLL 3-80 CG PROFESSIONAL след което се фиксират към директните окачвачи с по 2 рапидни винта. При изграждането на хоризонталната част на конструкцията могат да бъдат използвани мансардни окачвачи, които дават възможност за прецизно нивелиране на профилите. Преди да започне монтирането на  гипскартона е задължително перфектното нивелиране на цялата конструкция от метални профили.

„стъклената вата е негорим материал с нисък коефициент на топлопреминаване“

След като сме готови с металната конструкция следва поставянето на изолация от стъклена минерална вата. Задължително е използването на маска, очила и ръкавици при работа с нея. Стъклената вата е подходяща за цялостното запълване на неправилно оформени пространства. Стъклената вата е негорим материал с нисък коефициент на топлопреминаване, което осигурява топлоизолация, а също така има и звукоизолиращи свойства. Стъклената минерална вата е лека и не натоварва конструкциите с допълнителна тежест. Осигурява движение на въздуха, което пречи на задържането на влага.

Следва монтажа на гипсокартона към металната конструкция. При монтажа се оставя около 1 см разстояние от пода, което възпрепятства поемането на влага и бъдещи деформации.

монтаж на гипсокартон

Тук отново използваме BOSCH GLL 3-80 CG PROFESSIONAL за да нивелираме гипсокартонените плоскости, тъй като всяко отклонение би довело до изкривяване на ъглите на помещението. В ситуациите, в които имаме и дървена конструкция под гипсокартона е задължително да използваме пожароустойчив такъв. Фиксираме платната само към монтажните профили с помощта на акумулаторен винтоверт за сухо строителство BOSCH GSR 18V-EC TE Professional, който ни осигурява голяма продължителност на работа (до 3 400 винта с едно зареждане на 4,0 Ah батерия), компактна конструкция и малко тегло за работа почти без умора – 1,6 kg (4,0 Ah), Bosch EC технология на мотора за голяма експлоатационна продължителност.

монтиране на гипсокартон

След като сме готови с монтажа на гипсокартона следва обработката на повърхностите. Системите за предстенни обшивки и окачени тавани включват фугопълнители и шпакловъчни смеси , които са разработени специално за обработка на гипскартонени повърхности. След шпакловката е необходимо изравняване. За целта използваме шлайфмашина за сухо строителство BOSCH GTR 550, която работи с лекота във всички посоки. В комбинация с мобилната прахосмукачка за мокро/сухо прахоулавяне с автоматично почистване на филтъра GAS 35 L AFC тя осигурява ефективна и безопасна обработка на повърхности, като тавани и стени, с цел постигане на гладка и равна текстура. 

монтиране на гипсокартон

Повече за тази нова машина на BOSCH можете да научите от видеото:

След тази операция сме готови за нанасяне на грунд и желания от нас цвят.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram