Създайте вашето любимо кътче в мансардата

Всички мечтаем за идеалния дом – място, което да усещаме като малък райски остров. За миг затворете очи и позволете на въображението си да се развихри на воля. Какво виждате? Може би цветове, определена подредба или специално усещане, които изплуват в ума ви? Първото нещо, което си представите, е това, което желаете най-силно. Затова послушайте себе си и събудете творческата си страна. Днес ще споделим идеи как да трансформирате таванско помещение в любимо кътче. А сега откраднете малко време за вдъхновение и се заредете с настроение за промяна.

Избор на цветова палитра

Първата стъпка, която вероятно обмисляте по пътя към желаната мансарда, е изборът на цветове и излъчване на пространството. Започнете с основния тон, който трябва да подберете в зависимост от атмосферата, която искате да получите. Не комбинирайте твърде много багри в едно помещение, рискът да прекалите е голям.

Поради тази причина ви препоръчваме да се спрете на естествени и топли нюанси като основа, които си подхождат с почти всичко. Бялото например, създава визуално усещане за по-голямо и просторно жилище. Това е трик №1, който трябва да използвате, ако разполагате с по-малки или тесни пространства. 

природата у дома
Ако вече имате план за основна гама, различна от предложените по-горе, действайте смело. Имате база, сега изберете останалите тонове според нея. Опитайте се да се съсредоточите върху топлaта палитра, защото тя носи чувство за енергия и пространство.

Разгърнете потенциала на стените

Истинско богатство е да подредите изложба със специални за вас картини, или да декорирате снимки, запечатали любими моменти и хора. Коригирането на арт местенце в мансардата е страхотна идея, която помага да редуцирате стреса и същевременно увеличава чувството на хармония и спокойствие.

Какво по-хубаво от елемент в интериора, който ще ви напомня за щастливи мигове, карайки ви да се усмихвате по-често. Изследвания показват, че хората прекарват 90% от живота си на закрито¹. Затова осигурете си дом, в който да се чувствате щастливи и удовлетворени от миналото и настоящето.

любимо-кътче-в-мансардата

Вдъхнете живот на новото кътче

Светлината е едно от основните неща, от които вашата мансарда се нуждае. Препоръчваме ви да осигурите колкото се може повече. Тя създава усещане за уют, простор и жизненост. Ако и вие си мечтаете за такава обстановка, поставянето на покривни прозорци ще ви доближи до нея. В допълнение красивото небе ще бъде по-близо до вас от всякога.

Осмелете се да мечтаете и трансформирайте помещенията в любими кътчета с покривни прозорци VELUX. С тях ще внесете обилно количество слънчеви лъчи и модерна интериорна визия.

деца-у-дома
Знаете ли, че широката гама от VELUX продукти включва и решения за плосък покрив? Най-новото им поколение е отличено и с наградата Red Dot 2021 в категория „Продуктов дизайн“ и предлага максимално количество дневна светлина и комфорт. Благодарение на отличните си топлоизолационни качества, този продукт осигурява изключително ниски загуби на топлина (U-стойности) и респективно намалява консумацията на електроенергия.
спалня-в-мансардата

За цялостна завършена визия и повече удобство, помислете и за щори на покривните си прозорци. С тяхна помощ ще поддържате по-здравословна вътрешна среда и ще се радвате на слънцето, единствено когато вие решите. В допълнение към тези предимства? През студените месеци щорите и сенниците се превръщат в сигурен щит срещу студения въздух и гарантират достатъчно дневна светлина в стаята. 

Избирайки покривни прозорци в комбинация със слънцезащитни решения, правите всеки прекаран ден в мансардата си по-комфортен и приятен. Освен това с тяхна помощ можете да персонализирате по-добре своето таванско кътче.

Поканете природата в своя дом

Какво може да създаде по-голяма близост с природата от живите растения? Освен красотата, с която изпълват стаите, те са и чудесен източник на креативност и добро настроение. За да изглежда таванското помещение привлекателно и жизнено, трябва да изберете правилното озеленяване. Именно стайните цветя могат да го оживят и освежат по прекрасен начин.

А какво ще кажете за малка билкова градина под покрива? Лечебните растения не само ухаят прекрасно и освежат интериора на помещенията. Полезните им свойства ще ви помогнат не само за домашни лекове, но и могат да бъдат страхотен завършек за творенията ви в кухнята. 

стайни-растения-у-дома
Нека споменем още няколко ползи от наличието на цветя в дома – зелените им багри благоприятстват да се освободите от стреса и помагат за добрата концентрация. Освен това те създават усещане за приветлив и уютен мансарден дом. 

Съвет: Уверете се, че сте избрали стайни растения, подходящи за по-светлите мансардни стаи. Така ще им осигурите подходящи условия за развитие.

Прочетете още как да внесем природата у дома в няколко лесни стъпки

Събудете инериорния дизайнер в себе си

Започнете с разходка из статиите на Моята мансарда, където ще намерите толкова идеи за размисъл… А сега е ваш ред. Обзаведете мансардата си по начин, който отговаря на вашия стил и начин на живот. 

подпокривно пространство-идеи

Планирайте внимателно дори детайлите, като на всеки етап съпоставяйте отделните елементи – цветове, материали, функционалност. Така ще получите хармоничен дизайн, в който отделните части си пасват перфектно. Запретнете ръкави и изберете обзавеждане, декорация и визия, които извеждат най-доброто едни от други. Помислете предварително какви мебели ще са ви необходими.

По-голямото количество не е добра идея, тъй като създава чувство за претрупаност и тежест. Вместо това заложете на качество и практичност с детайли като стилен килим, например. С него ще внесете интересен контраст и усещане за уют и чар. 

Погрижете се за дома си, така ще се погрижете и за себе си! Почерпете вдъхновение и идеи за трансформация на вашето подпокривно пространство.


¹ Поколението на закрито – Прочетете повече за това как влияе животът на закрито (velux.ca)