Всичко за подовата изолация на вашата мансарда

… или как един продукт може да реши проблема с топло- и звукоизолацията в структурата на междуетажна подова конструкция.

 

Поставянето на подовата изолация е неразделна и много важна част от цялостното качествено изграждане или реконструция на подпокривното пространство.

Често се чудим как да се отървем от шума в подпокривното пространство и да предотвратим неговото разпространение в съседните помещения и затова решихмe в този текст да обърнем специално внимание на ударния шум и начините, по които може да се възпрепятства разпространението му.

 

Какво е ударен шум?

Звук, предизвикан от вибриращ обект в следствие на взаимодействие (допир) с друг обект, който се разпространява в твърда среда се нарича ударен шум или структурен шум.

Този тип звук е характерен за междуетажните подови конструкции и се получава при всякакъв вид въздействие или движение на предмети по пода (ходене, преместване на мебели, дори при включване центрофугата на пералнята и др.) През сградните елементи и конструктивните връзки между тях ударният шум може да се разпространи до няколко етажа под и над мястото на възникването му.

 

Решението?

Има ли решение за този проблем? Разбира се, както и на други проблеми, които не споменахме по-горе.

Преди да предложим решение бихме искали да отправим препоръка към клиенти и инвеститори – за шума в жилищните сгради, особено подпокривните пространства, трябва да се мисли на време, т.е. още в процеса на проектирането и изграждането на сградата, защото в последствие е по-трудно да се постигне толкова добър резултат.

Качественото строителство включва използването на подходящи материали, за да „спре шума“, и не трябва да се правят компромиси с тяхното качество. За съжаление на практика често нещата стоят по различен начин – използват се неправилни материали за звукоизолация на пода, като в най-лошия случай изолация въобще не се поставя .

Свидетели сме на все по-голям брой оплаквания от шума, идващ от различни източници в сградата, дори в модерни и много скъпи здания .

Ето защо:

  • Когато строите – качественото строителство е гаранция за отличен краен резултат, което от своя страна оправдава високите цени
  • Когато купувате – попитайте дали има поставена шумоизолация на подовата конструкция и какви са използваните материали!

А сега – решението!

Най-доброто, а често и единствено решение на проблема с ударния шум е неутрализиране на звуковото въздействие от страната на източника на шума. Това, което препоръчваме за междуетажна подова конструкция между отопляеми пространства или между отопляемо подпокривно пространство и помещението под него е изграждането на плаваща подова конструкция с каменна минерална вата, като изолационен материал.

 

Какво значи плаваща?

Плаващите подове не лягат директно върху носещата конструкция, а са отделени от нея чрез звукопоглъщата изолация, която приглушава звука. Този слой се нарича плаваща маса, звуков абсорбатор или заглушаващ слой. Степента на полезно действие на плаващата подова конструкция зависи преди всичко от гъвкавостта на този слой, като най-добрите изолационни резултати се получават при използването на каменна минерална вата.

Защо каменна минерална вата?

Каменната минерална вата Knauf Insulation като звукоизолация предотвратява разпространението на звука през строителните елементи.

Причината се крие във влакнестата структура на каменната минерална вата – специфично разположение на структурните й влакна допринасят едновременно за голямата якост на натиск (избягва се нежеланото слягане и напукване в резултат на натоварването на подовата конструкция) и необходимата еластичност на продукта (действа като амортизиращ слой между замазката и носещата конструкция).

 

Как да направим плаваща подова конструкция?

Както се вижда на изображенията по-долу, процесът на изграждане е изключително лесен.

*Минималната дебелина на топлоизолационния слой в структурата на междуетажната подова конструция е 3 см.

Тази изградена подова конструкция възпрепятства звукопренасянето между мансардата и етажа под нея. В допълнение към това каменната минерална вата в подовата конструкция решава и проблема с топлинната защита.

 

Нека обобщим:

Звукоизолация

Най-високо ниво на звукоизолация

 

Топлоизолация

Отлични топлоизолационни характеристики

 

Защита от пожар

 

Клас по реакция на огън А1 – огнеупорен материал с изключително висока температура на топене – над 1000˚C,  осигуряващ по-продължителна противопожарна защита.

Още предимства

 

  • Отлична приспособимост към възможни минимални неравни участъци по основата – плочите са гъвкави, с устойчива форма.
  • Няма опасност да се образуват звукови или термомостове – правилно наредените ъгли на плочите намаляват риска от образуване на фуги между тях.
  • Опростен и бърз монтаж.
  • Възможност за изграждане на под върху монтажните канали – монтажните канали могат да се изведат през изолационния слой.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram