8 често използвани предмета в мансардата, които трябва да сменяте всяка година

Отделяме време за почистване и освежаване на мансардата и поддържане на здравословен микроклимат в жилището, но често пропускаме някои малки детайли, които оказват съществено влияние върху нашето здраве и качество на живот. Кърпи, гъби, чехли и много други предмети от ежедневието. Обикновено не се замисляме, че периодично трябва да заменяме всички тези предмети в мансардата, които използваме в ежедневието на домакинството. Не бива да забравяме, че предметите също имат срок на годност и не могат да се използват до безкрайност. В следващите редове ви дадем полезни съвети за вещите, които задължително трябва да сменяте всяка година.

1.  Нови хавлиените кърпи минимум през 2 години

Всички знаете колко е важно правилното пране и съхраняване на хавлиените кърпи. Необходимо е да се използват подходящи перилен препарат и омекотител, тъй като е възможно продуктите да съдържат вещества, които нарушават тъканите и пречат на влакната да абсорбират водата. След пране е важно хавлиените кърпи да изсъхнат добре и да не се прибират вкъщи влажни. Ако разполагате със сушилня, използвайте я винаги, когато изпирате хавлиените кърпи и халати. Внимавайте, когато настройвате температурата за пране, тъй като при високи градуси има опасност кърпите да загубят своята мекота и да започнат да дразнят кожата.

предмети в мансардата - Моята Мансарда

Дори да спазвате правилата за правилна употреба на хавлиените кърпи е препоръчително да ги сменяте всяка година или дори по-често в зависимост от това колко често ги използвате.

2. Пантофите за вкъщи също събират прах и микроби

Домашните пантофи са едни от предметите в мансардата, които се нуждаят от честа смяна. Когато използвате едни и същи домашни чехли дълго време, трябва да ги перете сравнително често, за да ограничите разпространението на мръсотия и гъбички.

 
предмети в мансардата - Моята Мансарда
 

Най-важното правило, към което трябва да се придържате е, че пантофите, чехлите и обувките, които обувате у дома, да се използват само в рамките на жилището. Това не включва общото стълбището или мансардата на съседите. Въпреки това колкото и да пазите домашните пантофи и чехли, те събират голямо количество микроби. По тази причина е необходимо да ги перете и изсушавате добре на всеки 3 месеца и да купувате нови всяка година.

3. Възглавниците и калъфките за възглавници не са вечни

Много се говори по темата колко често трябва да се сменя матрака на леглото, но какво може да се каже за възглавниците? Оказва се, повечето хора са загрижени за собствения си комфорт докато спят и не се замислят кога трябва да се  разделят с възглавницата си.

предмети в мансардата - Моята Мансарда

Особено, ако те са меки и комфортни, може да се използват дори в продължение на години. Истината е, че дори възглавницата да е с чиста калъфка, през тъканите преминават микроби, които полепват по лицето и косата и дори могат да причинят кожни раздразнения. Препоръчва се възглавниците да се заменят с нови на всеки 2 години поради опасност от натрупване на акари, а калъфките за въглавници е редно да се сменят всяка година. Това правило важи и за комплекта чаршафи и всички покривала за легла и спални.

 

А знаете ли защо е по-добре спалнята да е на висок етаж?

 

4. Нови домакински аксесоари за почистване – памучни кърпи, прахочистачка, мопове за под

Всеки месец купувате нови гъби и кухненски кърпи, но колко често е препоръчително да сменяте кърпата за прах, парцала за под и други хигиенни предмети. Колкото и да не ви се вярва, кухнята е едно от помещенията в жилището, където се разпространяват най-много бактерии. Върху парцала за под и парцала за почистване на под се натрупват упорити замърсявания, които трудно могат да бъдат отстранени дори с гореща вода. Независимо, че редовно дезинфекцирате всяко от тези почистващи материали, тяхната повърхност се изтърква и не могат да се ползват повече от една година. Ако се чудите защо – отговорът е, че са гнездо на живи микроорганизми.

 

5. Ако подправките са загубили своя вкус, изхвърлете ги

Подправяте ястието, добавяте още и още подправки и вкусът не се променя. Изводът е, че това вече не са подправки, а просто прах с изтекъл срок на годност. Обичайно след около година повечето подправки губят аромата и качествата си. Най-добре е периодично да се изхвърлят остарелите подправки или да купуват нови, единствено когато се нуждаете от тях.

 
предмети в мансардата - Моята Мансарда

Промяната в цвета и аромата е първият сигнал, че е време да ги премахнете от кухнята. Всички сме съгласни, че е страхотно, когато в кухнята има разнообразие от подправки, а за да запазите вкусовите им качества за по-дълго, опитайте да ги съхранявате в стъклени бурканчета, които се затварят херметически. Това ще ви предпази и от нежелани вредители като молците.

6. Погледнете в кухненския шкаф – имате ли брашно?

Вероятно си мислите, че щом продуктът е на прах, няма начин да се развали. Е, дори брашното има срок на годност. В зависимост от типа брашно, продуктът може да се консумира между 6 и 12 месеца. При безглутеновото брашно трябва изрично да се спазва срокът на годност на опаковката в противен случай рискувате да навредите на здравето си. Има някои малки хитринки, с които да удължите използването на брашното, ако сте закупили повече пакети и не желаете да ги изхвърляте. Оставете пакетите в хладилника или на хладно място, за да не се притеснявате, когато дойде време за готвене. Все пак, ако сте от домакините, които имат забравен пакет с брашно в кухнята, вече е време да го замените с нов.

 
предмети в мансардата - Моята Мансарда

7. Сменяйте гъбите и изтривалките за баня с нови през няколко месеца

Ако използвате изтривалка или гъба за баня, не забравяйте да я изплакнете добре след всяка употреба. Около 6 месеца е оптималното време, в което бихте могли да ги използвате иначе рискувате да се развият микроорганизми. След всяко къпане обикновено гъбата остава вътре в банята, където има висока влажност, а това е отлична среда за разпространение на бактерии, гъбички и плесен. Можете да пуснете хигиенните принадлежности в пералнята, за да сте сигурни, че са напълно чисти или да ги оставите в гореща вода за няколко минути, за да удължите периода за използване.

8. Време ли е за нова завесата за баня?

Завесата за баня е основен акцент в интериора, който може да донесе модерен и стилен вид на помещението. Чистата и подредена баня е важна от гледна точка на безопасността и здравето на обитателите на дома.

 
предмети в мансардата - Моята Мансарда

Без значение каква завеса сте избрали, при поява на петна от мухъл е необходимо веднага да я замените с нова. Сигурно сте забелязали, че най-често по долната част на завесата се образува мръсотия и плесен. Колкото и да почиствате или дори да скъсите завесата, след известно време отново ще имате същите проблеми и ще се наложи да я смените. Правете тази малка инвестиция поне веднъж в годината, за да поддържате банята в добро състояние и помещението да бъде естетически красиво.

Прочетете още 11 съвета за изграждане на баня на тавана.

предмети в мансардата - Моята Мансарда

Дори изброените вещи да не се развалят както хранителните продукти, те също имат препоръчителен срок на годност. Обитателите на мансарди е важно да спазват тези съвети, за да се грижат за чистотата и здравето у дома. Разбира се, всеки който полага усилия за хигиената в своето жилище, също трябва да се придържа към тези неписани правила.

ИЗОЛАЦИЯ
изолация Кнауф - Моята Мансарда
0800 15 551 | 02 489 90 53
изолация Кнауф - Моята Мансарда
ПРОЗОРЦИ
прозорци Велукс  - Моята Мансарда
02 955 99 30 | 0885 00 20 32
прозорци Велукс  - Моята Мансарда
ПОКРИВИ
покриви Брамак  - Моята Мансарда
0700 119 20
покриви Брамак  - Моята Мансарда
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram