Как да превърнете необитаемия таван във функционално помещение

Традиционната архитектура на голяма част от къщите у нас включва наличието на необитаем таван, чието пространство обикновено остава неизползваемо. Ремонтът на тавана обаче е чудесна възможност за разширяване на жилищната площ и създаване на светло, просторно и уютно място под покрива. Ограничените размери и скосените стени изисква детайлно планиране и внимателно организиране на всички строително-ремонтни дейности, които да превърнат подпокривното пространство във функционално помещение. По тази причина ние от Моята мансарда ви съветваме да се консултирате с експерти в сферата на архитектурата и строителството, които да определят дали вашия таван отговаря на изискванията да се превърне в помещение за живеене.

необитаемия таван, таван, помещение, функционално помещение

Днес ще ви споделим 5 важни и полезни съвета, за да преминете безпроблемно през всички етапи от превръщането на стария и мрачен таван в здравословна мансарда. Прочетете ги в следващите редове.

 

Поставете изолация на подпокривната конструкция

За да превърнете тавана в приятно и уютно място за живеене, е изключително важно да поставите добра топлоизолация на покрива. По този начин значително ще намалите топлинните загуби на домакинството и ще осигурите комфортен микроклимат през цялата година. Без съмнение добре изолираните помещения задържат повече топлина през зимата и поддържат прохладни стаите през лятото. Комбинацията от слой каменна и слой стъклена минерална вата е отлично решение за изолация на скатен покрив, тъй като минералната вата гарантира едновременно термо-, звуко- и пожароизолация.

 

изолация, функционално помещение, таван, необитаем таван

Независимо за какво ще използвате подпокривното помещение е важно да знаете, че качеството на изолационните материали оказват съществено влияние върху чистотата на въздуха. Минералната вата с ECOSE® технология е базирана на бързо възобновяеми, естествени ресурси и допринася за много по-ниски нива на прах. По време на производството ѝ не се добавят изкуствени бои или акрили, за да се поддържа здравословна среда в таванските стаи. Отличните топлоизолационни свойства на минералната вата на Knauf Insulation превръщат необитаемия таван в уютно и функционално помещение, което да използвате според своите предпочитания.

Поканете естествената светлина в мансардата

Таванските помещения често са мрачни и неприветливи заради липсата на достатъчно светлина. Превръщането на подпокривното пространство в жилищна площ налага да помислите за повече източници на така жизненоважната за здравето и настроението естествена светлина.  Покривните прозорци осигуряват свеж въздух, изобилие от светлина и усещането за простор и отворено пространство. Монтирането на прозорците ви дава още едно страхотно преимущество – подобрена енергийната ефективност на мансардата.

Важно е да изберете точния размер прозорец в зависимост от височината на помещението, дължината и наклона на покривната конструкция. Ако покривът позволява, ще постигнете най-добро осветление като поставите покривните прозорци по ската от двете страни на билото. Така ще озарите дори най-тъмните кътчета на таванското помещение.

 

функционално помещение, необитаемия таван, мансарда, таван,

Един от най-добрите начини да увеличите достъпа на естествената светлина на тавана е с поставянето на VELUX Капандура. Тази иновативна алтернатива на класическата капандура повдига покривните прозорци над ската на покрива, като увеличава използваемото място под тях и така осигурява повече ширина и простор.  А в зависимост от разположението на таванското помещение ще имате възможност да се любувате на прелестни гледки по всяко време.

Осигурете дълготрайна сигурност и защита под покрива

С превръщането на таванското помещение в удобно за обитаване пространство е задължително да проверите състоянието на покрива. Ако възникнат проблеми свързани с течове или лоша вентилация на въздуха, ще се наложи да извършите спешен ремонт, който вероятно ще засегне и таванските стаи. Затова използването на висококачествени продукти не само ще гарантира уюта и сигурността под покрива, но също така ще подобри и вътрешния климат в мансардата.

 

необитаемия таван, функционално помещение, таван

Както знаете, един покрив се състои от безброй компоненти, които предпазват жилището от различни атмосферни влияния. Когато говорим за покривни покрития обаче, първото нещо, за което се досещаме, са керемидите. Там изборът е наистина голям затова бързаме да ви насочим към най-подходящите керемиди за вашия покрив. Бетоновите керемиди Bramac са изключително устойчиви на студ, бури и силни ветрове. Керемидите са с идеална форма и оптимално тегло, а благодарение на свойствата на бетона, те абсорбират CO2 от въздуха и стават все по-здрави с времето.

Ако планирате да превърнете необитаемия таван във функционално помещение, трябва да помислите и за голямото количество водни пари във въздуха, които се образуват ежедневно. Строителните експерти препоръчват поставяне на подпокривно фолио, защото то дава възможност на покрива да диша, като пропуска навън влагата от дървения материал. Фолиото се поставя успоредно на стреха и се закрепва към ребрата, така че да поддържа покрива сух и по този начин удължава неговия живот.

Проверете състоянието на електроинсталацията

Като следващата стъпка от превръщането на необитаемия таван във функционално помещение е проверката на инсталацията. Уверете се, че електроинсталацията е в пълна изправност, така че да можете да планирате поставяне на осветителни и отоплителни тела на тавана. Правилното функциониране на електроенергията в жилището ще ви гарантира, че домът и семейството ви са в безопасност.

необитаемия таван, функционално помещение, мансарда, таван

Планирайте обзавеждането на таванското помещение

Ако сте се погрижили за здравословната среда и сигурността на вашето подпокривно пространство, спокойно можете да преминете към планиране на интериора. Ако вашият таван е скосен, ще е необходимо да изберете компактни мебели съобразно височината му и площта на стаята. Съветваме ви да подберете светли и нежни цветове при обзавеждането, за да създадете комфортна и свежа среда. Запазете дървените греди и други естествени материали и така ще подчертаете естествения вид и красотата на таванските стаи. Използването на правилни детайли и интериорни съвети, ще увеличи визуалното възприятие за пространство независимо от стеснените пространства.

 

необитаемия таван, функционално помещение, таван

Полезни съвети при избора на подходящо обзавеждане за мансардни помещения

Много от таванските помещения са изоставени или пренебрегвани, а те могат да се превърнат във функционални, просторни и здравословни места за живеене. Потърсете специалистите от Моята мансарда преди да пристъпите към ремонт или преустройство. Ние ще ви предложи вдъхновяващи идеи, експертни съвети и правилни решения за вашата мечтана мансарда.