Най-невероятните неща открити в мансарди по света

Какви тайни крие вашата мансарда?

 

НАЙ-НЕВЕРОЯТНИТЕ НЕЩА ОТКРИТИ В МАНСАРДИ ПО СВЕТА

 

За никого не е тайна, че има два основни начина да използваш едно мансардно пространство. Обикновено то е или използваема част от дома, или хранилище за най-разнообразни неща – от екипировката за зимни спортове, чието място по-късно заема зимнината, през коледната украса, до играчките на вече порасналите деца, а да не забравяме и всички вещи, които не искаме, а трябва да изхвърлим.

И ако това са най-класическите случаи, то пригответе се да прочетете за едни от най-изумителните неща, забравени от човека и времето и намирани някога на тавански помещения или с други думи – класация на най-уникалните неща, които са били откривани в изоставени мансарди.

Ако четете това у дома под някой прозорец на покрива, то пожелаваме да се насладите максимално на факта, че именно вашият дом има първото възможно приложение, а не второто. Ако сте от втория тип, замислете се – няма нищо лошо в това да си направите едно пролетно почистване и да се позабавлявате с нещата, които можете да намерите на тавана.

Съмнителни предмети

Особено ако жилището е в стара кооперация или къща, наследявана от поколение на поколение, шансовете да се намери нещо съмнително, което е принадлежало на някой дядо – ветеран не са никак малки. Представете си какво е било изумлението на човекът от американския щат Милуоки, когато е намерил на тавана 4 броя ръчни гранати. Това не означава да се втурнете в търсене на опасни оръжия на тавана, но в случай, че се намерите дори в сходна ситуация е добре да потърсите професионална помощ. Така и е направил откривателят на опасния предмет, който е повикал специалните части, за да извозят гранатите на безопасно място, където са били унищожени.

Предмети с рядка историческа стойност

Да, това е случат на една занемарена мансарда в Нешвил, Тенеси – където са били открити стари аудиозаписи на прочутия духовник и общественик Мартин Лутър Кинг. Собственикът на мансардата – мъж на име Стивън Тул разчиствал тавана на баща си, когато намерил там стари аудио ленти именувани: “Др. Кинг Интервю, Септември 1960”. Това се казва находка. Учуденият мъж бил не по-малко шокиран докато преслушвал записа, на който съвсем отчетливо се различавали гласовете на баща му и този на Маритн Лутър Кинг. Син на търговец на застраховки, Стивън дори не можел да предположи, каква е стойността на откритието му в исторически план. Баща му имал убеждения и позиции в областта на човешките права и пишел книга, която била и поводът за това интервю. Книгата не видяла бял свят, за сметка на записа, който бил продаден на търг и закупен от институция за историческо наследство.

Предмети, принадлежали на исторически личности

Нещата изредени дотук са наистина изключителни открития. Следващото обаче е още по-изумително, защото принадлежи на една от най-жестоките исторически личности. Човекът, накарал целия свят да трепери пред личността му, всъщност е бил и страстен любител на класическа музика. Става дума за Адолф Хитлер. След падането на Нацистка Германия и края на Втората Световна Война, личните вещи на Хитлер, намерени в щаб квартирата на нацистката партия в Берлин, били надлежно опаковани и надписани, за да бъдат откарани в крепостта му, в южна Германия.

Очевидно руският Капитан Лев Бесименски не е удържал на изкушението да си запази сувенир от тогавашните исторически събития, променили облика на целия свят. Така личната колекция на Хитлер със записи на класически произведения се озовава в неговата мансарда. Колекцията вижда бял свят благодарение на дъщеря му, която всъщност имала най-невинното намерение да изрови от тавана ракета за бадминтон. Сред записите имало произведения на композиторите: Петър Чайковски, Александър Бородин и Сергей Рахманинов, всички те прилежно надписани и маркирани с нацистки знаци.

 

Невъзможните обстоятелства

Наистина не е за вярване, но шоков (електрически) пистолет всъщност довежда до откриването на рядката виола Страдивариус, оценена на над 5 милиона долара. Инструментът бил откраднат от собственика на Симфоничния оркестър в Милуоки – Франк Алмонд. Той вървял към автомобила си, когато нападелят използвал електрически пистолет, за да го повали и откраднал виолата. Полицията проследила крадеца благодарение на оръжието, което използвал. Намерени били общо три свързани с грабежа лица, а всички следи по случая събрани заедно, отвели до таванско помещение в източната част на града. Ценната виола била върната на пълноправния си собственик.

Изпитание на личността

Да, точно това имаме предвид. Какво ще направите ако откриете огромна сума пари на тавана, която, разбира се, не е ваша. Мнозина от вас дори не биха се поколебали в този момент. Но вижте историята на един човек, който в действителност се е сблъскал с тази сериозна дилема.

Името му е Джош Ферин от щата Юта. Един ден Джош просто подреждал инструментите си в гаража, когато забелязал нещо като малка вратичка за достъп към тавана, покрита с парче застарял мокет. Любопитен да изследва какво ли има там, той разбил дупката и започнал да разглежда. Намерил кутии от боеприпаси, които сякаш са били в склад от Втората Световна насам. Но когато ги отворил бил толкова изумен, че извикал съпругата си, за да се увери, че това, което е намерил е истина. В кутиите имало навити на рола –  пачки с банкноти. Не просто няколко спестени долара, а състояние възлизащо на 45 000 долара.

Тук започва моралната дилема, пред която семейството на Джош се изправя. Представете си размислите, през които е преминал. Подобна сума чудесно би балансирала финансовия живот на семейството, заемите за къщата, колата, а защо не и още едно дете. Това, което мъжът все пак решава да направи, не би могло да се купи с пари, а именно дал пример на двамата си сина като постъпил честно и върнал сумата на собствениците й. Историята не казва дали е получил финансова награда за тази доблестна постъпка, но със сигурност може да се каже, че понякога моралната стойност е по-важна.

 

Безценно парче изкуство

Години наред на тавана на мансарда в Норвегия стои и събира прах картина на прочутия художник Винсент Ван Гог.  Собственикът на помещението е бил наясно с притежанието си, но дълго време е смятал картината за фалшификат. Творбата с име “Залезът в Монтмайор” е прекарала над 100 години скрита от обществеността – когато собствениците й решават да се свържат с музея на Ван Гог в Амстердам, за да установят дали наистина е фалшификат. Експертите заключили, че вероятно е така, защото не е била подписана, но съществува и твърдението, че самият автор просто не я е харесвал, затова и не я е подписал. С напредването на технологиите обаче, химическият анализ, изследвания с рентгенови лъчи и събрана информация за картината, която самият Ван Гог е описвал и споменавал в писма към своя брат, е доказано, че произведението е негова авторска творба.

 

Боклукът за едни е съкровище за други

Съвсем буквално – боклукът за едни може да бъде истинско съкровище за други. Това установява и обикновен мъж от Минесота, който си купува дом, нуждаещ се от доста сериозен ремонт. Плановете на Дейвид Гонзалес дори включват бутане на стена, с цел разширяване на едно от помещенията. Когато бута стената, Гонзалес буквално открива свещенния Граал за феновете на комикси. Action Comics # 1, очевидно използван за изолация наред с редица стари вестници. Уникалното на този комикс е свързано с изгряването на една от най-големите звезди в света на комиксите – Супермен.

Гонзалез, леля му и жена му разменят комикса помежду си, в резултат на което се откъсва задната му корица. Лист на стойност 75 000 долара. Комиксът е продаден на аукционна къща за комикси на стойност 175 000 долара или за сравнение – няколко пъти по-скъпо отколкото от стойността на къщата на семейството му. Отново само за сравнение – копие от това издание на комикса до 2011 година е било собственост на актьора Никалъс Кейдж, който същата година го продава за над 2 милиона долара.

Находка от древни времена

Спомняте ли си как като деца сте ровичкали на тавана и сте намирали най-разнообразни неща, от които въображението ви е хуквало в далечни посоки. Всичко, което можете да разкажете за своите находки ще бледнее пред това, което 10 годишният Александър Кетлер е намерил на тавана на дядо си. Мумифицирано увито тяло,  поставено в саркофаг, придружено с накитите, които традиционно се поставят в ковчега. Представете си изумлението на детето и изненадата от стряскащото откритие. Реално историята е доста обикновена, дядото му просто си е взел сувенир по време на пътуване в Северна Африка. В крайна сметка, целият комплект се оказва една умела и доста сръчно направена фалшификация. Оказало се, че тялото е фабрично произведено метално скеле, увито с бинтове. Това, разбира се, не омаловажава по никакъв начин откритието и преживяването, което е имал малкият Александър. Ако не друго, това е една интересна история, която той сигурно ще разказва с времето.

Както можете да се убедите – има наистина невероятни неща, които могат да бъдат намерени на изоставен таван. Затова – използвайте тези помещения с размах.

Ще се радваме да чуем и вашите истории, защото сме сигурни, че сте намирали на тавана не малко любопитни неща. А какво мислите за идеята да направим собствена класация на най-невероятните неща, намирани на българска територия. Дали ще попълним липсващи страници в нашата история или ще направим шокиращи разкрития на цении предмети от света на изкуството. Сигурни сме че имате какво да споделите с нас, затова – не се колебайте да се свържете с нас на нашата Facebook страница.

ИЗОЛАЦИЯ

0800 15 551 | 02 489 90 53

ПРОЗОРЦИ

02 955 99 30 | 0885 00 20 32

ПОКРИВИ

0700 119 20

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram