Моята къща с VELUX 2019. Конкурсът приключи, имаме победител!

Приключи третото издание на конкурса на ВЕЛУКС България „Моята къща с VELUX 2019”, в който участват фамилни къщи с покривни прозорци. За пореден път бяха представени интересни, функционални и много красиви обекти от цялата страна. Победителят беше избран единодушно от журито.

Благодарности за всички, които взеха участие

Екипът на ВЕЛУКС България обяви резултатите от гласуването на журито в сайта си и благодари специално на участниците.

Галерията от снимки на всички кандидатури представлява красива палитра от интересни архитектурни и дизайнерски решения. Всички проекти имат собствен стил и излъчване. За журито, а вероятно и за феновете във Фейсбук, не е било лесна задача да изберат своя фаворит.

Тази година 18 обекта бяха одобрени да стигнат до втори кръг на “Моята Къща” – гласуване във Фейсбук. По-голямата част от представените обекти бяха скоро построени или в процес на строеж, само 4 – реконструкции на съществуващи къщи.

Благодарности заслужиха и феновете във Фейсбук, които гласуваха и коментираха под снимките на своите фаворити, за да ги подкрепят в надпреварата. Така до третия етап – гласуване от журито – достигнаха 10-те най-харесвани къщи.

моята къща - Моята Мансарда
Професионално жури

Не на последно място, организаторите споделиха своята признателност и към журито, което отдели от времето си, за да разгледа внимателно и да гласува безпристрастно за финалистите. Всеки обект се разглежда по няколко различни критерии и получава точки за спазването им. Сборът от общия брой точки, дадени от тримата членове на журито, определя победителя.

Журито тази година беше в състав:

Д-р арх. Гилияна Комитова – Архитектурно бюро Гиляна и МИА Архитекти, https://mia-arch.com/
Арх. Гергана Стефанова – преподавател в УАСГ НБУ, https://architecture.nbu.bg/bg/prepodavateli/gl-as-d-r-arh-gergana-stefanova
Арх. Христо Станкушев – съосновател студио dontDIY, www.dontdiystudio.com

За първи път от началото на конкурса журито беше абсолютно единодушно за избор на победител – всеки един от архитектите е отредил най-много точки на един и същ обект, който според тях в най-голяма степен покрива критериите, определени от ВЕЛУКС България.

Представяме Ви победителя

Победителят тази година е обект №15 – новострояща се еднофамилна къща във вилна зона Ярема край София. Обектът представлява двуетажна къща с двускатен покрив и чудесно усвоено подпокривно пространство. 5 броя покривни прозорци VELUX са разположени над детска стая, спалня и галерия, която е отворена към долния етаж и така дневната светлина достига и до дневната. В различните помещения са планирани различни по размер и функционалност покривни прозорци – серия Стандарт Плюс с горно и с долно управление и серия Премиум с ръчно и с електрическо управление. Къщата е в процес на строеж и след завършването ѝ ще бъдат добавени подходящи слънцезащитни продукти VELUX, а може би и допълнителни системи за контрол VELUX ACTIVE, за да могат собствениците да се погрижат за здравословен вътрешен климат и да превърнат къщата в умен дом.

Още за конкурса и критериите

Критериите, избрани за водещи при гласуването на журито, са такива, които определят една къща като функционална, модерна и здравословна. В основата на визията на VELUX е използването на повече дневна светлина и свеж въздух в помещенията, с цел осигуряване на щастлив и здравословен живот под покрива. Именно затова в този конкурс ВЕЛУКС България залага на общо обемно-пространствено решение, ефективно разпределение на дневната светлина, гледка и отношение към заобикалящата среда и оползотворяване на подпокривното пространство. Задължително условие е използването на покривни прозорци.

Организаторите вярват, че все повече хора в България търсят пълния потенциал на една къща, като усвояват подпокривното пространство. То може да се използва за най-различни цели, като студио, детска стая, спалня или хоби стая – във всички случаи мансардното помещение осигурява различен поглед към света, естествена светлина и особен уют.

Разгледайте и други обекти, реализирани с покривни прозорци VELUX и се вдъхновете за Вашия бъдещ проект! Потърсете консултация от специалистите и постигнете мечтата си за красив, комфортен и здравословен дом с VELUX!