Необитаемо подпокривно пространство с нова функционалност бързо и лесно

Как да превърнем подпокривното пространство в място за съхранение на нашите вещи?

 

Ако не планирате към настоящия момент да превърнете подпокривното пространство в място за живеене и нямате възможност да поставите изолация на покривната конструкция, направете най-доброто нещо – топлоизолирайте подовата плоча на тавана и спрете загубата на енергия от отопляваното под него помещение.

Изпълнението е много бързо тъй като се свежда до полагане без допълнително закрепване на минерална вата върху подовата плоча. С това решение елиминирате загубата на топлинна енергия през неизолирания таван в студеното таванско помещение. А ако допълнително поставите дървени летви и защитни плоскости, лесно ще добавите функционалност на подпокривното пространство, като го превърнете в новото ви складово помещение.

 1. Подпокривна мембрана
  Паропропусклива-водонепропусклива мембрана: Homeseal LDS 0.02
  Лепяща лента: Homeseal LDS SOLIFIT-1
 2. Минерална вата
  NaturBoard FIT PLUS, λD = 0.037 W/mK
  NatuRoll Pro, λD = 0.039 W/mK
 3. Подпокривна мембрана
  Активна парна бариера: Homeseal LDS 5
  Лепяща лента: Homeseal LDS SOLIFIT-1
необитаемо пространство - Моята Мансарда

Разполагате с необитаемо пространство? Как да положите минералната вата и какво още трябва да знаете?

Изолация на подова плоча на необитаемо подпокривно пространство с минимално използване- комбинация от каменна и стъклена минерална вата Knauf Insulation и подпокривни мембрани Homeseal LDS.

Завършване на системата

Върху гредите се поставят дъски или OSB плочи, които „стъпват“ върху тях и върху които ще се ходи. Ако не сме сигурни в състоянието на скатния покрив, препоръчително е над поставените по пода греди преди монтажа на OSB плочите да се постави паропропускива-водонепропусклива мембрана Homeseal LDS 0.02, която да предвазва изолацията от навлизането на влага в случай на протичане на покрива.

Предимства на минералната вата Knauf Insulation

необитаемо пространство - Моята Мансарда
необитаемо пространство - Моята Мансарда
необитаемо пространство - Моята Мансарда

EUCEB е единствената схема, която може да удостовери, че нишките минерална вата съответсват на регламентите на ЕС за биоразградимост. Всички продукти от минерална вата Knauf Insulation са сертифицирани с EUCEB и следователно са класифицирани като неканцерогенни материали.

ECOSE® Technology е иновативна технология на производство на свързващото вещество без добавяне на формалдехид, базирана на бързо възобновяеми, естествени, намиращи се в изобилие в природата суровини, вместо на химически вещества на петролна основа. За производството на минералната вата с ECOSE® Technology е необходимо по-малко енергия, отколкото за производството й с традиционните свързващи вещества, като по този начин се опазва околната среда.

 • Топлоизолация

Минералната вата е отличен топлоизолационен материал. Тя повишава енергийната ефективност на сградата, в която е вложена и допринася за топлинния комфорт на обитателите. Изолацията с минерална вата спестява голям процент от разходите за охлаждане през лятото и отопление през зимата.

 • Звукоизолация

Благодарение на влакнестата си структура минералната вата осигурява надеждна звукоизолация. По този начин тя подобрява качеството на живот, здравето, производителността и микроклимата в офисите, болниците, училищата и нежилищните сгради.

 • Пожарозащита

Минералната вата е напълно естествен материал, произведен от вулканични камъни. Тя е с най-висок клас А1 по реакция на огън – негорим материал.

 • Паропропускливост

Материалите са паропропускливи, което позволява през тях да се осъществява дифузия на водните пари.

 • Дълготрайност

Минералната вата не старее – нейните свойства и структура не се променят с течение на времето или при големи температурни разлики.

Вижте още 7 причини защо скатният покрив трябва да бъде топлоизолиран с минерална вата.

Ако имате въпрос, свързан с изолация, питайте специалистите от Моята мансарда и ще получите експертни насоки и съвети за правилните технологични решения.

Моята Мансарда

Ако сте решили сами да се заемете с топлоизолиране на таванското помещение, вижте нашите кратки и полезни видеа по темата. Кликнете тук.