Интересни идеи за усвояването на подпокривното пространство

Подпокривното пространство може да бъде любимо помещение на цялото семейство, тъй като дава широко поле за интериорна изява и създаване на уют. Всяко кътче под покрива може да ни служи практично, стига да има ясна концепция за неговата функция и най-вече да бъде направено с желание и любов. Ето няколко практични и интересни идеи за това как да усвоите мястото, така че да бъде здравословно и наситено с положителна емоция и домашен комфорт.

Мокро помещение под слънцето

Точно така, една елегантна баня съвсем естествено може да се настани право под покрива, така, че да бъде изпълнена с дневна светлина. Независимо от квадратурата, ако поставите мокрото си помещение там и добавите покривни прозорци, ще се получи чудесна баня с поглед към небето. Стени със светли тонове и отделени кътове за къпане и тоалетна са чудесна идея. По този начин сутрешните и вечерни ритуали, а и като цяло времето, което ще прекарвате там, ще бъде изключително приятно и удовлетворяващо. Разбира се, трябва да внимавате за добрата изолация на покрива, за да избегнете студа през зимата, влагата и жегата през лятото.

ВсекиДНЕВНА

Уютна всекидневна също чудесно ще приляга на вашата къща или мансарда. И не случайно. Отново светлината играе главна роля, като разбира се спрямо големината на помещението трябва да се прецени броя на покривните прозорци. Гарнирано с удобна мека мебел и интересни етажерки, пълни с книги и украшения, това ще бъде идеално място за гости или семейни събирания. Дори имаме опасения, че гостите няма да искат да си тръгват от вашия дом. Внимавайте за течовете от покрива, защото могат да съсипят стените и мебелите и внимателно избирайте керемидите. Обърнете внимание на всички допълнителни компоненти към тях  и всички необходими аксесоари, защото са от не по-малко значение за защитата на вашия дом от влагата, студа и прекомерната топлина.

За любителите гастрономи

За почитателите на вкусната храна, които често я приготвят в домашни условия, пространството под покрива е идеално решение за позициониране на кухнята. Отново са валидни всички съображения изредени и досега, като можем да добавим и факта, че ароматите от кухнята няма да се разпространяват в целия дом. За това се грижат отдушниците, които извеждат този въздух през покрива навън. Друго интересно и практично решение предлагат нишите и по-конкретно възможностите за вграждане на кухненски уреди. Скосените тавани могат да се превърнат в чудесно и красиво решение за разполагане на ароматни подправки, които ще допринасят още повече за уюта и ще създават усещане за едно перфектно домакинство.

Работите от вкъщи

В световен мащаб процентът на хората, които работят от вкъщи става все по-голям и тази тенденция се разпространява и у нас. На дневен ред обаче излиза въпросът предлага ли домът всички удобства, които имаме на разположение в офиса. За обитателите на мансарди отговорът е категорично – да. Идеално място за домашен кабинет може да се открие под покрива, не само заради дневната светлина, а и заради уединението и възможността за концентрация и ползотворна работа. Ако работите от вкъщи, няма нищо по-добро от това да оформите свой кът с бюро под прозореца и етажерки, така че всичко необходимо да ви бъде под ръка.

Обичате цветята

Както на нас, така и на цветята им е необходимо слънце, за да живеят здравословно и пълноценно. Ако харесвате цветята, поставете ги именно на мансардния етаж и оформете малка градина, където да релаксирате на чист въздух. Една добре облицована стая, гарантирано ще предпазва както тях, така и вас от лошия въздух на града и определено ще носи спокойствие и прохлада, особено през летните месеци.

Както и да изберете да оформите своето подпокривно пространство, решенията, които трябва да вземете, за да бъде то защитено, здравословно и енергийно ефективно винаги ще бъдат еднакви и касаят изолацията, покрива и разбира се, достъпът до дневна светлина. Избирайте мъдро, защото това са дълготрайни инвестиции, които ще работят за вас във времето. Най-важен е подборът на качествени материали, като топлоизолация от каменна и стъклена минерална вата, бетонови керемиди и разбира се – покривните прозорци с подходящо управление.