Как да постигнем отлична звуко- и топлоизолация между помещенията в мансардата?

Как да постигнем отлична звуко – и топлоизолация между помещенията в мансардата?

Често подпокривното пространство, което превръщаме в обитаемо е с по-голяма квадратура и позволява да се обособят помещения с различна функция. Благодарение на системите за сухо строителство днес можем да имаме изцяло ново разпределение изключително лесно и бързо – за половин ден!

Най-често при изграждането на преградни стени от гипсови строителни плоскости се интересуваме от техните звуко- и топлоизолационни свойства. Също така и носимоспособност и точен начин на монтаж.

звуко и топлоизолация- Моята Мансарда

Носимоспособност

Когато преградните стени се изградят правилно, освен че осигуряват качествена изолация, могат и да носят по-тежки поставени на тях елементи.

звуко и топлоизолация- Моята Мансарда

Звукоизолация

Не е все едно дали се обособят две отделни помещения в мансардата или да се направят преградни стени в хотел. От това зависи и конкретният начин за решаване на проблемите със звукоизолацията.

Преградните стени могат да бъдат с единична или двойна конструкция, съчетани с еднослойна или двуслойна облицовка от гипсови строителни плоскости. Ако е двуслойна с дебелина 12,5 см, звукоизолацията в тези случаи е много добра – от 45 дори до 69 децибела.

звуко и топлоизолация- Моята Мансарда

Изолационни материали

Един от съществените фактори за добре изпълнена преградна стена е и видът на използваната минерална вата, положена в системата. Влакнестата структура на материала отлично поглъща звука и гарантира отличната звукоизолация. Тя се постига чрез изграждането на най-добрата звукоизолираща система от редувани различни по вид материали, работеща на принципа „маса – пружина – маса“.

“иновативна технология на производството на свързващото вещество”

Важно е да се знае, че съществуват изделия от минерална вата със специална технология (ECOSE® Technology), която позволява тези продукти да бъдат натурални и безвредни за човешкото здраве. Това е иновативна технология на производството на свързващото вещество, която Knauf Insulation използва при производството на минерална вата. Допълнително съществено предимство на продуктите с ECOSE® Technology е доста по-приятната работа с тях. Те лесно се режат и бързо се монтират, приятни са на допир, отделят по-малко прах и са без мирис.

Knauf Insulation предлага на българския пазар специално създадени продукти от минерална вата. Те допълнително подобряват звуковата защита на системата преградни стени с гипсови плоскости /гипскартон или гипсфазер/. Можете да ги познаете по опаковката им – тъмно синият цвят и символът за звукоизолация ясно обозначават продуктите Decibel и Akustik Board разработени за звукоизолация в преградни стени, предстенни обшивки и окачени тавани.

Моята Мансарда

Изграждане на преградната стена

Преградната стена може да бъде монтирана върху всякаква основа – циментова замазка или паркет. Ако се поставя върху паркет – между стената и пода, както и между стената и тавана, трябва да се залепи лента за звукоизолация, тъй като това са много чувствителни зони.

Звукопоглъщаща роля изпълнява и акрилният слой върху тези повърхности, тъй като по този начин се предотвратява преносът на шум през тавана и пода, които най-много пренасят звукови вълни.

Също така трябва да се поставят профили на пода и тавана по посока на стената, които да се фиксират с помощта на дюбел-пирон. Следващата стъпка е на разстояние от 60 см да се поставят вертикални профили с максимална височина 260 и ширина 7,5 см.

“освен класически, преградните стени могат да бъдат и полукръгли”

Освен класически, преградните стени могат да бъдат и полукръгли, което би направило атмосферата в обитаемото подпокривно пространство по-интимна. Ако искате заоблена стена, използвайте гипсови плоскости с по-малка дебелина, като евентуално трябва да бъдат предварително овлажнени в зависимост от желания радиус.

С използването на система гипсови монтажни стени, със запълнено междупрофилно пространство със специално разработените за звукоизолация продукти от минерална вата можем да променим изцяло разпределението на мансардата като пестим време и пари, а кухината в преградите се оказва идеална за лесно и рационално поставяне на всички видове инсталации.

Научете още как да изолирате мансардата за целогодишен комфортен климат тук.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram