Нов облик на мансардата в хармония с природата

Оставали ли сте за дълго сред природата? Вероятно познавате усещането за спокойствие и безгрижие докато се разхождате сред необятна зеленина и горските поляни пълни с ароматни цветя и слушате омайните песни на птиците в далечината. Чувството да бъдеш сред природата и да усещаш нейната магнетична сила е неописуемо и не е случаен фактът, че все повече хора се опитват да пренесат красотата и енергията на природата в своите домове. Напоследък прекарваме повече време в затворени пространства и търсим различни начини да осигурим домашен уют и здравословен микроклимат у дома. Връзката с природата е една чудесна възможност да постигнем повече комфорт и хармония под покрива и нов облик на мансардата. 

В днешно време е изключително важно да създадем дом, който да се вписва и допринася за по-красива и здравословна среда. Мансардните жилища имат големи предимства в това отношение, тъй като тяхното разположение гарантира уединение, повече чистота, свеж въздух и прекрасна гледка. Ако желаете да превърнете своя дом в място, където непрекъснато да се наслаждавате на простор, зеленина, светлина и свежест, доближавайки се максимално до природата, се възползвайте от нашите съвети и дайте свобода на мечтите си.

нов облик на мансардата

Освежете вътрешните пространства

Първото нещо, за което трябва да помислите, е кои цветове от природата ви носят радост и наслада. Магията на цветовете се състои в това, че те създават много настроение и хубави емоции. Сред богатата гама от тонове зеленото и синьото внасят най-много свежест и спокойствие, защото се свързват с планината, небето и морето. Затова можете да пребоядисате стените в красиви пастелни цветове или да поставите тапети с природни пейзажи. Декорирайте мансардата с камъчета, мидени черупки, пясък, клончета и други елементи по ваш избор. Заменете синтетичните с естествени материи у дома. Потърсете старите стъкленици и стъклени бутилки.  Тези на пръв поглед непотребни предмети могат да се превърнат в прекрасни вази за цветя или малки съдове, в които да посадите ароматни билки. Най-подходящи за целта са розмарин, мента и босилек заради техния силен аромат.

нов облик на мансардата, облик на мансардата

Аранжирайте дома си с повече цветя

Основната полза от използването на живи растения в мансардния дом е връзката с природата, която те създават и приносът им за здравето, благосъстоянието и уюта. Ако разполагате с голяма библиотека, можете да поставите увивни растения по стените, които да се спускат към рафтовете с книги, така че да се чувствате сякаш сте сред природата докато четете. Сложете и саксии с цветя на первазите, а по-големите стайни растения разположете точно под покривните прозорци. Светлината и свежият въздух, които навлизат в помещенията, са жизнено необходими за техния растеж и развитие и също така осигуряват здравословни условия на цялото семейство под покрива. Освен да подобряват вътрешния климат в мансардата, покривните прозорци създават красив и естетичен вид на жилището заради своя впечатляващ дизайн. Те са изработени от естествени материали, така че да чувствате максимално близо до природата и нейната красота. Всъщност 98% от вложената в производството на дървесина е сертифицирана като резултат от устойчивото използване на горите, което е важен фактор за защитата и опазването на растителния свят.

нов облик на мансардата

Превърнете дървените греди в част от интериора

Дървените греди по тавана са особено характерни за мансардните помещения и скандинавския стил на обзавеждане и се превръщат във все по-често използван елемент от интериора на дома. Техният изчистен вид и красотата на дървото придават неповторим акцент на жилището и създават спокойна и хармонична атмосфера. Освен за декорация, дървените греди са особено предпочитани, защото са едни от най-здравите природни елементи, които допринасят за по-здравословна и уютна среда за живеете. За да съхраните връзката с природата за по-дълго помислете за поставяне на подпокривна изолация, която да е произведена изцяло от естествени и рециклируеми материали. Такъв тип изолационен материал е минералната вата. С цел опазване на околната среда минерална вата с ECOSE® технология използва 70% по-малко енергия при производство в сравнение с технологиите при обикновените минерални вати.  Освен това тя не съдържа добавени формалдехин и феноли и допринася едновременно за качеството на въздуха в помещенията, постигане на добра енергийна ефективност и комфорт на обитаване.

нов облик на мансардата

Добавете повече зеленина не само отвътре, но и отвън

Търсите нов облик на мансардата? Независимо дали живеете в мансарден апартамент или къща с тавански етаж с доза креативност и свежи идеи можете да създадете същинска ботаническа градина в своя дом. Освен за цветя в помещенията, можете да помислите и за вертикално озеленяване. То ще ви гарантира красива фасадна декорация и много ползи за здравето. Зелените стени значително редуцират градския шум, намаляват замърсяването на въздуха и запазват енергията, изразходена от сградата. Разбира се, за да постигнете истинска хармония с природата у дома, трябва да обърнете внимание и на покрива, като един от най-важните елементи в мансардата. Под него ние се чувстваме сигурни и защитени от неблагоприятните атмосферни условия, а благодарение на естествените материали, вложени в производството на керемидите, се доближаваме още повече до живота сред природата. За да намалите значително енергийните разходи на семейството, инвестирайте в най-екологичния, неизчерпаем и безплатен източник на енергия – слънцето. Слънчевите колектори са изключително икономични, направени от висококачествени материали, съвместими с околната среда. Те допълват  цялостната концепция за енергийна ефективност, здравословен живот и устойчивост под покрива.

нов облик на мансардата

В забързаното ежедневие все по-голяма рядкост са онези моменти, в които се докосваме до природата и изпитваме усещане за неповторимо спокойствие и радост. Независимо дали живеете в големия град или разполагате с мансарда в провинцията, днес по-лесно от всякога можете да се наслаждавате на спокойствие, тишина и зеленината у дома.