ЧЕСТИТО НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ПЕТОТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА КОНКУРСА ЖИВОТВОРНА СВЕТЛИНА 2018

По време на гала вечерта за връчването на наградите в петото юбилейно издание на конкурса Животворна Светлина в х-л Арена Ди Сердика, София присъстваха над 120 архитекта от България и Балканския полуостров. Вижте всички участващи проекти и се потопете в атмосферата на конкурса!

 
конкурс Животворна светлина - Моята Мансарда

Петото юбилейно издание на архитектурния конкурс Животворна светлина 2018/Bringing light to life 2018 за проектиране с дневна светлина през покрива  приключи с гала вечер по обявяване на победителите и връчване на наградите.

Темата на конкурса беше “Съчетаване на българската архитектура с модерните тенденции” и се провежда за пета, поредна и юбилейна година. В надпреварата през 2018г. взеха участие 7 държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Румъния, Сърбия и Черна Гора. Интернационалния стил в архитектурата, отдавна е станал част от работата на всеки проектант на сгради, по целия свят, но все пак местните традиции са все още особено характерни и ярко изразени. Балканите са особено „пъстри“ от гледна точка на характер, история и вкус. Споделянето на добри практики и популяризирането на стойностна архитектура е основна цел на конкурса.

С архитектурния конкурс Животворна светлина, освен добрата архитектура организаторите от ВЕЛУКС България се стремят да покажат и разгледат темата за оптимална осветеност на стаите чрез дневната светлина, идваща през покрива на всяка сграда. Светлината е неизменна и жизненоважна част от живота на хората, а също и от архитектурата на сградата и е необходимо да се отделя все повече внимание на нея., както и на здравословния вътрешен климат и естествената светлина в помещенията.

В конкурса тази година участваха 42 архитектурни бюра, с общо 57 проекта разделени в две категории – Фамилни къщи и Жилищни и обществени сгради. Проектите бяха изключително разнообразни и интересни и надминаха миналогодишните издания на конкурса.

Екипът от журито, който оцени проектите тази година е международно и се състои от едни от най-утвърдените проектанти, засягащи темата за дневната светлина в сградите: арх. Мартин Пановки от Македония /Радиус архитекти/; арх. Филип Алексич – Черна Гора /студио Фааду/; арх. Аднан Харамбашич – Босна и Херцеговина /студио СААХА/; арх. Весна Милошевич – Сърбия /Воогарт/; арх. Пламен Братков – България /Аедес Студио/ и арх. Шербан Циганаш – Румъния  /Дико енд Циганаш архитектурно студио/.

В категория “Фамилни къщи” участваха 27 проекта от които изпъкват модернистични и новаторски идеи в съчетание с местните традиции и стил. В сложността на тази констелация, архитектите са заложили на повече светлина и свеж въздух през покрива, за да материализират визията си за по-добра среда на обитаване.

Победителят в категория „Фамилни къщи”  е Weekend Chalet, Сърбия /Архитекти: Uros Maksimovic & Marina Vasic/

конкурс Животворна светлина - Моята Мансарда

В категория „Жилищни и обществени сгради“ участваха 30 проекта, изключително разнообразни по функция, принадлежност, архитектура и разпределения, но отново водещо за проектантите е било естественото осветяване на помешенията и оптималното разпределение на площите.

Победителят в категория „Жилищни и обществени сгради“ от конкурс Животворна светлина е Административна постройка в производствена сграда, България /Архитект: Християн Александров/

конкурс Животворна светлина - Моята Мансарда

Големият победител, събрал най-много точки от всички пректи е: Rilak’s House, Сърбия /Моделарт архитекти/

конкурс Животворна светлина - Моята Мансарда

Номинираните проекти, както и всички останали претенденти може да видите тук.

Връчването на наградите се състоя преди броени дни в х-л Арена Ди Сердика в гр. София с официална церемония и коктейл, на който присъстваха над 120 архитекти от България и останалите участващи държави. Специални гости на церемонията бяха членовете на журито, сред които арх. Пламен Братков и арх. Росица Браткова, арх. Борислав Игнатов – председател на УС на КАБ, арх. Анета Славова и арх. Ангел Мазников– преподаватели от УАСГ, арх. Любо Георгиев – водещ на проекта „Визия за София“ и много други проектанти, архитекти и дизайнери. Атмосферата на церемонията беше тържествена и приповдигната, в очакване на обявяването на победителите, а организаторите от ВЕЛУКС България бяха подготвили различни изненади за всички гости, включително и представянето на някои иновативни и интересни продукти – прозорец- балкон VELUX Cabrio, прозорец за плосък покрив с най-новото и елегантно решение – огънато стъкло и ‚умната“ система VELUX ACTIVE – система за здравословен вътрешен климат, която превръща в „умен“ дом и позволява управление на електрически прозорци,  щори и сенници VELUX от разстояние, чрез смартфон.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram