Как да вдъхнем живот на мансардата със силата на светлината?

„Всеки лъч на светлината е музика. Когато изгрява слънцето, из пространството се носи неземна музика.“

Осветлението е важна част от интериорния дизайн на всяко жилище, защото оказва влияние върху здравословната среда. То създава усещане за комфорт и подчертава стила на дома. Правилният избор на осветитление за дома обединява решения за естествено осветление, в комбинация с осветителни тела и зависи от формата и разположението на помещенията. Затова преди да пристъпите към покупка и монтаж, помислете за детайлите и за количеството светлина, което ще ви бъде необходимо във всяка стая. За да постигнете хармония у дома и да подсилите усещането за пространство и приветливост, направете информиран избор с нашите съвети за осветление. Истински късметлии са собствениците на мансарди, защото разполагат с повече възможности да се радват на повече естествена светлина от покривни прозорци.

 

Осветление според функционалността на помещението

Важно е кухнята и холът в мансардата да бъдат достатъчно добре осветени, защото в тях прекарвате най-голяма част от времето у дома, приготвяйки ястия за семейството или в компанията на приятно четиво. Помислете за екстравагантен полилеи над кухненската маса, този акцент със сигурност ще добави атмосфера в трапезарията.

осветление - Моята Мансарда

В детската стая може да заложите на осветление, което да има възможност да се регулира. Много малчугани отказват да заспиват на тъмно, тъй като се страхуват от нощните шумове. За домашния офис подходящо осветление е висящата от тавана лампа, която да използвате, когато преглеждате документи през тъмната част от денонощието.

Поканете естествената светлина у дома

Естествената дневна светлина съживява вътрешните пространства в дома ви така, както изкуственото осветление не може. А замисляли ли сте се колко трябва да бъде осветеността в помещенията, за се чувствате пълноценни? Добре осветена стая трябва да има поне 500 лукса (мерна единица за осветеност), а при 1000 вашият дом е наистина здравословна среда за живот.

Естествената светлина оказва сериозно влияние върху действието на всички физиологични процеси в организма на човек. По-добре осветените помещения, правят хората по-позитивни и усмихнати (Espiritu et al., 1994) и  увеличават способността на децата за учене (Heschong Group, 2002). Неправилното и недостатъчно осветление влошава зрението, значително намалява производителността на труда и понижава енергията.

Несъмнено едно от най-добрите начини за осигуряването на повече светлина и чист въздух са покривните прозорци. За създаването на една по-добра среда на живот в мансардата от огромно значение са и екологичността на керемидите и вентилирането на покрива. Комплексното решение с интелигентна покривна система и система за топлоизолация гарантирано създават  комфорт с минимален разход на електроенергия.

Модерно или добре забравено старо?

Комбинацията между елементи от различни епохи винаги придава загадъчност и чар на жилището. Висящите лампи в индустриален стил са използвани първоначално във фабриките и складовите помещение заради директния лъч светлина, който е бил необходим за ефективността на изпълнение на задачите.

осветление - Моята Мансарда

Днес, вдъхновени от миналото, интериорните дизайнери препоръчват висящите лампи в кухненското мансардно помещение или в банята на таванския етаж. Те придават интересен акцент в дизайна, когато са поставени над кухненската маса или мивката. Ако разполагате с такова осветително тяло у дома, може да промените цвета в зависимост от фона на стаята, за да постигнете ретро ефект. Преди да пристъпите към монтаж, уверете се, че покривът на вашия дом е здрав и устойчив на различни атмосферни влияние, за да не бъдете неприятно изненадани в разгара на зимата.

 Осветително тяло според височината на тавана

Подходящ избор за осветително тяло в помещенията със скосен таван са класическите или влагоустойчиви аплици. Те създават много нежна и мека светлина, а дизайнът тях е позволява акцентиране върху красивите форми и сенки по стените. Често се използват в спалнята, тъй като създават отпускаща и романтична атмосфера. Избягвайте висящите осветителни тела и полилеите, ако жилището ви е със скатен покрив. Придържайте се към правилото, че размерът на светлината трябва да е пропорционален на обема на пространството. В противен случай отделни участъци от стаята ще останат в тъмнина. Може да поставите лампион точно под скосения таван, за да изпълните наличното пространство със светлина.

осветление - Моята Мансарда

За да пренесете естествената светлина директно в своя дом, може да използвате светлинен тунел за скатен покрив. Той се монтира между покрива и тавана, така че светлината безпроблемно да достигне до коридора, банята, кухнята, спалнята или всяко друго помещение. Светлинните тунели са изключително икономични и намаляват разходите за електроенергия през цялата година. Интересният дизайн и кръглата форма отлично се вписват във всеки интериор.

осветление - Моята Мансарда

В зависимост от функционалната цел на помещението изберете лампа с интензивна светлина или с възможност за регулирането на светлинния поток. За дневната, спалнята и банята е по-добре да се използват малки лампи с LED светлина. Инсталирайте ги по двойки в различните части на стаята. За помещения с висок таван е добре да подберете висящо осветително тяло като полилеи или пендел. Стремете се осветителните тела да бъдат съразмерни на обема на стаята или предметите, които да попаднат под фокуса на осветлението.

осветление - Моята Мансарда

Осветителни тела в зависимост от интериора

За да определите правилно мощността и броя на осветителните тела, първо трябва да се съобразите с цялостния дизайн на жилището. По-светлите цветове отразяват светлината, докато тъмните и матови стени я поглъщат. Възползвайте от избора на осветителни тела с различни форми и функции в зависимост от стила на обзавеждане и цветовата гама.

Знаете ли, че топлите цветове отразяват около 85% от светлината? Ако при интериорния дизайн на вашия дом сте заложили на светлата гама, ще съкратите периода на използване на изкуствено осветление и ще намалите неговата интензивност. Светлите цветове на стените и мебелите в жилището създават значителни икономии на енергия за климатизиране и осветление. Основен недостатък на тези интериорни цветове са преките слънчеви лъчи, които лесно навлизат в помещенията през лятото и значително повишават температурите през горещите месеци. В такива случаи се нуждаете от добра изолация, която е устойчива на температурни промени. Тя благоприятства за приятната обстановка и комфорт на обитаване на мансардата.

Помещенията с тъмните мебели и тапети пък изискват засилено естествено и изкуствено осветление. За да се чувствате комфортно и уютно през нощта, използвайте вградени осветителни тела, които не са натрапчиви за очите. Ако стаята е много голяма, възползвайте се от допълнително осветление като декоративни лампи, лампион или лунички. Може да използвате дори завеса от малки лампички за стена, която ще внесе характер и уникална визия на вашия дом.

Ако ви представи реконструкция на дома или планирате изграждане на подпокривно пространство, ще имате нужда от полезни съвети и щипка вдъхновение. Оставяме ви да помислите къде е подходящо да позиционирате осветителните тела в мансардата, а ако имате нужда от практични и креативни идеи, ще ги откриете тук.

ИЗОЛАЦИЯ

изолация Кнауф - Моята Мансарда

0800 15 551 | 02 489 90 53

изолация Кнауф - Моята Мансарда

ПРОЗОРЦИ

прозорци Велукс  - Моята Мансарда

02 955 99 30 | 0885 00 20 32

прозорци Велукс  - Моята Мансарда

ПОКРИВИ

покриви Брамак  - Моята Мансарда

0700 119 20

покриви Брамак  - Моята Мансарда