Умен дом на достъпна цена – решение в полза на опазването на природата

Покривните прозорци Velux са важна част от реализирането на концепцията за висока енергийна ефективност

 

Ако пътувате през Искърското дефиле, няма как да не спрете, за да се полюбувате на красивите гледки и природата наоколо. Няма как и да не си помечтаете за малка, но модерна къща, разположена тук, на полегатите склонове на Стара планина. Да ви дарява с приказни гледки и отмора в свободното време.

“автоматизация, енергийна ефективност и рециклиране“

Преди почти 10 години един човек, запленен от природните красоти на Искърското дефиле, решава да превърне мечтата си в реалност. Той  купува маломерна едноетажна жилищна постройка. С много любов и грижа за околната среда, той превръща къщичката в прекрасен „умен“ и енергийно ефективен дом. Цялостният проект за претворяването на дома е поверен на архитект Георги Цочев. Благодарение на реконструкцията от старата къща остава само първата плоча, стълбището и няколко колони. Жилищната площ нараства от 60 кв.м на 200.

„Това е обектът в кариерата ми с най-много прекарани часове в проектиране на база квадратен метър. Причината е не само фактът, че преустройство се прави по-трудно от ново строителство, а и защото клиентът с напредване на проектирането, а по-късно и на изпълнението, развиваше усет и око за детайла. С него споделяхме една и съща страст към всичко, което се отнасяше до автоматизация, енергийна ефективност и рециклиране“, споделя архитект Цочев.

Цялостната концепция за енергийна ефективност

Първото нещо, което човек забелязва, като се качи там горе, е великолепната гледка, спираща дъха. Гледка, която се променя динамично с напредването на деня, сезоните, времето. „Подобна природна красота не може да те остави равнодушен или безучастен – тя променя мирогледа ти и те кара да направиш повече за този свят и тази приказка около теб“, обяснява развълнувано архитект Цочев.

Проектът по преустройството на къщата включва редица умни, активни и пасивни методи за опазване на околната среда. Всеки елемент е подбран с мисъл за природата и енергийната ефективност. Тясно обвързан е с всички останали компоненти в тази отлично работеща система.

опазването на природата - Моята Мансарда
“постигне икономия на електроенергия за отопление и за вентилация”

Ръководени от идеята за постигане на енергийна ефективност, собственикът и архитектът залагат на решения за добра изолация, автоматизация и оборудване с модерни средства за да се постигне икономия на електроенергия за отопление и за вентилация. Къщата е снабдена със собствена соларна ферма, достатъчна да осигури изцяло нуждите от електричество през до 10 месеца от годината. За целта е монтирана и специална акумулаторна група. Тя гарантира електрозахранване за 24 часа при пълно натоварване на енергийната система на къщата и без да се подава ток от соларните панели.

С цел постигане на максимална ефективност специална BMS система (Building Manager System) осигурява синхронизацията между различните източници на отопление – соларни батерии, термопомпа и газов котел. Те предоставят топлина през зимата и охлаждане през лятото, като термопомпата от инверторен тип въдух-вода се включва предимно при необходимост от охлаждане.

Отоплението е реализирано чрез конвектори под всички прозорци, което осигурява топлинна „завеса“ с цел постигане на висока ефективност. Подовото отопление, разположено под декоративния паваж в коридора, банята на първия етаж и двете бани на втори етаж, пък поддържа температурата в тези помещения оптимална.

“решение в посока енергийна ефективност е коминният ефект в коридора”

„Най-интересното архитектурно решение в посока енергийна ефективност е коминният ефект в коридора, където са стълбището за втория етаж и трите автоматизирани покривни прозореца Velux, намиращи се точно над него и осигуряващи естествената вентилация в къщата“, обяснява архитект Цачев. Заедно с това е реализирана система, която дава възможност за принудителна вентилация. Тя включва въздуховоди за нагнетяване и изсмукване на въздух, топлообменник и инверторна помпа. Може да работи както през зимата, така и през лятото.

Благодарение на тази система отработеният и затоплен въздух се изсмуква от цялата къща. Преди да бъде изведен навън, топлината му се отнема в топлообменник. Без директно смесване преминава и се затопля пресният въздух, внасян в къщата отвън. Затопленият по този начин въздух се подгрява допълнително до необходимата температура с налично в момента средство, избрано от BMS системата. През лятото процесът се обръща. В резултат е постигнат контролируем въздухообмен от нула до петнадесет пъти на час при минимална загуба на топлина и възстановяване до 70% от топлинните загуби.

Прозорците Velux – важна част от реализирането на идеята за енергийна ефективност

 „Още от самото начало на проекта знаехме, че прозорците ще бъдат с марката Velux. Съчетанието на безкомпромисно качество, дълъг живот, елегантни детайли и фина изработка, заедно с автоматизацията и широкоспектърната спецификация на тази марка прозорци предопредели решението ни без никакво колебание. Избрахме прозорците Velux и поради факта, че те имат най-добрата енергийна ефективност за този тип прозорци“, разказва архитект Цачев.

Именно уникалното архитектурно решение с разполагането на трите покривни прозореца над стълбището е важен елемент в реализирането на цялостната концепция за енергийно ефективна къща. Прозорците са с южно разположение, което позволява пълното усвояване на зимното слънцегреене и затопляне на центъра на къщата. Автоматизираните външни щори, с които са снабдени прозорците, пък спират нежеланата топлина през лятото, регулирайки пасивно температурата в помещенията. Трите покривни прозореца в коридора са автоматизирани и се отварят и затварят дистанционно. Това дава възможност за контролирана естествена вентилация, чрез създаване на „коминен ефект“ при отваряне на част или всички прозорци над стълбището. Прозорците са снабдени и със сензор за дъжд.

“осигуряват естествена вентилация и осветление”

На втория етаж на къщата са разположени две симетрични спални, всяка с по две комбинации от покривен вертикален прозорец Velux. Гледката, която тези прозорци разкриват към планина, е несравнима с нищо друго и носи чувство на единение с природа наоколо.

Двете бани – по една към всяка спалня – също са снабдени с покривни прозорци Velux, които осигуряват естествена вентилация и осветление.

„Проектирахме разположението и площта на прозорците така, че те да допринасят максимално за използване на зимното слънцегреене с цел затопляне на къщата. Това е още един елемент от цялостната концепция за енергийна ефективност“, обяснява архитект Цачев.

Устойчив означава също и икономичен и достъпен

Мебелите в жилището са стандартни типови решения, закупени от магазин за масово производство. Това изразява с пълна сила концепцията на собственика за намаляване на отпечатъка, който всяка човешка дейност оставя върху природата. В същото време спестените по този начин средства подпомагат в реализацията на идеята за енергийно ефективен до. Те са нагледно доказателство, че решения в полза и защита на природата могат да се постигнат с по-малко средства и чрез природосъобразното им използване. „Когато има системно или стандартно измислено решение на добра цена, винаги препоръчвам да се използва това решение. Така могат да бъдат насочени средства там, където няма добро такова решение, или пък за по-висок клас техника, отговорна за ефективност на дома, офиса, магазина, завода“, коментира архитект Цачев.

“той продължава да бъде развиван в посока грижа за природата”

И двамата със собственика на къщата споделят идеята, че намесата на хората е необходимо да бъде максимално щадяща. „Наричам този свой проект „еволюиращ“, защото от реализацията си преди близо десетилетие до момента той продължава да бъде развиван в посока грижа за природата. А най-хубавото на дългата му експлоатация е фактът, че всеки един от елементите в проекта издържа отлично безмилостната проверка на времето и доказа колко уместно е приложен“, споделя в заключение той.