Модерна и светла работна среда в сграда на повече от 100 години.

Да погледнем на тавана с други очи

Тази сграда, на една от най-хубавите централни улици в София, определено прави впечатление със своето достолепие и чудесно поддържания си външен вид. Кооперацията е на повече от 100 години, от времена когато всяка постройка е била творение на изкуството, а нейната масивност е подсказвала социалния статус на собствениците. Този дух е съхранен дори и днес – червената фасада и богатите бели орнаменти подсказват много за вкуса и разбиранията на сегашните й собственици.

Когато човек пристъпи входа, той сякаш се пренася стотина години назад, но изкачвайки се по старинното стълбище до последното ниво, с изненада открива един съвременен офис с много светлина и комфорт. Тук традициите в строителството от нашето минало и удобствата на сегашните технологии се срещат и обогатяват взаимно, създавайки приятна и вдъхновяваща обстановка за труд.

Фирмата е проектантско студио. Преди няколко години нейните собственици са приели предизвикателството да създадат модерен офис по свой проект в сграда, с отличаващите се детайли за своето време. Основната цел е била да създадат съвременна работна среда, без да се нарушава обликът на сградата. Тогавашният дизайн на мансардата, макар и просторен заради високия таван, изглеждал схлупен и мрачен и не подсказвал потенциал да се превърне в модерен офис. Желанието да осъвременят помещението и отчитайки факта, че светлината е от изключителна важност за работата на всеки проектант, довело до решението да се вградят девет на брой покривни прозорци.

“Погледнахме на тавана с други очи, така както се прави в Европа. При нас тези помещения се смятат за най-неизползваемата част от постройката, мрачна и покрити с прахоляк. В много други държави това далеч не е така – хората се стремят към най-горните нива, към светлината, простора и удобствата на интериорните решения за мансарда” – споделя собственикът на фирмата и помещението.

По време на разработването на проекта е имало и моменти на колебания, като една от дилемите била дали да се направи помещението на две нива, тъй като височината позволява такова решение. Но тази опция била отхвърлена и сега никой не съжалява за това – всички могат да се радват на естествената светлина, която идва от прозорците и простора, който създава високия таван.

Мансардата е реализирана без преградни стени и представлява едно отворено общо пространство. Покривните прозорци са с бяла дограма и поради това се вписват чудесно в модерната визия на офиса и цветовете на сградата. Четири от тях са разположени в основното пространство и два по два образуват огледална симетрия. Други четири са разположени в краищата на офиса, като осветяват работните места, разположени там. Деветият прозорец е монтиран в купол. Всеки би помислил, че там свети лампа, но изненадата е голяма, когато се разбере, че всъщност източника на светлина е прозорец. Цялата композиция създава неповторима атмосфера.

Собственикът е много благодарен на VELUX, тъй като е получил ценни експертни съвети от тях при избора на покривни прозорци. Подбраният модел не само пасва на интериорното решение, но и допринася за енергийната ефективност на офиса. Поставянето е извършено от обучен екип, които е подходил професионално и изпълнил прецизно всички необходими стъпки за това. В резултат, членовете на проектантската фирма вече няколко години се радват на изобилие от естествена светлина и здравословна работна атмосфера, без да имат някакви грижи с монтажа или поддръжката на прозорците.

Хората, които работят в офиса са изключително доволни от творческата обстановка, която изобилието на естествена светлина създава на работното им място през целия ден. Въпреки, че прекарват в офиса дълги часове, тези благоприятни условия поддържат настроението им добро и въздействат положително на тяхната продуктивност.

.

ИЗОЛАЦИЯ

0800 15 551 | 02 489 90 53

ПРОЗОРЦИ

02 955 99 30 | 0885 00 20 32

ПОКРИВИ

0700 119 20