Нов умен дом с VELUX покривни прозорци – как е една мечта се превръща в реалност?

Преди почти 10 години един човек, запленен от природните красоти на Искърското дефиле, решава да превърне мечтата си в реалност. Купува маломерна едноетажна жилищна постройка. С много любов и грижа за околната среда, той превръща къщичката, кацнала насред красивата природа в прекрасен „умен“ и енергийно ефективен дом.

Ръководени от идеята за постигане на енергийна ефективност, собственикът и архитектът залагат на решения за добра изолация, автоматизация и оборудване с модерни средства за да се постигне икономия на електроенергия за отопление и за вентилация.

„Едно от решенията в посока енергийна ефективност е коминният ефект в коридора, където са стълбището за втория етаж и трите автоматизирани покривни прозореца Velux, намиращи се точно над него и осигуряващи естествената вентилация в къщата“, обяснява архитект Цачев.

Прозорците на жилището са с южно разположение, което позволява пълното усвояване на зимното слънцегреене. Резултаът е затопляне на центъра на къщата, а от там и на цялата сграда. Автоматизираните външни щори, с които са снабдени прозорците, пък спират нежеланата топлина през лятото, регулирайки пасивно температурата в помещенията. Трите покривни прозореца в коридора са автоматизирани и се отварят и затварят дистанционно. Това дава възможност за контролирана естествена вентилация, чрез създаване на „коминен ефект“ при отваряне на част или всички прозорци над стълбището. Прозорците са снабдени и със сензор за дъжд.

На втория етаж на къщата са разположени две симетрични спални. Всяка от тях с по две комбинации от покривен и вертикален прозорец Velux. Гледката, която тези прозорци разкриват към околната планина, е несравнима с нищо друго и носи чувство на единение с прекрасната природа наоколо. Резултатът е нов умен дом с VELUX.

Двете бани – по една към всяка спалня – също са снабдени с покривни прозорци Velux, които осигуряват естествена вентилация и осветление.

Прочетете повече за интелигентните решения в тази удовителна къща.