5 важни съвета за ремонт на мансардата

Както цялостното изграждане, така и частичният ремонт на подпокривно пространство са сериозни и дълготрайни инвестиции, които изискват консултация с експерти в сферата на архитектурата и строителството и внимателно планиране на всяка стъпка по пътя към мечтания дом. Практичният интериорен дизайн не е достатъчен, за да постигнете домашен уют и хармония вкъщи. Има редици други важни фактори, свързани с качеството на материалите, които влияят върху вашето здраве и качество на живот, когато сте у дома. За да сте сигурни и спокойни, когато реализирате проект за ремонт на мансардата, прочетете нашите 5 съвета за реконструкция на мансардата.

1. Планирайте пространството

 

Щом като вече сте взели решение за преустройство, помислите дали сте използвали максимално функционално обема и площта на помещенията. Сега е идеалният момент да усвоите по-добре пространствата и да получите повече комфорт. Например, възможно ли е да добавите полуетаж? Възможно ли е да поставите покривни прозорци и да се радвате на повече светлина в помещенията? Добре топлоизолирани ли са стените и покрива? Ако не – каква дебелина на топлоизолационния слой можете да поставите и като част от какво конструктивно решение, така че да се покрият изискванията по Наредба № 7 за енергийна ефективност на сградите и да се постигнат добри „светли“ разстояния между стените в помещенията. Ако с ремонт на мансардата планирате размяна на предназначението на стаите, това може да изисква преглед на ВИК или електро инсталациите, както и други конструктивни промени, които задължително трябва да обсъдите с вашия майстор или архитект.

ремонт на мансардата - Моята Мансарда

2. Подменете стария покрив на мансардата

Покривът определено е първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, за да предпазите подпокривното пространство от влага и последващо влошаване на помещенията, в следствие на атмосферните условия и техните влияния. Преди да започнете подмяната на покрива, първо трябва да изберете качествени керемиди. Тук е необходимо да се съобразите и с фасадата на жилището и да опитате да съчетаете цветовете, за да гарантирате индивидуалния облик на вашия дом.

След това обърнете внимание на отводнителната система, улуците и водосточните тръби на покрива. Помислете и за различни покривни принадлежности, които може да монтирате за допълнителна защита. През зимата поставянето на снегозадържаща решетка върху керемидите ще предпази улуците от тежестта на свличащия се от скатовете на покрива сняг и ще гарантира безопасността на преминаващите хора около жилището. Поставянето на подпокривно фолио също се препоръчва от строителни експерти, защото дава възможност на покрива да диша, като пропуска навън влагата от дървения материал и водните пари от домакинството. Фолиото поддържа покрива сух и по този начин удължава неговия живот.

ремонт на мансардата - Моята Мансарда

Всяко семейство мечтае за ниски сметки за електроенергия целогодишно. Знаете ли, че в едно домакинство средната консумация на топла вода на човек е около 50 литра? Монтирането на соларна система е ефективно решение, което ще намали месечните ви разходи. Тя е екологична, ефикасна и гарантира целодневно подгряване на вода и подпомага отоплението на жилището.

Ако вече имате въпрос, свързан с покриви или соларни системи, питайте специалистите от Моята мансарда и направете информиран избор.

 

3. Поставете подходяща изолация

Знаете ли, че благодарение на качествената и правилно монтирана изолация, бихте могли да намалите разходите за отопление през студените месеци и охлаждане през летните с близо 40%. Инвестицията в изолация, ще  ви позволи да се радвате на комфорт през всеки сезон, без  да се притеснявате за температурата и сметките.

ремонт на мансардата - Моята Мансарда

Изборът на подходяща изолация основно зависи от покрива на жилището. Специалисти препоръчват минералната вата (стъклена и каменна) заради нейните отлични топлоизолационни качества и възможността да осигурите здравословен вътрешен климат. Каменната минерална вата се произвежда чрез разтопяване при висока температура на вулканични скали – доломит, диабаз и базалт. Стъклената минерална вата се получaва чрез разтопяването на пясък и стъклен рециклат. Както каменната, така и стъклената минерални вати са рециклируеми материали. И двата продукта гарантират:

  • Паропропускливост – за да „дишат“ помещенията, т.е. влагата в помещенията да може да излиза безпрепятствено извън сградата.
  • Противопожарна защита – предпазват от пожар, а ако все пак той възникне, предотвратява разпространението му, защото са негорими (Клас по реакция на огън А1).
  • Дълговечност – материалите съществуват, докато съществува и самата сградата.
  • Устойчивост на големи температурни амплитуди.
  • Минералната вата е химически неутрална, устойчива на насекоми и гризачи.

В допълнение към всичко по-горе, влакнестата структура и на каменната и на стъклената вата отлично поглъща шума и гарантира тишина и спокойствие на собствениците на мансарди. А минералната вата с Ecose Technology значително подобрява качеството на въздуха в помещенията под покрива.

Открийте повече информация за всичко, което искате да знаете за изолацията на подпокривното пространство.

4. Използвайте максимално дневната светлина

 

Жителите на мансарди са истински късметлии, защото могат да поставят прозорци дори на покрива. Монтажът им позволява навлизането на повече естествена светлина и свеж въздух и прави дома ви по-здравословен и приветлив. Покривните прозорци гарантират намаляване на количеството прах, влага и вредни вещества.

 Моята Мансарда

Затова помислете колко покривни прозореца искате да вградите, както и за техния размер и разположение. Може да се наложи да проверите ребрата и гредите – дали разстоянието между ребрата е достатъчно, или е необходимо да се срежат и укрепят с напречни греди. Не по-малко важен е и моментът с определяне на наклона на вашия покрив. Ключът към идеалната гледка е да получите точната дължина на прозореца спрямо наклона на вашия покрив. Долният ръб на прозореца трябва да е разположен на 90 – 110 см. от нивото на пода, а горният ръб – на около 200 см. от нивото на пода. Общото практическо правило е – колкото по-малък е наклонът на покрива, толкова по-дълъг трябва да е прозорецът.

 

 Моята Мансарда

Как се прави покрив Брамак?

Моята Мансарда

Подовата изолация в мансардата

ремонт на мансардата - Моята Мансарда

Идеи за ремонт на мансарда и избор на подходящи покривни прозорци

5. Поискайте консултация от специалисти

Преди да пристъпите към ремонт на мансардно жилище, потърсете експертно мнение от професионалисти. Те ще ви ориентират кои са най-подходящите материали според спецификите на помещенията и бюджета, с който разполагате. Специалистите биха могли да открият проблеми, за които не сте се замисляли,  а отстраняването му може значително да подобри качеството на живот във вашата мансарда или да ви спести доста разходи.

Планирайте своя ремонт „умно“ и  поискайте безплатна консултация от екипа на Моята мансарда за изолация, покриви или покривни прозорци.

 Моята Мансарда