Новото значение на свободата. Естествената светлина е лукс

НОВОТО ЗНАЧЕНИЕ НА СВОБОДАТА

В контекста на съвремието, моделирано от технологиите, концепцията за свобода се изменя постоянно. Несъмнено една от най-модерните форми на свобода е да се изключиш от мрежата – буквално и да бъдеш на място, откъснато от стреса на градската среда. Най-добре сред природата. Уморени от тълпите, опашките, трафика, липсата на пространство и замърсяването, градските хора бягат все по-далеч и назад към природата. Ироничен е фактът, че тръгнал от дивото, човекът е еволюирал до степен, в която прекарва по-голямата част от живота си в затворени пространства. Ето защо начинът, по който те са устроени започва да има критично значение за здравословния и пълноценен начин на живот на обществото.

Новато значение на свободата е възможността да имаш небе над главата си. Естествената светлина е лукс, чистият въздух е привилегия, красивата гледка – ексклузивна екстра, а свободното пространство – безценен ресурс.
В този контекст, хората, които живеят в непосредствена близост с природата се приближават в най-голяма степен до новото значение на свободата. Вдъхновени от техния пример, представяме няколко къщи от различни региони на страната, които са и окуражаващо доказателство, че тя е постижима.

 

Новото начало

Една история за новото начало разказва голямо българско семейство, което се мести в китна къща в покрайнините. Решени да променят изцяло начина си на живот, те се устройват извън града и превръщат мястото, отредено да служи като лятна вила за отдих в постоянен и пълноценен дом.

“Направихме проект и за 9 месеца издигнахме къща за цялото ни 6-членно семейство – ние, 2 момичета и 2 момчета.” – споделя собственичката на имота. Разположена в покрайнините на град Перник, къщата разполага с механа, която да събира цялото семейство и гостите им, отворен първи етаж от модерен тип – хол и кухня, слети в едно и втори етаж, където са разположени спалните и сервизните помещения.

 
значение на свободата - Моята Мансарда

Водени от доказаните ползи на живот при максимално много естествена светлина родителите изграждат подпокривното пространство така, че да бъде максимално светло и просторно. Монтираните 6 покривни прозореца осигуряват осветеност и добра вентилация, а от чисто практическа гледна точка, те спестяват от нуждата от изкуствено осветление и спестяват електричество. Не по-маловажен е фактът, че дневната светлина се отразява по-благоприятно на хората, когато става дума за учене, работа, игра или просто по-пълноценна почивка.

 

С дъх на морска свежест

В срещуположния край на страната, в близост до Каварна е разположена къща – част от ансамблов паметник на архитектурата – каменни търговски складове от 19 век. Въпреки, че няколко десетилетия е била безстопанствена, тя е истинско доказателство за това, че няма невъзможни сюжети когато става дума за реновация и вдъхване на нов живот на стари сгради. Целта на проекта е била да се възстанови покрива и да се реставрират стените на оригиналната сграда, като бъде пригодена за сезонно жилищно обитаване – по подобие на съседните, без да се променя външния облик и габарити на сградата. За да бъде пригодено спрямо целта, еднообемното помещение се разделя с емпоре, така че да се обособят дневна с хол и кухня, трапезария и баня, а на второ ниво да се разположа уютни спални с две бани.

 
значение на свободата - Моята Мансарда

 

Красотата на изпълнението до голяма степен може да се открие в семплотата му и едновременно оригиналността с която в къща с такава архитектура е вкарана максимално много дневна светлина. Фасадата на къщата изцяло е запазила автентичния си вид, а на покрива са поставени 5 покривни прозореца, които осветяват помещенията през деня. В комбинация с интериора и естествените материали вложени в него се получава усещането, че се намираш на брегове – по-далечни от тези на родното черноморие и сякаш напомня за вила в Тоскана. Ароматът на морския бриз може само да допълни до съвършенство усещането за свобода и спокойствие в това стилно помещение. А не е ли това новото значение на свободата.

 

Дом в сърцето на Пирин планина

Близостта с природата и начина, по който хората й се наслаждават има различни нюанси, в зависимост от характера и личните предпочитания. Но ако трябва да се обобщят двата най-често срещани типа то те биха били – любители на планината и тези, които предпочитат морето и копнеят за него през всички сезони. Няма как да се отрече, че свежестта в планината няма равна и да се намираш в максимална близост до нея със сигурност е равностойно на здравословен и пълноценен начин на живот.

 
 
 
значение на свободата - Моята Мансарда

Тази къща, разположена в полите на Пирин е пример за дом, създаден с грижа за природата. „Къщата е изпълнена с екологични материали, основен от които е дървото, а благодарение на комбинацията от различни възобновяеми източници си гарантираме нискоенергиен дом чрез икономия от електричество и разходи за отопление.” – споделя собственикът, който се е разделил с апартамент в столицата, за да бъде близо до планината.

 

Красотата и свежестта на балкана

Балканът не е просто място, а цялостно усещане за нещо по-голямо от човека. Неговата свежест, значение на свободата и непринудена красота са безценно богатство и с удоволствие представяме една история именно от това магично място – покрайнините на град – Велико Търново. В главната роля е къщата с каменна фасада, която изобилства от дневна светлина и черпи от безценния чист въздух на планината. Освен всичко, тя е и чудесен пример за любопитни и нетрадиционни начини за използване на покривни прозорци. В спалнята е поставен покривен прозорец, който разкрива звездното небе в ясните нощи.

значение на свободата - Моята Мансарда

В коридора друг – благодарение на който има дневна светлина в това иначе тъмно пространство.

 
значение на свободата - Моята Мансарда

Балканът не е просто място, а цялостно усещане за нещо по-голямо от човека. Неговата свежест и непринудена красота са безценно богатство и с удоволствие представяме една история именно от това магично място – покрайнините на град – Велико Търново. В главната роля е къщата с каменна фасада, която изобилства от дневна светлина и черпи от безценния чист въздух на планината. Освен всичко, тя е и чудесен пример за любопитни и нетрадиционни начини за използване на покривни прозорци. В спалнята е поставен покривен прозорец, който разкрива звездното небе в ясните нощи, а в коридора друг – благодарение на който има дневна светлина в това иначе тъмно пространство.

значение на свободата - Моята Мансарда

Нетрадиционно, но същевременно изключително практично – собствениците са поставили прозорец и в дрешника, което определено е оригинална идея, защото там обикновено или липсва осветление или има изкуствено такова.

значение на свободата - Моята Мансарда

Не на последно място уютът на дома се допълва чудесно от покривни прозорци в банята, което гарантирано осигурява както добра вентилация в мокрото помещение.

 

Домът не е просто място, а емоция

“Слънцето действа благотворно на атмосферата в дома. Заради големия брой прозорци, се наблюдава любопитен светлинен ефект – слънчевият сноп минава неуморно ден след ден, като метла, от единия до другия край на къщата. Това позволява да се намалят негативните мисли и настроения. Имаме повече енергия и всички сме щастливи, а и бизнесът върви по-добре, когато има слънце”. С тези думи, собственикът на еднофамилна къща в Банкя описва емоцията в дома му. Къщата е изградена спрямо последните архитектурни тенденции, пространството е оптимално разпределено, така че да има максимално много простор и свобода на движение, а обзавеждането е семпло, но достатъчно уютно и практично.

Моята Мансарда

Разбирането на собствениците за свободата определено е свързано с независимостта, която имат на това така лично място.

Моята Мансарда

Уютът и спокойствието са възможни и в града

Разбира се, има и хора, които искат да живеят в града и намират начин да постигнат така необходимата хармония в домовете си въпреки това. Пример за това е тази къща, която се намира в шумната столица, но е като малък оазис на уюта и спокойствието за нейните обитатели. Още по-окуражаващ е фактът, че къщата е изградена така, че с постепенни темпове да се обособи като енергийно независима. Собствениците уверяват, че дори в началния етап инвестицията да е по-сериозна, в последствие се изплаща и те вече са започнали да усещат това. За семейството прозорците Velux са от особено значение, защото имат вентилационна система, която ги предпазва от прекаленото задържане на влага и гарантира свеж въздух в помещенията. Чрез тях са решили и проблема с тъмнината, тъй като прекарват много време в дома си, защото той е и работното им място.

 Моята Мансарда

В заключение – свободата е различно проявление на човешкия дух и разбирането за нея е различно спрямо убежденията и индивидуалността на всеки човек. Българинът до голяма степен свързва свободата с архетипа за бащиното огнище и родината. Вероятно това е причината на това място да се чувства най-свободен и спокоен, което е и най-голямото доказателство, че винаги усилията и средствата вложени в дома са оправдани и си заслужават.

Почерпете вдъхновени и дайте свобода на въображението и мечтите си.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram