Постигането на енергийно ефективен дом е по-лесно, отколкото си мислите

И ние ще ви покажем как!

Сградите генерират 35% от въглеродните емисии в Европейския съюз, затова за нас е изключително важно да обърнем внимание на своите домове.  Можете да постигнете комфортен вътрешен климат, като използвате по-малко електроенергия. Достатъчно е да подобрите енергийната ефективност на жилището си и ще помогнете потреблението от въглеродно интензивни електроцентрали да бъде намалено. Това ще доведе до по-ниски битови сметки, по-голям комфорт, несъмнено по-добро качество на въздуха и приближаване обратно към природата. И това е бъдещето! Още ли сте с нас? Бихме искали да ви споделим няколко съвета как можете да станете част от тази промяна. 

енергийно ефективен дом

Нека бъде светлина! Но каква по-точно? Верният отговор е LED светлина, тъй като при нея се консумира 70-80% по-малко електроенергия, в сравнение със стандартните електрически крушки. Ако използвате климатик, честото почистване или смяна на филтрите също е добра идея, защото системите с чисти филтри могат да бъдат по-ефективни и с по-малко електропотребление. Уплътненията у дома също са важни – могат да спестят до 10% при отопление и охлаждане на жилището, защото без херметическо уплътнение се губи много енергия. Един добър начин да проверите за течение у дома е като подържите запалена ароматна пръчица или свещ около рамките на прозорците и вратите. 

И тъй като вече сме се запътили към прозорците, нека проверим и най-високото място у дома – тавана. Подпокривното пространство обикновено е последното, за което бихме се замислили, но от енергийно ефективна гледна точка то играе огромна роля. 

енергийно ефективен дом

В някои домове покривните прозорци все още се свързват с прекомерна топлина през летните месеци и студени течения през зимата. За онези от вас, които се сблъскват с тези проблеми, имаме ефективно решение – съвременните покривни прозорци с изключително ниски U-стойности (коефициент на топлопроводимост през компонентите) комбинират отлични изолационни качества със значителни подобрения във връзка със слънчевото нагряване през прозореца. Тъй като топлото време навън позволява планиране на ремонтни дейности у дома, замяната на старите прозорци с нови и модерни покривни прозорци е една страхотна идея. Това означава не само по-добра защита от топлина и подпомагане на вентилацията, но също така намаляване на разходите, заради по-рядкото използване на климатик.  И да не споменаваме емисиите, които можете да спестите с монтирането на нови прозорци. 

можете да намалите топлинните загуби и навлизащия горещ въздух с повече от 60%”

Знаете ли, че избирайки прозорец VELUX Стандарт Плюс, който да замени по-стар покривен прозорец, можете да намалите топлинните загуби и навлизащия горещ въздух с повече от 60%? Повишете енергийната ефективност на едно съвсем друго ниво! 

енергийно ефективен дом

Някога чудили ли сте се как да намалите топлинните загуби, въглеродния отпечатък и сметките за битови услуги едновременно? Енергийно ефективният стъклопакет може да бъде отговорът. Двойните и тройните стъклопакети на покривните прозорци могат да осигурят по-висока енергийна ефективност и да намалят въглеродния отпечатък.  

енергийно ефективен дом

Идеите ни все още не са се изчерпали. Покривните аксесоари – като щори и сенници – биха могли допълнително да повишат енергийната ефективност през лятото и зимата. Например, външните ролетни щори VELUX подобряват изолационния ефект, което намалява консумацията на енергия за отопление и охлаждане. 

Намалете сметките за домакинството и помогнете на нашата планета, като направите дома си енергийно ефективен. 

Ако се интересувате как можете да постигнете здравословна среда у дома, вижте и новото издание VELUX Барометър на здравословния дом.

ИЗОЛАЦИЯ
0800 15 551 | 02 489 90 53
ПРОЗОРЦИ
02 955 99 30 | 0885 00 20 32
ПОКРИВИ
0700 119 20
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram