Полезни съвети при избор на подходящо обзавеждане на мансарда и малки тавански помещения

Спечелете повече време за ремонт и преустройство с нашите вдъхновяващи идеи и полезни съвети за обзавеждане на мансарда. Можете да получите безплатна консултация от водещи специалисти по всяко време. Всеки от нас е чувал репликата „Вече няма място вкъщи от непотребни вещи“. Факт е, че понякога купуваме вещи, които не ни влизат в употреба или получаваме безсмислени подаръци като огромни свещници, пъзели от 1000 части или стенни часовници. Никак не е приятно да изхвърляме ненужните предмети, но понякога ограниченото пространство в жилището го налага.

Собствениците на тавански помещения често ги превръщат в склад за непотребни вещи, вместо да разгърнат потенциала на тези чудесни и нестандартни пространства. Има и по-добър начин! И не, това не включва магия, а просто креативно обзавеждане на мансардното помещение и използване на практични мебели.

 

Пълна трансформация на интериора

Обзавеждането на тесни помещения е истинско предизвикателство, защото изисква съчетание на подходящи по големина, размери и предназначение мебели. Ключът към създаване на уют и комфорт в малките помещения е изборът на мебели, които имат възможност да се трансформират. Превръщането на дивана в удобна спалня или използването на легла, които се прибират към стената, са изключително подходящи.

Предимствата са оптимизация на жилищното пространство, създаване на работна зона през деня или уютен ъгъл за отдих, както и визуално разширяване на свободното пространство в помещението.  Двойното легло не просто изчезва в декора, но се трансформира с минимални усилия. Ако все пак сте решени да закупите стандартна спалня за мансардата, разположете я под скосения таван. Така ще освободите място за допълнителни мебели.

 

Избор на компактни и кокетни мебели

Често най-незабележимите мебели могат да се превърнат в истинско бижу за вашия дом. В зависимост от предназначението на помещението, има няколко типа мебели, които може да използвате. Ако обзавеждате кухня в мансардата, изберете барплот и високи столове, които  лесно да придвижвате от едно помещение в друго или да поставяте под масата, за да освободите пространство в стаята. Помислете и за мивката в кухнята. Колкото по-дълга е, толкова по-удобна би била за използване от няколко души едновременно.

За всекидневната е подходящо да приложите трик, с който визуално да разширите пространството. Ако мансардното помещение е прекалено малко, най-добре е да заложите на голям и цветен килим. Същото може да приложите и завесите, окачени на прозорците, за да придават освен елегатност – височина на малката стая. За спалнята в мансардата използвайте завеса, с която да отделите леглото от бюрото или гардероба, или ги разделете с етажерки, на които да поставите използвани от вас вещи.

Добра идея е поставянето на голямо и дълго бюро под скосения таван, за да използвате ефективно намаленото пространство. В банята е нужно голямо количество светлина. Малко помещение с покривни прозорци и голямо огледало ще засили визуалното възприятие за пространство.

обзавеждане на мансарда - Моята Мансарда

Подбор на многофункционални мебели

Разчупените тавански помещения предполагат нестандартно обзавеждане, особено когато трябва да се съобразим с размерите на стаята. Ъглов кът с малка кръгла маса и няколко сгъваеми стола е чудесно място за настаняване на гости, но лесно може да се превърне и в домашен офис.

 
обзавеждане на мансарда - Моята Мансарда

 

Изборът на красиви и цветни калъфи за столове ще придаде стил и елегантност на вашето помещение и едновременно ще ви предразположи към уютна атмосфера у дома. Когато не разполагате с достатъчно свободно пространство, използвайте наличното по предназначение. Тапицираната табуретка може да се премести в другата стая и да служи за масичка, върху която да се поставят книги или списания.

Шкафове под леглото, високи етажерки с много рафтове, органайзер за дрехи и обувки, който да поставите в гардероба, са необходими за малките помещения. Всеки от нас има вещи, които обича, но не използва всеки ден.  В такъв случай, може да проявим креативност като ги поставим в цветни кутии или кошнички и ги закачим на стената. Така едновременно декорираме стаята и освобождаваме излишните предмети.

 

Усещане за комфорт у дома

За помещения с нисък таван е подходящо да закупите по-минималистични и ниски мебели.  Декорирайте стаите с цветя или изберете малки саксийки върху масата или бюрото. Меките възглавнични, поставени в близост една до друга, създава усещането за удобство и интимност. Относно цветовете съществуват много митове кой нюанс точно да изберете, за да разширите визуално наличното пространство. Снежно бялото отразява светлината и оптически раздалечава стените. Розовото придава топлина на малката стая и комфортът превъзмогва тясното пространство.

Никой цвят обаче не успокоява повече от зеленото, което символизира природата и нейното необятното пространство, и внушава усещане за спокойствие и сигурност. Цветът на мансардното помещение основно е определящ за общото настроение и усещане. С каквото и пространство да разполагате, ако изберете красиви и пъстри мебели и нежни цветове за стените, ще създадете невероятно усещане за пълен релакс, комфорт и удобство у дома.

 
обзавеждане на мансарда - Моята Мансарда

Не позволявайте на стеснените  пространства да ви отдалечават от мечтата за идеално обзавеждане. Използването на правилните детайли и интериорни съвети, ще увеличи визуалното възприятие за пространство, без да  се жертва стила и елегантността на помещението. Затова фокусирайте внимание си върху нашите съвети за обзавеждане на мансарда и започнете да творите.

Проектът Моята мансарда е създаден, за да ви помага да преминете с удоволствие през процеса на преобразуването или изграждането на вашия мансарден дом или офис.

Много от таванските помещения са изоставени или пренебрегвани и вие невинаги си давате сметка, че могат да се превърнат в светли, просторни и здравословни места за живеене. Без значение дали обмисляте реконструкция или планирате изграждане на подпокривно пространство, Моята мансарда ще ви предложи вдъхновяващи идеи, експертни съвети и правилни решения в съответствие с най-модерните тенденции и технологии в строителството и интериора.

Вижте част от нашите вдъхновяващи проекти с много снимки и видеа тук. 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram