Полезни съвети за домашните майстори прeди ремонта на мансардата

В днешното динамично ежедневие сме свикнали повечето задачи да се изпълняват бързо. А търпението е качество, което все повече ни липсва. Особено когато говорим за преустройството на дома. В последните години много семейства решават да разширят жилищната си площ с усвояване на подпокривното пространство. Ремонтът обаче често пъти е съпътстван с много напрежение, трудности при избора на монтажисти или строителна фирма и най-вече – продължителни ремонтни дейности. 

Често в нашите статии пишем именно по темата за ремонт на мансардата. Споделяме ви полезни и практични съвети как да се справите с усвояването на подпокривното пространство от А до Я. Съдействаме ви с предизвикателството да осигурите уютно и здравословно място под покрива чрез безплатна консултация и препоръки от водещи производители в строителството.

полезни съвети за ремонт

Отделете достатъчно време, за да изготвите план 

Много специалисти твърдят, че ремонтите рядко се движат по предварително начертания план и донякъде сме склонни да се съгласим с това твърдение. Понякога се появяват непредвидени разходи, затова ви съветваме да заделете сума, която да покрива подобни изненади, за които дори не сте се досетили при стартиране на ремонта. 

Друг проблем, свързан с разпределянето на бюджета, са необмислените и спонтанни покупки. Най-често това са покупки на мебели и вещи, чиито размери не съответстват на наличното пространство в помещенията. Внимавайте и при избора на цветове за интериора. Колкото и да ви харесва дадена тенденция в дизайна, обмислете добре дали да я приложите, за да не се налага да пребоядисвате стените или да закупувате по-функционални мебели след една година. 

Инвестирайте в покупката на качествени материали, дори да бъдат малко по-скъпи. Не правете компромиси, защото така разходите за ремонт могат да се увеличават, дори многократно. Мислете в дългосрочен план и заменете старите тръби, електрическото табло или некачествената дограма на прозорците.

полезни съвети за ремонт

Намерете най-доброто решение за вашия покрив

Покривът е един от най-важните елементи на всяка сграда. От голямо значение е да бъдат избрани висококачествени материали за покривното покритие, които да дават сигурност и защита от непредсказуемите капризи на времето. Често изграждането на покрива се асоциира единствено с реденето на керемиди. В действителност, има някои много важни особености, които трябва да се вземат под внимание, когато се ремонтира покривът. На първо място, разбира се, е изборът на керемиди. Много домашни майстори изпитват колебания какъв вид и модел да изберат. Ние ви препоръчваме бетонови керемиди Bramac, защото в сравнение с други покривни материали, тяхната здравина се увеличава със всяка изминала година. Бетоновите керемиди са с висока плътност и са устойчиви на студ и проливни дъждове. И нещо много важно за всички естети – керемидите са с красив дизайн и с идеална форма, за да паснат перфектно една към друга. 

 

Вижте защо бетоновите керемиди са най-здрави и устойчиви: 

След избора на керемиди следва основният процес по изграждане на покривно покритие – тяхното редене и фиксиране. Като за начало е необходимо създаването на устойчива дървена конструкция. Преди да се подредят керемидите, е важно да се определи прав ъгъл от стрехата към билото и спрямо правия ъгъл да се разчертае покривът. Това спомага за много по-лесното редене на керемидите и добрата визия на вече наредения покрив. 

 

Научете повече за правилното редене и фиксиране на керемидите във видеото:

Топлоизолирайте подпокривното пространство 

Както знаете, покривната конструкция е изложена в най-голяма степен на атмосферни влияния като дъжд, сняг, слънце и вятър. За да се създаде комфортен вътрешен климат и здравословна среда под покрива, е необходимо да се постави качествена изолация. Тя защитава подпокривното пространство през зимата, без да позволява топлият въздух да излиза през покрива, и поддържа приятна прохладна температура през лятото. Изолационният материал, който изберете, трябва да осигурява всички тези предимства, но също и да бъде пожароустойчив и да възпрепятства разпространението на шума. Продуктът, който притежава всички тези изключителни свойства, е минералната вата на Knauf Insulation. Тя е устойчива на големи температурни амплитуди, химикали и микроорганизми, което я превръща в дълготрайно и качествено решение за осигуряване на комфортна среда в мансардата. 

 

Научете всичко най-важно за подпокривната изолация с минерална вата. 

Знаете ли, че през зимата студеният вятър и въздух проникват в незащитената минерална вата и намаляват нейната изолационна мощ. Затова е необходимо да се постави мембрана от външната и вътрешната страна на изолацията. 

 

Научете още защо минералната вата не може без подпокривни мембрани във видеото:

Изберете най-подходящите прозорци за всяко помещение

Създаването на жилищно пространство на тавана е голямо предизвикателство, защото скосеният таван често не позволява навлизане на достатъчно количество светлина в помещенията. Затова и покривните прозорци са неизменна част от интериора на таванските помещения. Те напълно преобразяват пространствата, като внасят жизненоважна светлина и чист въздух в стаите под покрива. Освен това прозорците осигуряват здравословен и естествен микроклимат, благодарение на вградената вентилация за свеж въздух дори при затворен прозорец. Преди да пристъпите към избора на покривен прозорец, е важно да вземете предвид няколко фактора, като типа помещение, където ще се поставят покривните прозорци, и какъв ще бъде материалът, от който те ще бъдат изработени. 

 

Отговорите на тези въпроси ще намерите във видеото:

С наближаването на топлите пролетни дни постепенно се завръщат и досадните насекоми, които ни пречат да се наслаждаваме на хубавото време навън.  Затова ви препоръчваме след поставяне на покривните прозорци да помислите и за монтиране на комарници. Комарниците VELUX са изработени от здрава, прозрачна мрежа, която напълно защитава от неканените гости. Елегантният бял дизайн и тънката конструкция на рамката прави комарника почти невидим, когато не се използва. А монтирането се случва лесно и удобно у дома. 

 

Вижте как сами да поставите комарници на покривните прозорци в няколко стъпки:

Надяваме се нашите практични съвети да ви помогнат в реализирането на вашата уютна и здравословна мансарда. Не забравяйте да посещавате страницата с видео съдържание на сайта moiatamansarda.bg за още полезни и вдъхновяващи предложения.